Vatreni nikad više protiv slabijeg protivnika ne smiju igrati tzv. ”kontrolirani nogomet”: Što smo sve propustili remijem u Cardiffu?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija, nažalost, nije večeras, kako su mnogi očekivali, uspjela osigurati plasman na Europsko prvenstvo iako smo poveli u Cardiffu protiv Walesa nismo pobijedili. Završilo je 1:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I treći puta, od ukupno četiri, tijekom ovih kvalifikacija, Vatreni su poveli u gostima, no, ostali su bez punog plijena koji bi nam osigurao plasman na novo veliko natjecanje. Takozvani kontrolirani nogomet, kakav Vatreni igraju, ili barem pokušavaju igrati, a o čemu su govorili sportski komentatori NOVE TV tijekom utakmice, ne postoji i  nikad ga više ne smijemo igrati, a posebno ne kad povedemo protiv višestruko slabijeg protivnika. Skupo nas je koštao, i ne samo u Cardiffu. Na sličan način prosuli smo bodove i u ranoj fazi kvalifikacija u Budimpešti, poveli smo, stvorili jednu priliku, nismo je iskoristili, a onda smo odlučili čekati da sudac svira kraj utakmice već poslije prvih 30 minuta. Nema suca koji će svirati kraj nakon samo pola sata. Srećom, za razliku od Budimpešte u Cardiffu barem nismo izgubili. Poveli smo i protiv Azerbajdžana u Bakuu, odigrali sjajno prvo poluvrijeme, u drugom smo ostali bez snage nakon čega smo pomislili da će pobjeda doći sama od sebe, da će se Azerbajdžan predati svjetskim doprvacima, prevarili smo se i ostali bez dva važna boda s kojima bi već sada bili unutra, gdje i zaslužujemo biti s obzirom na zaista impresivnu kvalitetu kakvu Hrvatska ima.  Nakon prvog gola jednostavno moramo tražiti drugi toliko dugo koliko nam je potrebno da ga nađemo.

Što znači ”kontrolirani nogomet”? Naime, kako smo već spomenuli, takvo nešto danas ne postoji, prije ili poslije i najslabiji protivnik, a Wales nije bezazlen protivnik, će vam u devedeset minuta stvoriti priliku, a onda je stvar sreće hoćete li primiti gol i biti kažnjeni.

Nakon remija protiv Walesa zakomplicirali smo si put prema Euru, iako i dalje sve držimo u svojim rukama, za prvo mjesto i direktan plasman na Europsko prvenstvo dovoljan nam je i bod na Rujevici protiv Slovačke koju smo, podsjetimo, deklasirali prije otprilike mjesec dana u Trnavi pobijedivši ih čak sa 4:0. Slovačka nije toliko slaba reprezentacija koliko nam možda govori rezultat iz Trnave, a mi ćemo protiv Slovaka biti znatno oslabljeni neigranjem standardnog obrambenog tandema sa Svjetskog prvenstva. Dejan Lovren i Domagoj Vida zaradili su po treći žuti karton u Cardiffu u ovim kvalifikacijama i tako ostali bez mogućnosti zaigrati u Rijeci. Težak je to udarac za Vatrene, koji su bez obzira na sve protiv Slovačke također favoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što smo sve propustili remijem protiv Azerbajdžana prije mjesec dana i remijem večeras protiv Walesa?

Uz činjenicu da smo već sada mogli imati rezervirano mjesto na Euru ostali smo bez mogućnosti da na njemu, ako se i plasiramo, budemo nositelji. Mogli smo s obzirom na kvalitetu u ovoj skupini uvjerljivo biti prvi, što se i očekivalo, osvojiti dosta bodova i tako osigurati status nositelja, a to bi nam na Europskom prvenstvu osiguralo lakši put prema prolasku skupine i plasmanu u osminu finala. Naime, više, s obzirom na remi protiv Walesa, nije moguće doseći broj bodova kojima bi bili među onim osvajačima skupina koji su osvojile najviše bodova.

No, sad su nam takve kalkulacije najmanji problem, naime, od Slovačke se ne smije izgubiti, a kad se ne smije izgubiti najbolje je pobijediti. O osmini finala Eura razmišljat ćemo za otprilike devet mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo kako je Hrvatska posljednji puta igrala bez Vide i Lovrena, dakle, bez oba standardna stopera, u prvom sastavu na Europskom prvenstvu 2016. godine u dvoboju sa Španjolskom. Vatreni su svladali Španjolce 2:1, tada je izbornik bio Ante Čačić, koji je odmarao standardne igrače, a umjesto Vide i Lovrena igrali su Vedran Ćorluka i Tin Jedvaj. Danas više Ćorluku nemamo mogućnost uvesti u igru.

Srećom, Luka Modrić nije teže ozlijeđen?

Protiv Slovačke bi mogli biti suočeni i s još jednim ozbiljnim problemom, naime, u finišu utakmice u Cardiffu ozlijedio se kapetan i najbolji igrač, Luka Modrić.  Igrati bez njega, bez motora momčadi,  ne bi bilo nimalo jednostavno. Srećom, prve informacije koje dolaze iz Cardiffa govore kako se ipak radi o udarcu, a ne ozbiljnoj ozljedi te bi Luka o mogao zaigrati već za nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.