Tour de France: Etapa prekinuta zbog tuče, Bernal ‘ukrao’ žutu majicu

Foto: fah

Snažna i obilna tuča na završnom usponu prema Tignesu prekinula je 19. etapu Tour de Francea u kojoj su Francuzi ostali bez ozlijeđenog Thibauta Pinota, a Julian Alaphilippe je ostao bez žute majice, koju će u 20. etapi nositi Kolumbijac Egan Bernal (INEOS), najveći dobitnik nevjerojatnog raspleta u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o pobjedniku etape, a možda i o pobjedniku utrke, pala je na usponu prema najvišem vrhu ovogodišnjeg Tour de Francea, 2770 m visokom Col de l’Iseran, u podnožju kojeg se nalazi Val d’Isere, gdje su biciklisti saznali za prekid.

Kolumbijac Egan Bernal je iskoristio svoje penjačke sposobnosti i prvi stigao do 2770 m nadmorske visine, pokupio osam sekundi bonusa i stvorio više od dvije minute prednosti (2:07) pred nositeljem žute majice, Francuzom Julianom Alaphilippeom (Deceuninck Quick-Step) i tako ga prestigao u ukupnom redoslijedu s obzirom na to da je u etapu ušao s 1:30 minute zaostatka.

Alaphilippe je računao da će na spustu prema Val d’Isereu nadoknaditi dio zaostatka i ipak uspjeti zadržati žutu majicu, ali je doživio veliko razočaranje, što je bilo vidljivo i iz njegove reakcije kad su mu priopćili vijest o prekidu etape.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to drugo veliko razočaranje za Francuze u petak, jer je nakon samo 36 kilometara od utrke odustao njihov drugi veliki adut, Thibaut Pinot, petoplasirani u ukupnom redoslijedu sa 1:50 minute zaostatka za Alaphilippeom uoči 19. etape. Pinot je bio prisiljen odustati zbog ozljede koljena koju je zadobio prije dva dana, kad je lijevim koljenom udario u upravljač svog bicikla, u manevru kojim je izbjegao pad, priopćili su iz njegove momčadi.

Etapa koja je trebala biti vožena u dužini od 126,5 km, tako je prekinuta nakon 89 kilometara.

U subotu je na rasporedu pretposljednja, 20. etapa ovogodišnjeg Tour de Francea, u kojoj bi trebali dobiti odgovor na pitanje tko će osvojiti ovogodišnji naslov. Bicikliste čeka 130 km od Albertvillea do Val Thorensa, s tri uspona: jednim prve kategorije (19,9 km s prosječnim nagibom od 6 %), jednim druge kategorije (6,6 km s prosječnim nagibom 6,5 %) i posljednjim najviše kategorije, dužine 33,4 km s prosječnim nagibom 5,5 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim, neslužbenim izračunima, Egan Bernal će u posljednju etapu ući s 45 sekundi prednosti pred Julianom Alaphilippeom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.