(VIDEO) Znate li tko je Mario Hezonja? Prvi Hrvat koji bi mogao ‘razvaliti’ NBA nakon Dražena!

U noći s četvrtka na petak važna je večer kad je u pitanju Mario Hezonja. Tada se održava NBA Draft, a mladi 202 centimetra visoki Dubrovčanin dobro je pozicioniran na ljestvicama NBA skauta i njihovih momčadi. Međutim, što znamo o Hezonji, budućoj košarkaškoj zvijezdi Hrvatske reprezentacije i NBA lige? Portal Narod.hr donosi vam detaljan presjek karijere i velikog potencijala koje ima ovaj mladi košarkaš…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Dubrovnika, preko Zagreba do Barcelone

Hrvatski reprezentativac i trenutno član euroligaša Barcelone rođen je 25. veljače 1995. u Dubrovniku gdje je s 13 godina napravio prve košarkaške korake. U lokalnom klubu igrao je dvije sezone, a nakon završetka osnovne škole otišao je u Zagreb gdje se pridružio istoimenom klubu.

hezonja yt
Sezonu 2011./2012. je preskočio jer je izbivao s parketa zbog loma ruke, ali i mononukleoze. U srpnju 2012. godine potpisao je za veliku Barcelonu, a Zagreb je dobio 150.000 € odštete. Prvu sezonu u Barceloni proveo je igrajući za ‘B momčad’ katalonskog kluba. U sezoni 2012./2013. za seniore Barcelone odigrao je samo dvije utakmice, dok je u sezoni 2013./2014. njegova minutaža već polako rasla, ali opet ne dovoljno koliko je sam igrač očekivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od male minutaže pa do glavnih uloga probio se u samo godinu dana. Ove sezone često je bio glavni igrač na parketu, nosio je momčad i pogađao nevjerojatne serije trica, kao npr. 1. veljače u pobjedi Barcelone 101:53 protiv Manrese, gdje je Hezonja trice šutirao 8/8 (dodao je još 6 asistencija). Trenutno traje finale doigravanja za prvaka Španjolske u kojem igraju njegova Barcelona i Real Madrid (a tko drugi, rekli bismo op.a.). Real je iskoristio prednost domaćeg parketa i vodi u seriji 2:0. Barcelona večeras na svom parketu dočekuje Real u trećoj utakmici, ako izgubi Mario Hezonja leti na ovogodišnji NBA Draft u Brooklyn, pouzdani izvori kažu viza je već spremna.

Od malih nogu vidjelo se da nešto ima u njemu

NBA skauti prate ovog našeg reprezentativca od njegove 16. godine kad je s mladom Hrvatskom reprezentacijom osvojio Europsko prvenstvo U-16, gdje je u finalu ostvario učinak od 21 poena, 10 skokova i 3 ukradene lopte. Tada je proglašen kao MVP turnira. Iduće godine na Svjetskom prvenstvu do 17 godina ista generacija je osvojila brončanu medalju, a Hezonja je bio glavni igrač. Zadnja predstava na kojoj su se NBA skauti mogli uvjeriti koliko je naš reprezentativac dobar bila je u prvoj utakmici protiv Reala, gdje je Hezonja šutirao za tri poena 5/6 te je ukupno ubacio 18 poena i dodao 5 skokova, a time je postao najmlađi igrač koji je u finalu ubacio 18 poena. Pogledajte video, kako se Hezonja nosi s pritiskom velikog finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi naši reprezentativci hvale Hezonju i ističu njegov ogromni potencijal. Neki poput Bojana Bogdanovića, iza kojeg je prva NBA sezona, tvrde kako Hezonji više odgovara NBA stil košarke nego li ovaj europski: “Ne znam što on planira, ali mislim da će odmah otići i da bi trebao otići. U NBA se igra onakva košarka kakva odgovara njegovu stilu i kakvu on voli.

Hezonjin suigrač u Barceloni Boštjan Nachbar tvrdi kako je Mario veliki potencijal, a da su mu mali nedostatci iskustvo i igranje uz veliku dozu emocija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hezonja će biti izabran na draftu, a s obzirom na talent kojeg ima možda mu NBA liga čak više odgovara nego europska košarka. U prvom redu nedostaje mu iskustvo, no ono će doći. Druga stvar koju treba popraviti su emocije. Previše igra s emocijama. Dogodi se jedna stvar i to ga povuče da napravi dvije-tri pogreške, ali to je tipično za mladog igrača. Mario Hezonja ima izvanredan potencijal da postane top igrač. On može sve, driblati, šutirati, igrati leđima” – rekao je Nachbar za portal Crokosarka.com.

“Neka Messi dođe gledat mene…”

Mnogi američki novinari koji prate Draft Hezonju smještaju između 5. i 12. picka prvog kruga, što je fantastično. Osim Hezonje, do sad je najbolje rangiran igrač na NBA Draftu bio Dario Šarić kojeg su Philadelphia 76ersi izabrali kao 12. pick prve runde prošle godine. Hezonja bi mogao i njega nadmašiti, a Chad Ford, jedan od vodećih analitičara NBA Drafta prognozira mu peto mjesto u četvrtak navečer.

Sam Hezonja izjavio je kako bi on bio prvi pick samo da je pohađao neko američko sveučilište te da je to jedina prednost njegovih konkurenata. Da je pun samopouzdanja, a američki novinari navode pomalo i bahat, potvrđuju ove dvije njegove izjave.

Neka Messi dođe gledati mene” – rekao je Hezonja novinaru na pitanje misli li ići pogledati nogometnu utakmicu Barcelone i vidjeti kako igra Messi uživo.

Kad je u pitanju respekt prema protivnicima, toga kod Hezonje nema. On sve gleda istim očima i preko svih želi doći do cilja, do pobjede: “Ne, nikad ni prema kome nisam osjećao respekt na košarkaškom terenu. Bilo da je ispred mene veteran ili mladi igrač, ja uvijek imam isti cilj. Želim svakoga pregaziti” – rekao je mladi Dubrovčanin svojevremeno za košarkaški portal Sportando.

Skauti ga hvale na sve strane, a on samo misli kako biti još bolji

Hezonju skauti opisuju kao iznimno moćnog igrača, pogotovo u atletskom smislu i tu ni malo ne zaostaje za svojim konkurentima sa sveučilišta. Osim toga, ‘proglašen’ je najboljim šuterom među svim igračima koji ove godine izlaze na Draft. raznovrsna lepeza šuteva velika je prednost ovog mladog igrača, čiji se nedostatci kriju u obrambenom dijelu igre, postavljanju i još nekim sitnicama, koje se svakako daju popraviti, s obzirom na to kakve radne navike ima ova buduća NBA zvijezda.

Prije treninga on je prvi koji dolazi u dvoranu, a nakon treninga posljednji koji napušta dvoranu” – kaže bivši suigrač Joey Dorsey, a prenosi Večernji list.

Pred Hezonjom su dva vrlo uzbudljiva dana, odnosno večeri. Barcelona se bori za titulu prvaka Španjolske, a s četvrtka na petak je NBA Draft. Tko god ga izabere sigurno neće pogriješiti, a mnogi ga smatraju skrivenim iznenađenjem, pogotovo ako ne bude među prvih pet, jer sama povijest nam je pokazala da često prvi ili drugi pick budu žešći promašaji nego li se to njihove momčadi nadaju.

Hezonja
Washington Wizardsi su 2001. godine izabrali Kwamea Browna, a on je postao najlošiji prvi izbor u povijesti drafta. Postoji još veće razočaranje, a zove se Darko Miličić i drugi je izbor drafta 2004. godine. Nakon što je Cleveland uzeo LeBrona Jamesa, Detroit je uzeo Srbina umjesto da izabere Carmela Anthonyja ili Dwyanea Wadea. Prije sedam godina prvi je birao Portland i umjesto Kevina Duranta izabrali su Grega Odena, posegnuli su za centrom i gadno pogriješili. Loše procjene redovito se događaju, ali bez obzira na to, mi smo uvjereni da će NBA, ali i Hrvatska u petak dobiti novu veliku zvijezdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.