(VIDEO) Tužne scene na ulicama francuskih gradova: Engleski navijači bacaju siromašnoj djeci novac, pa ih ismijavaju!

Gledajući nevjerojatne prizore nereda na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj morate se zapitati što se to događa i zašto? Svjedočimo li mi sportskom natjecanju ili ratu bez objave rata?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogodilo se jednom u srcu Europe i opet će?

Heysel nas ničemu nije naučio? Da podsjetmo, očito je potrebno, Heyselska tragedija se dogodila 29. svibnja 1985. godine na stadionu Heysel u Bruxellesu, prije finala Kupa europskih prvaka u nogometu između talijanskog Juventusa i engleskog Liverpoola. U divljanju huligana poginulo je 39 ljudi, uglavnom navijača Juventusa. Inače te godine Juventus je pogotkom Platinija osvojio Kup prvaka.

Engleski klubovi su izbačeni iz europskih kupova. Kazna je djelovala, jedno vrijeme engleski huligani kao da su se civilizirali, ako je uopće moguće u istoj rečenici uporabiti riječi huligan i civilizacija? I jesu li to doista huligani ili nešto puno gore od toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da vam pamet stane

Tužne scene viđene su na ulicama Lillea, jednog od ljepših francuskih gradova, u državi koja je navodno “kolijevka moderne civilizacije”, barem si Francuzi sami tako znaju tepati. Sukobi ruskih i engleskih navijača su se nastavili nesmiljenom žestinom, unatoč navodno ozbiljnim prijetnjama koje su došle iz Uefe, ponajprije na račun Ruskog nogometnog saveza, engleski savez je donekle ostao pošteđen. Uefa još pamti osamdesete, sjeća se svih problema koje je Europa imala s huliganima koji su preplavli Stari kontinent prije tri desetljeća. Vraća li se sablast prošlosti?

NEREDI, TWITTER

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je praktički pred izbacivanjem s Europskog prvenstva, s obzirom na uvjetnu diskvalifikacijsku kaznu koja najbolje pokazuje koliko je blizu ruska reprezentacija blizu ruba. Ako već nije prešla liniju s koje ne vraća? Naravno, nije lako donijeti odluku o izbacivanju s Eura reprezentacije koja dolazi iz zemlje u kojoj se za dvije godine igra Svjetskog nogometno prvenstvo. Kakve bi to imalo posljedice po nogomet u Rusiji, a onda i na SP 2018., možemo samo pretpostaviti. Uefa će pokušati spasiti Rusiju koliko god će to biti u njenoj moći. Je li to pravedno? Pravda, veliki, mali, bogati, moćni, siromašni, sve zajedno ne može stati u jednu državu, a kamoli u jednu rečenicu.

Samo tuga

Na ulicama Lillea viđene su scene koje ne spadaju u 21. stoljeće, koje zapravo ne bi trebale pripadati ljudskom rodu i kojih bi se svi zajedno kao ljudi trebali sramiti. Naime, pojedini navijači, nakon huliganskih ispada, urlika ispunjenih mržnjom i prijetnjama, bacali su kovanice na ulicu djeci koja prose, a onda su tu dječicu ismijavali. Zašto? Djeca nisu prijetnja nikome, pa ni huliganima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaista tužno! U što se čovjek može pretvoriti kada popije ili kada ga vodi bešćutnost, želja za nasiljem, uništavanjem? Legendarni bivši golgeter engleske nogometne reprezentacije, Gary Lineker, proglasio je ruske navijače životinjama, sasvim sigurno nisu nevinašca, no, što proslavljeni strijelac misli o ovakvim engleskim “navijačima?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski novinar, Dimitry Egorov, koji je snimio takvu potresnu scenu s pravom se javno zapitao: “Kako bi Lineker ocijenio ovakvo ponašanje navijača Gordog Albiona?” Isti je novinar snimio navijače engleske reprezentacije kako gaze zastavu Rusije. S druge strane engleski novinari krivicu jednim dijelom prebacuju na ruske, jedno je sigurno, nevnih nema, nasilnici su nasilnici, divljaci su divljaci, bili oni Englezi ili Rusi. Nitko ne želi prihvatiti odgovornost, jedni na druge prebacuju krivicu.

Nema nevinih

Zapravo je teško reći tko je više kriv za ovo ludilo i zašto. Je li to na kraju krajeva važno? Ne zna se tko je počeo i kada, ne zna se čak ni kakvog to sve ima smisla, s obzirom na činjenicu da se policija sve teže nosi s izgrednicima, Uefa nema hrabrosti, a huligana je sve više.

Policija je tako u Lilleu zadržala jednog engleskog navijača jer je novinaru oteo mobitel, nakon čega ga je razbio. Uhićeno je oko 40-tak ruskih navijača. Što će tek biti do kraja tjedna s obzirom kako su utakmice u Lilleu i Lensu proglašene utakmicama apsolutno najvišeg rizika? Ruski, engleski, velški… navijači na jednom mjestu? Tempirana bomba.

A da su to hrvatski navijači?

Teško je vjerovati da bi Uefa bila ovako blaga da su u pitanju hrvatski navijači? Neki su skloni vjerovati da bi u takvom slučaju za Vatrene završilo već sada ne samo Europsko nego i Svjetsko nogometno prvenstvo. Nedavno je Uefa kaznila Vatrene s dvije utakmice bez gledatelja za daleko, daleko, manje “grijehe”. “Quod licet Iovi, non licet bovi”, rekli bi stari Rimljani. Samo, niti je Francuska na Jupiteru, niti su Hrvati tegleća mava.

Nakon pobjede protiv Turske navijačka atmosfera se diže, kako u Hrvatskoj, tako i u Francuskoj, hrvatski navijači zasad su primjer na koji način treba bodriti svoju zemlju. Srcem za Vatrene, dušom za Hrvatsku, razumom do pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.