(VIDEO) Vatreni i Dalmacija vole se javno: Prekrasna atmosfera u Splitu uoči ”utakmice godine”, navijači uz Thompsonove pjesme čekaju poljudski spektakl…

Foto: Snimka zsslona

Prvi puta, nakon četiri i pol godine, u Splitu vlada atmosfera nabijena emocijama prema reprezentaciji Hrvatske, diljem grada to je itekako vidljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni su ponovno u ”najsportskijem gradu na svitu”, naravno, ako izuzmemo nezaboravni doček Vatrenima prošle godine na splitskoj rivi, koji je bio još jedan pokazatelj da su oni koji bi rušili, koji bi sabotirali povratak Vatrenih u grad podno Marijana u ogromnoj manjini, iako mogu biti jako glasni. Hrvatska protiv Mađarske s obzirom na trenutni poredak u grupi ima imperativ pobjede, koju će, vjerujemo, uz pomoć 60 000 dlanova i 30 000 grla. Očekuje se i 1500 navijača Mađarske.

U Splitu se mogu vidjeti registracijske oznake iz gotovo svih dijelova Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine. Rijeke navijača slijevale su se tijekom dana prema centru Splita.

Kako piše Slobodna Dalmacija  Marmotovu, Rivu, Cankarjevu poljanu, Voćni trg, brojne kale Dioklecijanove palače… sve su okupirali navijači Hrvatske, sve je bilo u crveno-bijelim kockicama. Kako je najsportskiji grad ne u Hrvatskoj, nego na svitu dugo bio lišen ovoga, atmosfera nas je neodoljivo podsjećala na – Rusiju prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Voćnom trgu u konobi “Marul” zajednički su zapjevali Slavonci i Šibenčani. Na repertoaru je bila Thompsonova “Lijepa li si”.

”Slavonijo zlatna ti siii… Dalmacijo more mojeee…”, pjevalo su u jednom od najljepših hrvatskih gradova, koji s pravom nosi nadimak ”Cvit Mediterana.” Puno je, kako smo već pisali, bilo i onih s majicama ”Uvijek vjerni.”

Hrvatske trobojnice mogu se vidjeti na svakom koraku, zastave navijača iz Paklareva, Gračana, Lovreća (Opanci), Poljane, Sikirevaca…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ne dam te nikom majko Hercegovinooo… ”, moglo se učiti ulicama drugog po veličini hrvatskog grada.

Naravno, posve je pogrešan dojam, koji se namjerno plasira u javnosti, da u Splitu ima više navijača iz ostatka zemlje te Hercegovine nego iz samog grada. Naime, što još Splićani trebaju učiniti kako dokazali da ne podržavaju marginalnu skupinu onih koji bi najradije da Vatrenih u Splitu još uvijek nema? Zar doček Vatrenima prošle godine, zar nedavni prijem koji je Omiš priredio Daliću i njegovim izabranicima, ne govori sve? Dalmacija voli i treba reprezentaciju, baš koliko i reprezentacija treba Split i Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna atrakcija bile su tri navijačice u dresovima Luke Modrića iz Japana s kojima su se mnogi poželjeli fotografirati. Sjajnu atmosferu nije pokvarila ni akcija onih koji su jedan dio grada, a posebno dio koji je malo izvan samog središta grada, oblijepili porukama kojima se asocira na veliko i sveprisutno osiguranje u Splitu, ali i na sam povratak Vatrenih u Dioklecijanov grad.  Ovakva se atmosfera čekala godinama.

U Split su stigli i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Vlade Andrej Plenković. Očekuje se da će utakmici nazočiti i mađarski premijer Viktor Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.