Surogatstvo: Što se dogodilo sa ženama koje su Ronaldu rađale djecu?

surogatstvo
Foto: Instagram

Nogometaš Cristiano Ronaldo našao se u centru pažnje sada kada se ponovno spekulira o navodnom nestanku žene koja je putem  surogatstva rodila njegovog prvog sina, kao i o reviziji skrbništva nad Christianom Juniorom. Njega je dobio nakon afere s nepoznatom konobaricom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je u vrijeme kada je dobio najstarijeg sina Christiana Juniora započeo vezu s Irinom Shayk, što je mnoge iznenadilo.

“S velikom radošću i emocijama obavještavam vas da sam nedavno postao otac dječaka. Kako sam se dogovorio s njegovom majkom, koja želi da njen identitet ostane tajna, ja ću preuzeti skrbništvo”, napisao je tada Ronaldo.

Brojna nagađanja

Mnogi su se pitali tko je tajanstvena žena koja mu je rodila dijete. Nagađanja su išla počevši od Amerikanke s kojom je imao kratku aferu do surogat žene. Portugalski list Diario de Noticias objavio je da je dijete začeto krajem ljeta 2009. u San Diegu, gdje je tada 25-godišnji nogometaš bio na odmoru. I to putem surogatstva sa ženom kojoj je platio pozamašnu svotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Hrvatski prostor nužno je obraniti od društveno štetnih i etički dvojbenih pothvata te surogata koji ne pripadaju ovom podneblju

No, neki navodi kažu kako je Cristiano Ronaldo Junior plod afere između Ronalda i siromašne američke konobarice. Navodno su zajedno proveli noć u hotelskoj sobi, a kada je ona saznala da bila trudna, kontaktirala je nogometaševog menadžera. DNK analiza je potvrdila da je Cristiano otac.

Priča je kasnije promijenjena te se umjesto Amerikanke spominje 21-godišnja britanska studentica, koja se navodno pokajala što se odrekla djeteta i ugovorom se obvezala na vječnu šutnju.

“Svakakva su nagađanja, da sam bio s ovom ili onom djevojkom, da sam platio surogat majku… Nikad nikome nisam rekao što se dogodilo i neću nikome reći”, rekao je Ronaldo gostujući u emisiji Jonathana Rossa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blizance dobio putem surogastva

2017. je Ronaldo objavio da ima blizance Evu Mariju i Matea, iako je uplovio u vezu s Georginom, koja je također bila trudna. Poručio je da je djecu rodila “surogat majka” u blizini kalifornijskog grada San Diega. Više detalja nije želio iznositi, a Georgina je u prosincu iste godine rodila djevojčicu Allanu Martinu.

“Nema žene koja ga zove. Nema majke, nema telefonskih poziva, ničega. Majka je mrtva. Dijete nema majku”, rekla je jednom prilikom njegova sestra Katia Aveiro kada su krenule glasine da majka malog Christiana želi kontakt s njim.

“Dečko je naš. Ne želim reći kako smo ga dobili, ali garantiram vam da je sin mog brata, nećak, naše krvi. Njegova majka je moja majka koja je uz njega 24 sata dnevno, “ dodala je tada i istaknula: “On je najvažnija stvar koju moj brat ima u životu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronaldo o očinstvu

“Očinstvo i podizanje obitelji moja je najveća privilegija u životu. Uživam u svakoj sekundi. Naučio sam o ljubavi ono što nisam znao da postoji. To me omekšalo i dalo mi perspektivu koju sada znam što je uistinu važno u životu.” . No, istaknuo je i kako najstariji sin nije potpuno sretan.

“Želi još braće i sestara. Želi sedam, taj magični broj… Mislim da je to super”, otkrio je.

Složenost postupka surogatstva

Dok su mediji skloni glorificiranju surogatstva putem emocionalno obojenih priča sa sretnim završetkom u kojima su glavni protagonisti medijski eksponirane ličnosti, ti isti mediji zanemaruju kompleksnost i opasnost takve prakse.

Surogatstvo sa sobom nosi niz problema i pitanja, među kojima su prvenstveno sigurnost i prava budućeg djeteta koje ovom praksom dolazi na svijet i iskorištavanje žene koja je plaćena da ga rodi. Stav Crkve prema surogatstvu je jasan. Surogatstvo nije u skladu s kršćanskim i općeljudskim vrijednostima. Surogatstvo narušava dostojanstvo svih uključenih u taj proces. Papa Franjo rekao je kako je dostojanstvo muškarca i žene narušeno ovom nehumanom praksom “iznajmljivanja maternice” u kojoj se žene, gotovo uvijek siromašne, iskorištavaju, a djeca tretiraju kao roba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.