Umorna Zrinka: ‘Nadolazeća zvijezda’ i vrhunska sezona

Foto: croski

Trenutačno najbolja hrvatska skijašica s osvojenih 560 bodova u Svjetskom kupu Zrinka Ljutić ima razloga za zadovoljstvo bez obzira na finale u austrijskom Saalbachu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prvog dana u slalomu Zrinka je poslije prve vožnje bila treća te je bila na korak još jednog postolja, četvrtog ove sezone, no nije završila drugu vožnju. Drugog dana u veleslalomu naša skijašica poslije prve utrke imala je sedmo mjesto i mogućnost osvajanja novih bodova. Nažalost, druga vožnja bila je znatno skromnija te se 20-godišnja Zagrepčanka u konačnici plasirala na 16. mjesto i nije osvojila nove bodove. Naime, u završnici Svjetskog kupa samo prvih 15 osvaja bodove. Ipak, tome unatoč sezona je to za pamćenje.

Kako je mlada Zagrepčanka komentirala posljednji veleslalom sezone, disciplinu u kojoj je strahovito napredovala?

”Prva vožnja je bila solidna, nisam uspjela baš previše napasti stazu, zaostatak je bio veći, ali sve se još dalo okrenuti u drugoj. U drugom “laufu” sam dobro krenula, mislim da sam imala i dobar plan, ali već na prvom valu sam uzela krivi smjer, iskreno iznenadilo me kako je brzo došao i tamo sam izgubila svu prednost i zaradila još dosta zaostatka. Zapela sam u mekan snijeg, a to je na ravnom dijelu staze tako da je sve bilo gotovo. Probala sam se boriti do kraja, da možda uzmem koji bod, ali nažalost nisam to uspjela.”

Kako smo već spomenuli slalom u subotu mlada Hrvatica nije završila, u tom stilu išla je i njena izjava nakon utrke.

”Malo sam tužna, u biti više ljuta na sebe kako sam završila ovo finale.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, situacija je daleko od pesimistične, ovo je najuspješnija sezona hrvatskog skijanja u posljednjh 17 godina. Takvu izjavu nakon muškog slaloma i plasmana Samuela Kolega, koji je jedini od Hrvata nastupio u finalnom slalomu, i osvojenog 18. mjesta, dao je HRT-ov Bruno Kovačević. Kovačević više od 25 godina prati skijanje, još od vremena Ivice i Janice, ”prapovijesti’ hrvatskog modernog skijanja.

Da je sezona za nju bila sjajna potvrdila je i Zrinka.

”Sezona je bila vrhunska i puno novih stvari sam prošla i puno sam naučila, ali ostala sam još gladna za više. I vidim da i mogu više, ali i iscrpila me sezona, skijanje dvije discipline i to na ovom višem nivou ostavilo je traga i na psihu i na tijelo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vraća se praznih ruku

Iako se iz Saalbacha 20-godišnja Zagrepčanka vraća bez bodova ne vraća se praznih ruku. Podsjetimo, u nedjelju su proglašeni i ovogodišnji dobitnici Longinesove nagrade za “nadolazeće zvijezde” (skijašice do 21 godinu i skijaši do 23 po osvojenim bodovima u Svjetskom kupu). Zrinka Ljutić je uvjerljiva pobjednica u ženskoj konkurenciji s 560 bodova, odnosno 359 bodova više od drugoplasirane Lare Colturi, dok je u muškoj konkurenciji nagradu osvojio Norvežanin Alexander Steen Olsen.

Sad zamislite da Zrinka nije imala čak šest izlijetanja sa staze. Vjerojatno bi bila blizu 1000 bodova. Ukupno hrvatsko skijanje ove sezone osvojilo je preko 1400 bodova.

Legende

Spomenimo kako je posljednji muški slalom sezone završio slavljem Norvežana i pobjedom 27-godišnjeg Timona Haugana. Haugan nastupa na skijama legendarnog Marcela Hirschera. Hirscher je svojedobno bio jedan od najvećih rivala neponovljive legende hrvatskog skijanja Ivice Kostelića. Pisati o završetku skijaške sezone a ne spomenuti Kosteliće bilo bi u najmanju ruku – nepravedno. Kao da smo nešto zatajili, prešutjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.