(VIDEO) Kvalifikacije za Ligu prvaka: Celtic u gostima pobijedio Sarajevo, armenski Ararat iznenadio švedski AIK, remi Zvezde u Litvi…

Foto: fah

U prvom susretu prvog pretkola nogometne Lige prvaka Celtic je na gostovanju pobijedio Sarajevo sa 3-1, a za iznenađenje večeri pobrinuo se armenski Ararat koji je u svom europskom debiju pobijedio švedskog prvaka AIK sa 2-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Sarajevo je povelo u 29. minuti golom hrvatskog nogometaša Mirka Oremuša (30) koji se najbolje snašao u kaznenom prostoru nakon ubačaja iz kornera. Bivši bočni igrač Hajduka, Splita i niza izraelskih klubova, u Sarajevo je stigao ovoga ljeta kao slobodan igrač.

Celtic je izjednačio šest minuta kasnije sjajnim golom Michaela Johnstona sa 25 metara, a u 51. minuti gosti su okrenuli rezultat. Johnston je uposlio mladog francuskog napadača Odsonnea Edouarda koji je prošao kroz domaću obranu i zabio za 2-1. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Scott Sinclair postigavši pogodak petom u 85. minuti.

Za škotski sastav je Jozo Šimunović odigrao svih 90 minuta. Uzvratni susret je 17. srpnja na Celtic Parku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Astana je na svom travnjaku pobijedila CFR Cluj sa 1-0, a pogodak odluke zabio je Evgenij Postnikov u 68. minuti. Za Astanu je do 58. minute igrao hrvatski nogometaš Marin Tomasov, dok je bivši igrač Zagreba i Rudeša Luka Šimunović igrao cijeli susret. Uzvratni susret je 17. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Armenski Ararat je u svom prvom europskom nastupu priredio iznenađenje pobijedivši švedskog prvaka AIK sa 2-1.

Oba gola za domaćine zabio je Petros Avetisjan (3-11m, 45), dok je pogodak za AIK zabio Chinedu Obasi (39). Gosti su od 13. minute igrali bez isključenog Roberta Lundstoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litavska Sudova i Crvena zvezda su odigrali bez golova.

Za litavski sastav su nastupila i trojica hrvatskih nogometaša. Branio je bivši vratar Osijeka i Slaven Belupa Ivan Kardum, svih 90 minuta je odradio i Andro Švrljuga, koji je igrao za Pomorac, Istru 1961 i Rijeku, dok je bivši napadač Dinama Josip Tadić na terenu proveo prvo poluvrijeme.

Rezultati prvih susreta prvog pretkola nogometne Lige prvaka:

Astana (Kaz) – CFR Cluj (Rum) 1-0 (Postnikov 68)
Ararat-Armenia (Arm) – AIK (Šve) 2-1 (Avetisjan 3-11m, 45 / Obasi 39)
Nomme Kalju (Est) – Škendija (S.Mak) 0-1 (Ibraimi 81-11m)
HJK (Fin) – HB (FO) 3-0 (Lappalainen 21, 66, O’Shaughnessy 42)
Sarajevo (BiH) – Celtic (Ško) 1-3 (Oremuš 29 / Johnston 35, Edouard 51, Sinclair 85)
New Saints (Wal) – Feronikeli (Kos) 2-2 (Draper 49-11m, Edwards 77 / Zeka 89, Fazliu 90+3-11m)
Suduva (Lit) – Crvena zvezda (Srb) 0-0
F91 Dudelange (Luk) – Valletta (Mal) 2-2 (Bettaieb 29, Stolz 45+2 / Packer 64, Borg 71)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu, 10. srpnja:

Partizani Tirana (Alb) – Karabag (Aze)
BATE Borisov (Blr) – Piast Gliwice (Polj)
Šheriff (Mol) – Saburtalo (Gru)
Ferencvaros (Mađ) – Ludogorec (Bug)
Slovan Bratislava (Slk) – Sutjeska (CG)
Linfield (S.Irs) – Rosenborg (Nor)
Dundalk (Irs) – Riga (Lat)
Valur (Isl) – Maribor (Slo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.