(VIDEO) NFL: Jaguarsima obrambena, Saintsima napadačka bitka

fOTO: tWITTER

Jacksonville Jaguarsi i New Orleans Saintsi plasirali su se u drugi krug doigravanja američke profesionalne lige u američkom nogometu NFL, Jaguarsi su u susretu prvog kruga Američke konferencije na svom terenu svladali Buffalo Billse sa 10-3, dok su Saintsi u utakmici prvog kruga Nacionalne konferencije također kao domaćini bili bolji od Carolina Panthersa sa 31-26.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je Jacksonville do pobjede protiv Buffala stigao ponajprije zahvaljujući odličnoj igri svoje obrane, New Orleans je pobijedio Carolinu zbog sjajne igre svog napada, prvenstveno “quarterbacka” Drewa Breesa koji je imao 23 uspješna dodavanja za ukupno 376 jarda.

Jaguarsi su nakon 18 godina ponovno odigrali jednu utakmicu u posezoni na domaćem terenu, dok su Billsi nakon također 18 godina ponovno zaigrali u doigravanju, no njihov međusobni susret ponudio je skroman football, a na kraju je manje loša bila domaća momčad.

Na poluvremenu je rezultat bio 3-3 iako su gosti iz Buffala ostavili bolji dojam. No, iako su imali nekoliko obećavajućih napada, najčešće bi bili zaustavljani oko polovice terena, dok je domaći sastav predvođen “quarterbackom” Blakeom Bortelsom bio zabrinjavajuće loš. Bortels je u prvih 30 minuta imao samo šest uspješnih dodavanja za ukupno 33 jarda, a jedini put je svoju momčad odveo do poena kada je on sam krenuo probijanjima osvajati teren. Nevjerojatno zvuči podatak kako je Bortles utakmicu okončao s više osvojenih jarda probijanjem (88) no dodavanjem (87).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u trećoj četvrtini Jaguarsi su uspjeli sastaviti jedan kvalitetan napad koji je trajao gotovo devet minuta i tijekom kojega su osvojili 86 jarda i okončali ga polaganjem. Ponovno su većinu tih jarda osvojili po tlo, što Bortelsovim što probijanjima svog “running backa” Leonarda Fournettea, no “touchdown” je postigao pričuvni “tight end” Ben Koyack koji je uhvatio Bortelsovo dodavanje za jedan jard. Zanimljivo, bilo je to jedino hvatanje Koyacka u čitavoj utakmici. Do kraja susreta obrana Jaguarsa u potpunosti je neutralizirala napad Billsa i zadržala prednost od 10-3 do samoga kraja.

Jaguarsi će tako sljedeće nedjelje gostovati kod Pittsburgh Steelersa. Te dvije momčadi sastale su se i tijekom sezone, u listopadu su Jaguarsi ostvarili uvjerljivu 30-9 pobjedu u Pittsburghu, a u toj utakmici su čak pet puta presjekli dodavanja vođe napada Steelersa Bena Roethlisbergera. Dan ranije će branitelji naslova New England Patriotsi ugostiti Tennessee Titanse koji su u noći sa subote na nedjelju velikim preokretom sa 22-21 kao gosti svladali Kansas City Chiefse.

Saintse je do treće pobjede protiv Panthersa u isto toliko ovosezonskih okršaja predvodio sjajni “quarterback” Drew Brees koji je već u prvom poluvremenu, u kojemu su Saintsi izgradili prednost od 21-9, imao čak 230 jarda dodavanjem. Čak 13 od njegovih 18 bacanja uhvatili su hvatači domaćeg sastava, dva su pretvorili i u “touchdown”, a posebno je impresivno bilo dodavanje Breesa za Teda Ginna u akciji koja je završila polaganjem uz 80 osvojenih jarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, iako su Panthersi imali loptu pod svojom kontrolom većim dijelom susreta, u prve tri četvrtine nisu uspijevali okruniti svoje akcije “touchdownom” već su se morali zadovoljiti s četiri “field goala” pa se u posljednjih 15 minuta ušlo s vodstvom Saintsa od 24-12. No, tada je proradila veza između “quarterbacka” Cama Newtona i “tight enda” Grega Olsena. Olsen je u istom napadu prvo uhvatio dodavanje za 16 jarda, a zatim i još jedno za 14 jarda kojim je postigao polaganje kojim je rezultat smanjen na 24-19. Uzvratili su domaći, ponovno je stvar u svoje ruke preuzeo izvrsni Brees, on je preciznim dodavanjima za Colemana i Thomasa doveo svoju momčad na pet jarda od posljednjeg polja suparnika, a zatim je Alvin Kamara uspio postići polaganje za 31-19. Ipak, Panthersi se niti tada nisu predali, vrlo brzom akcijom okrunjenom 56 jarda dugačkim trkom Christiana McCaffreya smanjili su na 31-26 te kod tog rezultata dobili i loptu 1:51 minutu prije kraja. U napadu u kojemu su mogli “touchdownom” do preokreta gosti su stigli na 21 jard od suparničkog zadnjeg polja, no obrana domaćih je uspjela otkloniti posljednji nalet Panthersa iako je jedno bacanje Newtona u “end zonu” njegov hvatač Devin Funches umalo uhvatio.

Saintsi će tako sljedeće nedjelje gostovati kod Minnesota Vikingsa, dok će dan ranije Philadelphia Eaglesi ugostiti Atlanta Hawkse koji su prošle noći kao gosti nadigrali Los Angeles Ramse sa 26-13.

REZULTATI,
NACIONALNA KONFERENCIJA,
Subota:
LA Rams – Atlanta 13-26
Nedjelja:
New Orleans – Carolina 31-26
AMERIČKA KONFERENCIJA,
Subota:
Kansas City – Tennessee 21-22
Nedjelja:
Jacksonville – Buffalo 10-3

PAROVI DRUGOG KRUGA,
NACIONALNA KONFERENCIJA,
Subota, 13. siječnja:
Philadelphia – Atlanta
Nedjelja, 14. siječnja:
Minnesota – New Orleans
AMERIČKA KONFERENCIJA,
Subota, 13. siječnja:
New England – Tennessee
Nedjelja, 14. siječnja:
Pittsburgh – Jacksonville

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.