Ta divna splitska noć: Eksplozija hrvatstva na prepunom Poljudu!

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija u prekrasnoj atmosferi stadiona na Poljudu, pobjedom od 3:0, sjajnom igrom posebno u prvom poluvremenu, stigla je na korak je do plasmana na Europsko prvenstvo 2020. Remijem između Slovačke i Walesa u drugoj utakmici naše skupine Vatreni su praktički s jednom nogom izborili novo veliko natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Snimka zaslona

Međutim, nakon sjajnog prvog dijela, nakon velebne pobjede, igra i bodovi pali su u drugi plan, koliko god oni bili važni, jer ipak, igra se za bodove, dojam se brzo zaboravlja. No, kako zaboraviti ”TU DIVNU SPLITSKU NOĆ”?

Naime, glavna tema je dosad rijetko viđena atmosfera na poljudskoj ljepotici, prema općoj ocijeni hrvatskih nogometaša, hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, kapetana Luke Modrića kome su snage kojih danas na Poljudu nije bilo i koje su sklonjene, makar i privremeno, u tamu, ne tako davno zviždale i koje su najboljom hrvatskom nogometašu svih vremena pisale prijeteće poruke putem društvenih mreža kroz morbidne fotomontaže, Vatreni nikad nisu igrali u boljoj atmosferi. Riječi su to već sada legendarnog Luke Modrića, koji s 34 godine igra u hrvatskom dresu kao da mu život ovisi o tome.

Niti jedan incident, ni traga poniženim ”svastičarima”, ništa što bi narušilo osjećaj neviđenog spektakla, nije zabilježen na Poljudu, koji je tijekom gotovo svih devedeset minuta pjevao i skandirao, a najveći je pljesak dobio, pogađate – Luka Modrić. Bile su to ovacije za Luku na otvorenoj sceni. Orilo se Poljudom ”Luka, Luka”,a stadionom je iz 30 000 grla je odjekivala ono legendarna, Mišina: ”Ostani tu, tu je tvoja mati, ostani tu…” Prava poruku Vatrenima koji su se vratili u drevni Split, kod svojih ljudi koji su ih objeručke prihvatili, vratili se da bi i ostali, jer Hrvatska mora igrati i u Splitu i u Osijeku i u Rijeci i, naravno, u Zagrebu, diljem domovine jer Hrvati to žele, što su ponovno i dokazali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je atmosfera vladala na Pojudu možda najbolje svjedoči i oduševljena rečenica jednog od junaka ponosne splitske večeri, Dinamovca Brune Petkovića: ”Ovacije Poljuda? Ovo je iznad klubova i svaki Hrvat treba biti ponosan’!’

Pjevalo se, slavilo se, skandiralo, ne bez razloga. Spektakl u najboljem smislu te riječi, s pravom smo utakmicu i atmosferu na poljudskoj ljepotici najavljivali kao sportski događaj godine. I bio je, i više od toga. Tijekom utakmice usred Splita, na prepunom Poljudu, iz tisuće grla Dalmacija je pozdravila Slavoniju i poslala poruku: ”Ne dirajte mi ravnicu…” I svi su je prihvatili, neki će reći gotovo svi. Kako je utakmica išla svome kraju tako se ponovno orila pjesma legendarnog Mate Miše Kovača: ”Poljubi zemlju po kojoj hodaš…”

Eksplozija hrvatstva, domoljublja na Poljudu, kakvu nismo relativno dugo doživjeli. Naime, relativno dugo jer je od nezaboravnog dočeka Vatrenih nakon povratka sa srebrom ovjenčanog Svjetskog prvenstva prošlo samo petnaestak mjeseci. Ništa se promijenilo nije, Hrvati svoju Hrvatsku vole još i više.  To je ta mladost, to je ta budućnost koja pripada njima, pripada mladosti, pripada Hrvatskoj, jer kako jedan državnik nedavno reče, budućnost pripada domoljubima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sile mraka? Svaka sila za svog vremena, njihovo vrijeme je definitivno prošlo… Toliko, a i to je previše, o onima koji su tvrdili ”nije vrijeme” i koji su se iz prikrajka zlobno smijali uz poruku ”neka se sami snalaze”, da bi dodali ‘‘dabogda sve izgubili…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.