U Švicarskoj istraga o 133 sumnjive transakcije FIFA-e

epa05052663 A police car is seen in front of the entrance of the Baur au Lac hotel in Zurich, Switzerland, 03 December 2015 morning. Swiss police carried out raids early 03 December against FIFA officials in connection with corruption investigations, the football's international governing body said. FIFA said it 'will continue to co-operate fully' after police made arrests at a Swiss hotel used by its officials for a second time this year. A two-day meeting of FIFA's executive committee is taking place in the in Zurich. The raids were carried out by Swiss authorities in the context of a US-led investigation, reports said. EPA/WALTER BIERI

Švicarske vlasti istražuju 133 sumnjive financijske transakcije povezane s odlukom FIFA-e da odobri Rusiji i Kataru domaćinstva svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine, objavio je ured glavnog švicarskog tužitelja (OAG).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je više od od 103 transakcija koliko ih je OAG prijavio u kolovozu u sklopu istrage o korupciji u FIFA-i. Rusija i Katar, mala pustinjska država bez nogometne tradicije gdje se dnevne temperature ljeti penju i iznad 40 stupnjeva Celzijusa, odbacile su tvrdnje o kupovini domaćinstva.

Glasnogovornica OAG-a je izjavila da su izvješća o sumnjivim aktivnostima došla od jedinice Švicarske obavještajne službe koja istražuje slučajeve pranja novca. “Ta izvješća su povezana s kriminalnim aktivnostima oko odobravanja domaćinstva svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022.”, dodala je glasnogovornica OAG-a.

Američki savezni istražitelji vode paralelnu istragu o FIFA-inom financijskom ponašanju i optužili su 27 nogometnih dužnosnika za primanje mita u sklopu odobravanja marketinških i televizijskih prava. Dvanaest osoba j dvije marketinške tvrtke su osuđene u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, njegov zamjenik Jerome Valcke i predsjednik UEFA-e Michel Platini su pod suspenzijom FIFA-inog internog etičkog odbora zbog sumnji za korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.