Sve manje nacionalna televizija: Što će RTV pretplatnici gledati na HRT-u u terminima u kojima igraju Vatreni?

Foto: fah, montaža narod.hr

Hrvatska televizija, kojoj se plaća obavezna RTV pristojba, kako smo već pisali, ostala je i definitivno u sljedeće četiri godine bez hrvatske nogometne reprezentacije. Kako stvari stoje pitanje je hoće li se i kada Vatreni vratiti na nacionalnu televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, komercijalna televizijska postaja Nova TV objavila je u utorak kako će prenositi sve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na svim natjecanjima u naredne četiri godine, a to se odnosi na kvalifikacije za EURO i na samom EURU 2020. kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022., kao i UEFA-inu Ligu nacija.

Što ćemo u tom terminu gledati na HRT-u može se samo nagađati, no, zašto plaćamo i dalje RTV pretplatu više ni nagađati ne možemo. Kad se nacionalna televizija pretvori u glasnogovorničku platformu dvije političke stranke i njihovih ekstremnijih satelita RTV pretplatnici obično gube pravo glasa.

Naime, HRT je polako, korak po korak, iz godine u godinu, gubio bitku s komercijalnim televizijama, redom su ostajali bez najboljih sportskih komentatora i legendi uz koje su mnogi odrastali, i na koje su se gledatelji više ili manje naučili, od Bože Sušeca, do Miće Dušanovića, Željka Vele, Ivice Blažićka… Neki su, naravno, otišli u mirovinu, no, i dalju su, poput Sušeca ili Dušanovića, aktivni, drugi su jednostavno napustili televiziju koja je sve manje nacionalna, a sve više glasilo takozvanih političkih elita, dvije najjače političke opcije u Hrvatskoj, koje ostaju najjače između ostaloga i zbog činjenice da ih mediji drže iznad površine u trenucima kad se čini da su definitivno potonuli.  Ako ništa druge, bez obzira što će neki reći kao to zapravo i nema veze jedno s drugim i kako se radi o čistoj slučajnosti, nacionalna televizija ostala je bez ponosa nacije, bez nacionalne nogometne reprezentacije, svjetskih doprvaka, u eri Andreja Plenkovića i njegove koalicije s Miloradom Pupovcem te HNS-om Ivana Vrdoljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Logičan slijedi na HRT-u odraz je nemoći te kuće koju mnogi napuštaju, a neki odlaze zato što nisu dovoljno podobni, novaca navodno nema za borbu s komercijalnim televizijama, ali zato nitko na Prisavlju ne dovodi u pitanje ”Nedjeljom u dva” i voditelja te nerijetko jednosmjerne emisije Aleksandra Stankovića. Stanković ima prostora, koliko treba, za Tihomira Dujmovića i njegovih četrdesetak minuta nije bilo mjesta.

Urednik sportskog programa HRT-a Stjepan Balog svojedobno je rekao kako je javna televizija poslala ”jako izdašnu ponudu”, no, očito je NOVA TV bila ”izdašnija.” Ili su jednostavno više željeli?

Na što će novac koji su na Prisavlju tako ”izdašno” namijenili za prijenos utakmica Vatrenih biti potrošen? Šutnja na Prisavlju dovoljno je jasan znak u što se pretvorila nacionalna televizija, koja zapravo živi od hrvatskih građana. Otišli su i Joško Jeličić te Stipe Pletikosa, koje smo ovo ljeto kao stručne komentatore gledali na HRT-u tijekom pohoda Vatrenih na vrh svijeta u Rusiji. Brod, neki će reći, tone, a s brodom i milijuni kuna hrvatskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.