Tri od četiri: Sjajan prosjek hrvatskih klubova u 3. pretkolu europskih kupova, iako je Rijeka mogla više!

Foto: fah

Nakon što je Dinamo izborio plasman u zadnje pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka, Hajduk i Lokomotiva to su uspjeli u Europskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, Rijeka je zapela na prvoj prepreci i oprostila se od Europe.

Vrlo malo je nedostajalo da Hrvatska ponovo ima čak četiri kluba u zadnjem kolu kvalifikacija europskih kupova što je zadnji put ostvareno prije dvije godine. Tada su završnu rundu kvalifikacija za Europsku ligu izborili Dinamo, Rijeka, Hajduk i Split, a u natjecanje po skupinama plasirali su se Zagrepčani i Riječani, dok su splitski klubovi ispali.

Foto: fah
Foto: fah

Ovoga puta Dinamo je ušao u zadnju rundu kvalifikacija Lige prvaka, a Hajduk i Lokomotiva u Europskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokomotiva je do povijesnog uspjeha stigla nakon što je u gostima kod ukrajinske Vorskle pobijedila sa 3-2, nakon što je prvi susret završio bez golova. Lokosi su poveli već nakon 32 sekunde. Pred svojim kaznenim prostorom prekinuli su napad domaćina i razvili odličnu kontru koju je u pogodak pretvorio Petar Bočkaj. U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena domaćin je mogao izjednačiti nakon što je Grezda neopreznim startom u kaznenom prostoru srušio Perduta. No, udarac Khlyobasa obranio je vratar Zagorac.

Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Na početku drugog poluvremena, u 49. minuti, Vorskla je uspjela izjednačiti iz jedne bezazlene situacije. Kobakhidze je ubacio u petarac Lokosa, na lopti je već bio vratar Zagorac, ali Perić to nije vidio i u klizećem startu je loptu skrenuo u vlastitu mrežu. Međutim, samo četiri minute kasnije ‘Lokosi’ su izveli odličan kontranapad Lokosa, koji je Ivana Fiolića prekrasnim udarcem sa 20 metara pretvorio u novo vodstvo. U 64. minuti Lokomotiva je “nokautirala” Ukrajince. Ćorić je izveo slobodan udarac, a Dino Perić zabija za 3-1. Do kraja susreta Vorskla je uspjela tek ublažiti poraz pogotkom Česnjakova u 74. minuti.

Hajduk je u uzvratnoj utakmici na Poljudu pobijedio ukrajinsku Oleksandriju sa 3-1, te potvrdio 3-0 pobjedu iz prve utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Gosti su poveli u 13. minuti. Nakon dobre akcije Starenskij je izbio sam pred vratara Kalinića i rutinirano pogađa mrežu. No, Hajduk je brzo došao do poravnanja. U 21. minuti Kožulj je izveo korner, a na drugoj stativi Zoran Nižić glavom zabija za 1-1. Ako je i bilo nekih dvojbi, Hajduk ih je brzo riješio u nastavku susreta. Najbolji igrač “bilih” Nikola Vlašić prošao je dvojicu igrača, te je uposlio Saida, koji je oboren u kaznenom prostoru a sudac je dosudio penal. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Tino Sven Sušić i Hajduk je u 52. minuti poveo 2-1. Prolazak Hajduka u posljednje pretkolo potvrdio je Sušić u 56. minuti prekrasnim pogotkom iz slobodnog udarca sa 20 metara.

Nažalost, Rijeka je drugu sezonu uzastopce ispala iz Europe na startu svog europskog puta. Prošle sezone Riječani su ispali u 2. pretkolu Europske lige od Aberdeena, a ove sezone u 3. pretkolu od Istanbul Basaksehira. Nakon što je susret u Istanbulu završio bez golova, uzvrat na Rujevici je okončan rezultatom 2-2 što je Turcima bilo dovoljno za prolaz.

Foto: fah
Foto: fah

Rijeka je vodila 1-0 i 2-1, no oba puta je primila ‘jeftine’ golove koji su zaključili njezinu europsku priču. Oba gola za Rijeku je zabio Roman Bezjak (26, 50-11m), dok je dvostruki strijelac za turski sastav bio Edin Višća (42, 74).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb posljednjeg pretkola Europske lige je u petak u Nyonu u 13 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.