Je li Thompson kolateralna žrtva političkog obračuna i hoće li zbog himne hrvatske reprezentacije i Vatrenima zabraniti nastup u Sloveniji?

Foto: Facebook/Snimka zaslona

Na prijedlog mariborske policije Upravna jedinica Maribor je zabranila koncert Marka Perkovića Thompsona u drugom najvećem slovenskom gradu. Odluka je već uručena organizatoru koncerta Milanu Trolu, koji sada ima mogućnost žalbe (koja ne odlaže zabranu) slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova, pišu slovenski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obožavatelji popularnog pjevača traže javno očitovanje predsjednice, premijera i ministra: ‘Je li Thompson fašist, a njegovi obožavatelji huligani?’

Mnogi će reći kako se ovdje radi isključivo o udaru na Thompsona, odnosno, kako je popularni hrvatski glazbenik kolateralna žrtva međusobnih političkih obračuna u Sloveniji. Je li to baš tako? Djelomično sasvim sigurno, jedan dio ”dušebrižnika” iz Hrvatske na razne europske adrese šalju svoje pamflete, kako protiv Thompsona, tako i nedavno protiv komemoracije u Bleiburgu. Međutim, u pozadini ove sramotne cenzure i zabrane u Sloveniji ipak postoji i nešto više.

Naime, na Thompsonov koncenrt u Mariboru dolazak je najavio i Janez Janša, inače bivši slovenski premijer i čelnik Socijaldemokratskog saveza Slovenije (SDS), stranke desnog centra. Naravno da se takav potez bivšeg premijera, koji je glavni kandidat i za budućeg slovenskog premijera, nije svidio aktualnoj slovenskoj vlasti, uostalom, ne tako davno Janša je bio u zatvoru zbog tzv.  ”Afere Patria”,  Janša je sve proglasio političkim progonom. Ustavni sud Slovenije poništio je presudu protiv Janše, koji tvrdi kako su ”zavjeru protiv njega pokrenuli ‘nelustrirani kadrovi slovenske komunističke elite’.” Inače, i za vrijeme komunističkog režima Janša Janša je zatvaran. Uoči raspada Jugoslavije optužen za ”kontrarevolucionarno djelovanje”, što je u prijevodu komunistička floskula koja zapravo znači da ste ”antidržavni element.” Komunisti nisu imali previše obzira prema ”neprijateljima naroda.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Snimka zaslona

No, vratimo se Marku Perkoviću Thompsonu i nesuđenom koncertu popularnog glazbenika u Mariboru, na vijest da je policija zabranila njegov koncert reagirali su i obožavatelji, njih preko 230 000, koliko ih ima samo na društvenim mrežama, konkretno Facebooku, reakciju prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,
slijedom nedavnih aktivnosti od strane austrijskih i slovenskih vlasti te tvrdnjama tih institucija kao i nekih Hrvatskih medija da je Marko Perković Thompson FAŠIST, a njegovi obožavatelji huligani, nas preko 230 000 od Vas zahtijevamo jasne odgovore.

1. Smatra li Hrvatska država Marka Perkovića Thompsona fašistom koji sije mržnju?
2. Ima li država Hrvatska ikakav dokument od bilo koje strane države da je državljaninu Republike Hrvatske Marku Perkoviću Thompsonu zabranjen rad u bilo kojoj državi Europske Unije?
3. Hoće li Hrvatski veleposlanici i konzuli i dalje šutjeti i ništa ne poduzimati ako je našim državljanima zakinuto pravo rada u Europi?
4. Jesu li uopće išta poduzeli Hrvatski veleposlanici i konzuli po pitanju nezakonitih radnji prema Hrvatskom državljaninu Marku Perkoviću Thompsonu po državama Europske Unije?
5. Na kojim su koncertima obožavatelji Marka Perkovića Thompsona radili kaznena djela ili bilo koga ugrozili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju, molimo Vas da nam javno odgovorite jesmo li mi slobodni ljudi u Europskoj Uniji ili su Marko Perković Thompson i njegovi obožavatelji zabranjeni?

S poštovanjem,
nas preko 230 000 obožavatelja glazbe Marka Perkovića Thompsona

Uredništvo fan stranica Marka Perkovića Thompsona…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u Mariboru je koncert održala svojedobno i supruga ratnog zločinca, Željka Ražnatovića Arkana. Svetlana Ceca Ražnatović. Ni u kom se slučaju, dakako, ne mogu isti kontekst dovoditi Thompson i jedan Ražnatović, no, tek ilustracije radi kako bi se shvatilo o kakvim se moralnim i političkim kriterijima radi u ovom slučaju. Njih jednostavno nije bilo. Dokaz? Istog dana u Ljubljani spomenuta Ceca ima svoj koncert i, naravno, neće biti zabranjen.

Navijači izabrali himnu Vatrenih: 80% glasova za Thompsonovu ‘Lijepa li si’

Sjećate li se prošlogodišnjeg Eurpskog nogometnog prvenstva u Francuskoj?

Navijači su plebiscitarno izabrali pjesmu ”Lijepa li si” kao himnu Vatrenih i ona se bez problema izvodila uoči i nakon utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na stadionima diljem Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, kako smo prošle godine pisali, Marko Perković Thompson pobijedio je u anketi na HNS-ovoj stranici – njegova himna “Lijepa li si” analogno tome  puštala se prije i poslije nastupa Hrvatske na Europskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj. U izboru pjesme zaprimljeno bilo je preko 27 tisuća glasova, a “Lijepa li si” odnijela je uvjerljivu pobjedu s više od 80 posto glasova navijača.

Uz “nacionalnu” pjesmu, svaka reprezentacija imala je još pet pjesama koje su se puštale tijekom slavlja i nakon pobjeda, a hrvatske pjesme bila je ‘Uvijek vjerni tebi’, ‘Samo je jedno’, ‘Neopisivo’, ‘Srce vatreno’ i ‘Moja domovina’.

U konkurenciji ‘Croatijo iz duše te ljubim’, ‘Mi smo prvaci’, ‘Moja domovina’, ‘Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj’, ‘Neka pati koga smeta’, ‘Srce vatreno’, ‘Uvijek vjerni tebi’, ‘Neopisivo’ i ‘Samo je jedno’, ‘Lijepa li si’ je skupila najviše glasova posjetitelja službene stranice HNS-a.

Treba li tome što dodati?

Nakon svega, a s obzirom na navedeno, hoće li Slovenci, i ne samo Slovenci, zabraniti i nastup hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji s obzirom kako je Thompsonova pjesma čitav niz godina himna Vatrenih te se izvodi uglavnom gdje god igra Hrvatska, osim možda kad Hrvatska igra u Vučićevoj Srbiji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.