Tko je djevojka koja je Kosovu donijela povijesno zlato i razbijesnila Srbiju? ‘Kao heroja me gledaju djeca siromašne zemlje!’

Foto: Snimka zaslona

Nakon povijesnog zlata za svoju domovinu Majlinda Kelemendi, jedna od najboljih  judašica svijeta, nije skrivala zadovoljstvo činjenicom da je mladoj državi Kosovo donijela prvo povijesno zlato, koje je razbijesnilo naše istočne susjede, frustrirane porazom Novaka Đokovića, ali koje je izazvalo oduševljenje na Kosovu, i u dobrom dijelu sportskog svijeta, neopterećenog srpskom mitologijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, sjajna sportašica svojoj zemlji je donijela zlato u kategoriji do 52 kilograma na Olimpijskim igrama u Riju, očito povijesnim za Kosovo.  “Tako sam sretna, iskreno, iskreno, jesam ja došla u Rio po zlato, ali ovo je ludo. Toliko sam sretna! Zbog sebe, zbog trenera, zbog cijele moje zemlje… Ovo je prvi put da Republika Kosovo sudjeluje na Igrama, a zlato na debiju Kosova je, čini mi se, velika stvar”, rekla je ova 25-godišnjakinja, heriona Republike Kosovo, Majlinda Kelemendi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, radi se o djevojci rođenoj 9. svibnja 1991. godine, rodila se u Peći te jedno vrijeme imala dokumente zloglasne Miloševićeve Savezne Republike Jugoslavije. Kako je vrijeme prolazilo, a Miloševićev režim provodio etnička čišćenja na Kosovu, došlo je do ratnih sukoba i agresije Srbije na tu nekoć srpsku autonomnu pokrajinu te intervencije NATO snaga i UN-a. Kosovo je, kao rezultat svega, 17. veljače 2008. godine proglasilo samostalnost. Republiku Kosovo priznalo je jako puno država, SAD, ali i Hrvatska.

Kosovo ne samo da ima pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Riju već će u istoj grupi s Hrvatskom nastupiti u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Kelemendi je kao Albanka nastupala za reprezentaciju Albanije te je pod zastavom Albanije osvajala dvije svjetske i tri europske medalje  Kada je Međunarodni olimpijski odbor primio Kosovo u svoje članstvo Kelemendi nije dvojila te je odlučila nastupiti na Olimpijskim igrama pod zastavom svoje suverene države. Kelemendi je, uz bijes Srbije, nosila zastavu Kosova na otvaranju Olimpijskih igara u Riju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Puno mi sve ovo znači. I ne samo meni. Ljudi, a pogotovo djeca na Kosovu, gledaju me kao heroja. Pokazala sam im da čak i nakon rata, čak i nakon što su preživijeli rat, oni mogu ostvariti nešto veliko ako to žele. Ako žele biti olimpijski prvaci, mogu, iako dolaze iz male, siromašne države”, zaključila je presretna heriona Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.