Uspjeh hrvatskih strijelaca na SP-u: Gorša srebrni, Maričić brončani u zračnoj puški

Foto: Fah

Hrvatski strijelci Petar Gorša i Miran Maričić osvojili su srebrnu i brončanu medalju u disciplini zračna puška 10 metara na Svjetskom prvenstvu koje se održava u južnokorejskom Changwonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je u kvalifikacijama ostvario osmi rezultat sa 628.0 pogodaka, 30-godišnji Bjelovarčanin Gorša sjajno je nastupio u finalu i stigao do srebra sa 247.5 pogodaka, 0.9 krugova više pogodio je zlatni Rus Sergej Kamenskij. Nakon pretposljednjeg ispaljenog metka u finalu Gorša i Kamenskij su bili poravnati na rezultatu od 237.8 pogodaka, no u završnom hicu Rus je pogodio sjajnih 10.6 dok je Gorša bio skromniji sa 9.7.

Za Goršu je ovo najveći uspjeh u karijeri, ranije ove godine je osvojio broncu na Europskom prvenstvu.

“Deset sam godina čekao ovu svjetsku medalju tako da sam stvarno sretan”, izjavio je Gorša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi 20-godišnji Maričić, koji je prošle godine osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka u ovoj disciplini, do finala je stigao sa šestim rezultatom kvalifikacija od 628.1 pogodaka, da bi u završnici osvojio broncu zahvaljujući 0.5 krugova boljem rezultatu od Kineza Zichenga Huija nakon 20 ispaljenih metaka u finalu.

Plasmanom u finale Gorša i Maričić osigurali su dvije olimpijske norme za Hrvatsku za nastup na OI u Tokiju 2020.

U ovoj disciplini nastupio je još i Andrija Mikuljan koji je s rezultatom od 622.2 krugova zauzeo 50. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipno je Hrvatska zauzela petu poziciju sa 1878.3 krugova, a brončano odličje izmaklo je našim strijelcima za samo 0.2 kruga. Treće mjesto je sa 1878.5 pogodaka osvojila domaća reprezentacija Južne Koreje. Zlato je s novim svjetskim rekordom od 1887.4 pogodaka osvojila Kina, a srebro Rusija sa 1884.0 krugova.

Hrvatske streljačice u disciplini zračna puška nisu bile raspoložene u Changwonu. Najbolji plasman ostvarila je Tanja Perec koja je sa 622.4 krugova bila 50. u kvalifikacijama, Snježana Pejčić je sa 0.1 slabijim rezultatom zauzela 53. mjesto do je Valentina Gustin sa 618.9 pogodaka završila kao 83. U ekipnoj konkurenciji Hrvatska je bila 19. sa 1863.6 pogodaka. Zlato je s novim svjetskim rekordom od 1886.2 krugova osvojila Južna Koreja, srebrna Indija je imala 1879.0 pogodaka, a brončana Njemačka 1878.4.

Olimpijski pobjednik u trapu iz Londona 2012. Giovanni Cernogoraz bio je nadomak plasmanu u finale u Changwonu, ali je nakon dodatnog raspucavanja završio na sedmoj poziciji dok su se u borbu za medalje plasirala šestorica strijelaca. Nakon pet serija od po 25 meta Cernogoraz je imao 122 pogotka, jedan manje od Amerikanca Waltona Ellera i Slovaka Erika Varge koji su se izravno plasirali u finale, a isti učinak kao naš strijelac imali i i Španjolac Alberto Fernandez, Talijan Mauro De Filippis, Kuvajćanin Abdulrahman Al Faihan, Australac James Willet i Kinez Yu Du. Nažalost, u raspucavanju su otpali Du i Cernogoraz dok su se ostala četvorica plasirala u borbu za medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anton Glasnović je sa 120 pogodaka zauzeo 17. mjesto dok je aktualni olimpijski pobjednik u ovoj disciplini iz Rio de Janeira Josip Glasnović sa 116 pogodaka završio na 57. poziciji.

U momčadskoj konkurenciji Hrvatska je sa 358 pogodaka završila na petom mjestu, samo dva pogotka više imali su zlatni Kuvajćani, srebrni Amerikanci i brončani Talijani, dok su četvrti Rusi imali 359 pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.