(VIDEO) Navijajmo zajedno za Vatrene: Koja je navijačka pjesma vama najdraža?

Foto: fah

Prije nekoliko dana stigla je poruka Armade hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji da neće navijati na večerašnjoj utakmici kvalfikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Gotovo je sigurno da svi koji su srcem uz Hrvatsku to neće prihvatiti i neće im se pridružiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska večeras od 20 sati i 45 minuta igra protiv Finske.

Pripremili smo vam pregled nekoliko najboljih i već standardnih navijačkih pjesama koje su obilježile naše vatrene godine i postale sastavni dio navijačke kulture hrvatske nogometne reprezentacije. Koja je vama najdraža?

Navijajmo za Vatrene uz navijačke pjesme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi će se složiti s izborom kada je pjesma popularnog Marka Perkovića Thompsona u pitanju, mislimo na nevjerojatno popularni hit “Lijepa li si”.  Pjesma se na nogometnim stadionima kada igraju Vatreni vrti oko 15 godina, a postala je izuzetno popularna nakon listopada 2002. godine i oproštaja Zvone Bobana od aktivnog nogometa.

Podsjetimo, Hrvatski nogometni savez je u siječnju 2016. godine proveo anketu za izbor pjesme koja će predstavljati Hrvatsku na Euru te biti puštena s razglasa uoči i nakon utakmica Vatrenih. Od čak 27.000 glasača, njih više od 80 posto dalo je glas pjesmi Lijepa li si. Hrvatski nogometni savez je zaprimio Apel Inicijative mladih za ljudska prava, SOS Racisme i Europskog antirasističkog pokreta za povlačenje pjesme Lijepa li si kao pjesme hrvatske reprezentacije na EURU 2016., no to je odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugo mjestu bismo stavili navijačku pjesmu “Samo je jedno”, koja je popularna kod mlađe publike a premijeru je imala uoči za Hrvatsku legendarnog Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj 2008. godine. Sjećate li se briljantnih pobjeda u skupini, između ostaloga i protiv Njemačke, i nakon toga nesretnog poraza protiv Turske u četvrtfinalu? Tada je na klupi Vatrenih sjedio Slaven Bilić.

Tijekom 2012. godine nastao je hit “U porazu i pobjedi”. Glavni odgovorni za nastajanje ove pjesme su Bojan Šalamon – Shalla, član poznate grupe Connect, kao i Zaprešićanec Marko Novosel, inače zagriženi navijač hrvatske reprezentacije i Dinama koji je zajedno s mlađim bratom pokrenuo Zaprešić Boyse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesma “Neka pati koga smeta” možda danas nije toliko u modi, previše je vremena prošlo, ali ostaje kao trajan podsjetnik na 1998. godinu i nezaboravno francusko ljeto. Hrvatska je osvojila treće mjesto, a pjesma je nastala nakon pobjede Vatrenih nad Njemačkom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Igralo se 4. srpnja 1998. u Lyonu.

Thompson je 2012. godine snimio pjesmu podrške hrvatskoj reprezentaciji pod nazivom “Uvijek vjerni tebi”, koja je ubrzo postala himna službenog Kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije, koji nosi isti naziv “Uvijek vjerni”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službena pjesma koja je pratila nastupe Hrvatske u Brazilu 2014. godine bila je ”Hrvatska” koju izvode Tomislav Bralić i klapa Intrade. Autor pjesme je Bruno Krajcar, a aranžer Remi Kazinoti.

Ne zaboravimo na kraju niti pjesmu “Molitva i zakletva” koju izvode Shorty i Zaprešić Boysi, a koja neće ostaviti ravnodušnim niti jednog navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.