(VIDEO) Što su slavili navijači Crvene zvezde kad su slavili referendum u ‘Republici Srpskoj’?

Foto: Snimka zaslona

Uoči protuustavnog referenduma u takozvanoj Republici Srpskoj o danu te tvorevine oglasile su se i neke navijačke skupine iz Srbije, dvije najjače, o čemu smo pisali. Dakle, Delije i Grobari, obje te skupine su referendum podržale s jasnom tendencijom da bi Srbija trebala proširiti svoje granice preko Drine, dakle, na teritorij koji joj nikada nije u stvarnosti pripadao, a za kojim su često kroz povijest posezali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandalozna poruka Delija: “Drina nije granica, referendum je samo prva stanica”

Kad navijači srpskih klubova Delije i Grobari podržavaju secesionistički referendum Milorada Dodika, a UEFA ne reagira?

Tako se slavlje navijača Crvene zvezda, nakon što je referendum u takozvanoj Republici Srpskoj “uspio”, preselilo sa stadiona “Rajko Mitić”  na ulice Beograda. Uz pjesmu Delije su proslavili Dodikov tulum, koji je izazvao dosta reakcija u ovom dijelu Europe. Delije  su blokirale ulice u centru Beograda, bacali su baklje i petarde, nosili klupske zastave, pjevali Zvezdine pjesme, kao i pjesme o Kosovu i Srbiji. Dakako, ni državnost Kosova ne priznaju u Srbiji, ali ni u Dodikovom carstvu. Hrvatska je Kosovo priznala kao samostalnu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su Delije slavile kad su slavile referendum?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takozvana Republika Srpska, kao drugi entitet u državi Bosni i Hercegovini, koja se sastoji od dva entiteta, a u stvarnosti je protektorat višeslojne međunarodne zajednice, referendumom o danu te tvorevine prouzrokovala je novu krizu.

Naime, nema sumnje da je spomenuta tvorevina nastala na genocidu u Srebrenici, na etničkom čišćenju, ukratko na zločinu velikosrpske politike, u tom kontekstu posve je jasno da referendum kojim bi se slavio kao blagdan da kojim je sve počelo zaziva tugu, ogorčenje, pa i opravdanu ljutnju. Međutim, to svakako ne smeta Miloradu Dodiku, koji je uoči lokalnih izbora pokrenuo referendum kako bi odmjerio vlastite snage u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine, kako bi, dakle, testirao međunarodnu zajednicu, ali i institucije BiH te ponajprije odlučnost Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji može, pod uvjetom da to zaista hoće i smije, zaustaviti Milorada Dodika. Svojedobno su visoki predstavnici smjenjivali, i to uglavnom bez nekih ozbiljnih razloga, hrvatske političke predstavnike.

Dodikov predizborni instrument

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posve je jasno kako je referendum u takozvanoj Republici Srpskoj zapravo bio Dodikov instrument promidžbe uoči lokalnih izbora. Drugim riječima, Dodik je svjestan da čak i u svom entitetu stoji sve lošije, treba mu nova “igračka” za manipulaciju građanima koji i dalje u Republici Srpskoj smatraju da su vodili jedan pravedan i oslobodilački rat, malo će vam tko u Banjaluci iskreno priznati da se zločin u Srebrenici uopće dogodio, a kamoli priznati genocid i iskreno se pokloniti žrtvama najvećeg masakra na tlu Europe još od pokolja na Bleiburgu.

Jedno je sigurno, ako je bilo što u politici sigurno. Naime, Miloradu Dodiku je najmanje u interesu da se entitet Republika Srpska pripoji Republici Srbiji iz jednostavnog razloga. U svom entitetu Dodik je još uvijek glavni šerif, u sklopu Srbije Republika Srpska zapravo bi bila tek jedna od regija, ili nešto slično, Dodik bi u tom slučaju bio gradonačelnik ili guverner da ne kažemo župan jer Srbija nije teritorijalno podijeljena na županije. Drugim riječima, Dodik će ići daleko, slaviti ratne zločince poput Radovana Karadžića, ali nikad neće otići do samog kraja.

Od zapadnih političara posjetio ga Ivo Josipović?!

Otprilike Republika Srpska je sve to, još i puno gore, nažalost. Naime, demokratski svijet uglavnom je izolirao Dodika.Zar nije pomalo morbidno i zar puno toga ne otkriva činjenica da je “na noge” Dodiku zadnjih godina, u Banjaluku, od zapadnih političara došao tek Ivo Josipović, pritom mu je zasvirao klavir?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.