Ustavni sud odbio Maria Mamića: ‘Razumno je udaljiti menadžere iz sportskih dioničkih društava’

Foto: fah

Ustavni suci u cijelosti su odbili prijedlog za ocjenu ustavnosti više odredbi Zakona o sportu koje je još 2014. godine podnio Mario Mamić, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osporavao je šest članaka Zakona o sportu, i to one koji nameću ograničenja menadžerima u sportu i osobama koje s menadžerima u sportu “zajednički djeluju”l

” Imajući u vidu prije svega neprofitnost udruga općenito, odgojnu, zdravstvenu i svaku drugu važnost udruga koje se bave sportskim djelatnostima, činjenicu da su sportske djelatnosti zakonom određene kao djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i činjenicu da su sportske djelatnosti u značajnom dijelu javno financirane, Ustavni sud ocjenjuje da, kada je riječ o sportskim udrugama, postoje objektivni i razumni razlozi za takvo normativno uređenje koje od članstva u tijelima sportske udruge, od zastupanja i vođenja poslova sportske udruge, isključuje niz osoba, među ostalima osobe koje se smatraju “menadžerima u sportu”, odnosno osobe koje s njima “zajednički djeluju”, stoji u obrazloženju Ustavnog suda.

” Osobito valja imati u vidu da sam organizacijski oblik obavljanja sportske djelatnosti (fizička osoba, udruga, trgovačko društvo ili dr.) ne utječe na činjenicu da je, u svakom slučaju, sportska djelatnost – djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku te da stoga obavljanje sportske djelatnosti, ni onda kada se ono odvija kroz organizacijski oblik trgovačkog društva, nije izuzeto od obveze udovoljavanja potrebama svih građana Republike Hrvatske vezanima uz sport, kao javnim potrebama. Budući da, dakle, svaka sportska djelatnost uključuje visok stupanj javnog interesa, nisu utemeljene predlagateljeve tvrdnje o isključivo privatnopravnoj prirodi sportskih trgovačkih društava, odnosa tih društava s drugim subjektima, kao i odnosa unutar strukture sportskih trgovačkih društava”, dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.