Što Vatrene vodi u nokaut-fazu natjecanja na Euru?

Berlin, 15.06.2024. - Utakmica 1. kola skupine B nogometnog Europskog prvenstva između Hrvatske i Španjolske. Na fotografiji hrvatska nogometna reprezentacija. foto HINA/ Damir SENČAR/ es

Neugodan poraz od Španjolske na početku Eura u Njemačkoj pokvario je raspoloženje u redovima hrvatske reprezentacije, ali Vatrenima nije zatvorio vrata za ulazak u osminu finala. Ispred hrvatske reprezentacije još su dvije utakmice, a u igri je još šest bodova. Hrvatska s dvije pobjede protiv Albanije i Italije još može biti i prva u skupini, ali je takav rasplet najmanje moguć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi Hrvatska osvojila šest bodova, Španjolska dobila Albaniju, a Italija slavila protiv Španjolske, tada bi se zatvorio krug s tri reprezentacije s po šest bodova.

Tada bi odlučivala gol-razlika, a Vatreni su teškoj poziciji zbog poraza od Furije od 0-3.

Međutim, šest bodova osigurava prolazak, najvjerojatnije s druge pozicije, što bi nas u osminu finala ponovo odvelo u Berlin na drugoplasiranu ekipu iz skupine A u kojoj su Njemačka, Švicarska, Mađarska i Škotska. Nakon prvog kola po tri boda imaju Njemačka i Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak ni remi protiv Albanije ne bi nam posve zatvorio vrata, no u tom slučaju bismo u zadnjem kolu morali poraziti Italiju. Prolazak u drugi krug trebao bi biti siguran s četiri boda. Na zadnja dva Eura, 2016. i 2020., na kojim su sudjelovale po 24 reprezentacije, svaki put su četiri boda bila dovoljna za prolazak.

U tri navrata četiri su boda nosila drugo mjesto, a pet puta jednu od trećih pozicija koja je osiguravala osminu finala.

Hrvatska bi mogla dalje i s tri boda, no tada će ključna biti gol-razlika, što Vatrenima otežava situaciju zbog španjolskih 0-3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, hrvatska reprezentacija je na posljednjem Euru 2020. startala porazom od Engleske (0-1), potom je remizirala s Češkom (2-2), a u zadnjem je kolu pobijedila Škotsku (3-1) i kao druga prošla dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.