U utorak tri engleska kluba nastupaju u Ligi prvaka

Foto: fah

Ovoga tjedna nastavlja se nogometna Liga prvaka, a na rasporedu su prve utakmice četvrtfinala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utorak će biti ‘engleska večer’ u Champions League, jer će nastupiti čak tri engleska kluba. Tottenham će na svom novom stadionu dočekati Manchester City, dok će na Anfieldu snage odmjeriti Liverpool i Porto. Dan kasnije snage će odmjeriti Manchester United – Barcelona, te Ajax – Juventus.

Englezi su posljednji put četiri kluba u četvrtfinalu imali prije 10 godina (Arsenal, Manchester United, Liverpool, Chelsea), kada je United dogurao do finala u kojem je izgubio od Barcelone (0-2).

Većina stručnjaka smatra kako su Liverpool, City, Barca i Juve veliki favoriti, međutim tri velikana Bayern, Real Madrid i PSG su ‘prošlost’ i bit će zanimljivo vidjeti može li se ‘poskliznuti’ još netko od velikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tottenham i Manchester City su do sada odigrali 156 međusobnih susreta, međutim niti jedan u Europi. Ukupno gledano, podjednako su uspješni, City je upisao 61, a Spursi 60 pobjeda, dok je 35 susreta završilo bez pobjednika. Međutim, u posljednje vrijeme ‘Građani’ su dominantni. City je upisao pobjede u zadnja četiri međusobna ogleda uz gol razliku 11-1, a Tottenham je slavio samo jednom u zadnjih šest utakmica.

Prva utakmica će se igrati na novom, milijardu eura vrijednom Tottenham Hotspur stadionu. Premijera je bila uspješna, Tottenham je u prvenstvu slavio 2-0 protiv Crystal Palacea, sada slijedi europska premijera, ali i daleko teži ispit.

“City je favorit, ali moramo iskoristiti činjenicu da igramo prvu europsku utakmicu na novom stadionu. Svi igrači su uzbuđeni zbog utakmice i jedva čekamo početak susreta,” kazao je ključni igrač Spursa Harry Kane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suparničkim redovima smatraju kako nije bitno gdje će igrati.

“Nije bitno gdje igramo, već kako igramo. Svi pričaju o novom stadionu, ali on neće pomoći Tottenhamu,” kazao je veznjak Cityja Belgijanac Kevin De Bruyne.

City je ove sezone već osvojio Liga kup, izborio je finale FA kupa, u prvenstvu je drugi s dva boda manje od Liverpoola, ali ima i utakmicu manje, a sjajno gura i u Europi. Navijači ‘Građana’ sanjaju ‘Quadruple’, četiri trofeja u jednoj sezoni što nije uspjelo niti jednom engleskom klubu, međutim ‘otočki’ medij se pitaju hoće li City izdržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već sama činjenica što su toliko blizu je nevjerojatna, ali neće biti lako,” smatra bivši engleski reprezentativac, a sada komentator BBC-a Alan Shearer, dok je bivši irski reprezentativac i branič Cityja Richard Dunne dodao: “Bit će to iznimno težak zadatak, ali vjerujem u kvalitetu momčadi. Nemoguće bi moglo postati moguće.”

Tottenham je do sada dva puta igrao u četvrtfinalu Kupa/Lige prvaka i ima polovičan uspeh. Prije 57 godina je izborio polufinale Kupa prvaka pobjedom protiv praške Dukle, a potom ispao od kasnijeg pobjednika Benfice. Tottenham je do četvrtfinala dogurao i 2011. kada je ispao od Real Madrida.

City je također dva puta dogurao do četvrtfinala, lani je ispao od Liverpoola, a 2016. je izbacio PSG a onda ispao u polufinalu od Reala.

U drugom susretu večeri Liverpool će dočekati Porto. Navijači “Redsa” sanjaju naslov, ali engleskog prvaka, no u samoj završnici sezone u igri su i za europsku krunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liverpool je prošle sezone izbacio Porto u osmini finala ukupnim rezultatom 5-0, a engleski sastav je i ovoga puta favorit.

“Porto nije bio na mojoj listi želja,” priznao je Jurgen Klopp. Legendarni portugalski stručnjak Jose Mourinho također smatra kako njegov bivši klub može zagorčati život Liverpoolu.

“Zaboravite na rezultat iz prošle sezone. Ovaj put je sve otvoreno. Liverpool ima fantastičnu individualnu kvalitetu, ali Porto će znati odgovoriti,” smatra Mourinho koji je prvi od svoja dva naslova europskog prvaka osvojio na klupi Porta 2004. godine.

S njim se složio i Portov branič Pepe.

“Do sada sam u karijeri osvojio tri Lige prvaka. Ove sezone želim četvrti naslov. Poštujemo Liverpool, ali mi ćemo uspješno obaviti svoj posao,” kazao je Pepe.

Liverpool je čak 14 puta nastupio u četvrtfinalu elitnog razreda europskog nogometa, a do sada 10 puta bio uspješan. Porto je sedam puta stigao do ove faze natjecanja i dva puta prošao dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.