Strahonja o Petkovićevom penalu: Sudac je zauzeo visoki kriterij

Foto: snimka zaslona

Jučerašnja odgođena utakmica 4. kola domaćeg prvenstva između Istre i Dinama završila je slavljem Modrih 2:0, ali s čak tri isključena igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudačke odluke i dalje se pomno analiziraju, a evo što je rekao naš sudački ekspert Marijo Strahonja.

– Nije bilo zaleđa i u konačnici VAR je donio ispravnu odluku. To je bilo evidentno već kroz prvi prikaz na TV ekranima, rekao je komentiravši prvu spornu situaciju već u 10 minuti kada je Gojak zabio za vodstvo. Iako je bilo označeno zaleđe, nakon intervencije VAR-a pogodak je priznat, piše HRT.

Druga sporna situacija dogodila se u 80. minuti. Dinamo je ostao s igračem manje nakon što je zbog drugog žutog isključen Theophile-Catherine. No, samo tri minute kasnije gosti su izborili kazneni udarac. Livaković je ispucao loptu, Petković pobjegao domaćoj obrani, prošao vratara Lučića i pao. Vratar Istre zbog prekršaja morao je napustiti igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kod kaznenog udarca sudac je mislio da je obrambeni igrač učinio prekršaj i dosudio kazneni udarac, međutim uslijed VAR kontrole došli su do zaključka da je vratar učinio prekršaj. Vratar nije imao mogućnost igranja loptom već je svjesno i namjerno rukom zaustavio igrača, rekao je Strahonja.

Petković je izveo udarac s 11 metara, ali je zbog zastajkivanja pogodak poništen, a Petković je zaradio drugi žuti i morao je u svlačionicu.

– Nogometna pravila kažu da igrač prilikom izvođenja može fintirati pri kretnji do same lopte, ali u posljednjem koraku nema pravo. Petković nije zastao, ali je minimalno fintirao i to je bilo dovoljno da je ova nepopularna odluka bila potkrepljena pravilima igre suca Duje Strukana, smatra naš sudački ekspert, te dodaje da se u tom slučaju ne ponavlja, već se dosuđuje neizravni slobodni udarac za obrambenu ekipu i obavezno opomena igraču koji je fintirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nisam siguran koliko je to sudac tijekom igre mogao samostalno primijetiti, već se pripremao za ovu utakmicu i tijekom pripreme analizirao svakog igrača, pa i samog Petkovića, i utvrdio je da tijekom izvođenja kaznenih udaraca tijekom prvenstva dolazi do minimalnih nepravilnosti. On je zauzeo visoki kriterij, visoku strogoću u ovome i postavio visoki kriterij općenito izvođenja kaznenih udaraca koji će se ubuduće morati primjenjivati jer će ekipe očekivati stroga pravila od strane sudaca, rekao je Strahonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.