Vikend donosi niz derbija: Evo tko sve igra

Foto: fah

Nakon što je završena borba za plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji, ponovo se okrećemo klupskom nogometu. Već ovog vikenda čeka nas nekoliko velikih derbija širom Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ARSENAL – TOTTENHAM (subota, 13:30 sati)

Subotnji program otvorit će derbi sjevernog londona, ogled Arsenala i Tottenhama. Kroz povijest se niti jedno rivalstvo u Engleskoj ne može mjeriti po antagonizmu između ‘Gunnersa’ i ‘Spursa’. Možda tek ono između Milwalla i West Ham Uniteda.

Forma i raspoloženje su na strani Tottenhama, ali Arsenal ima prednost domaćeg terena te će zasigurno pokušati prekinuti crni niz protiv gradskog suparnika. Arsenal je naime, bez ligaške pobjede u posljednjih šest međusobnih susreta što je najduži crni niz Topnika protiv gradskog suparnika. Zanimljiv je podatak i kako je Tottenham na zadnja 32 gostovanja protiv Arsenala upisao samo dvije pobjede – prvu 1993. na Highburyju (3-1), a posljednju 2010. na Emiratesu (3-2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tottenham ima odličnu momčad, ali i mi smo dovoljno kvalitetni da ostvarimo pobjedu. Na našem stadionu mi smo uvijek favoriti,” kazao je menadžer Arsenala Arsene Wenger. Njegov kolega na suprotnoj strani smatra kako u ovakvim utakmicama nema favorita.

“U ovakvim utakmicama nema favorita. Poštujem Arsenal i Wengera i vjerujem kako će utakmica biti zanimljiva,” dodao je Mauricio Pochettino.

Tottenham derbi dočekuje na trećem mjestu sa 23 boda koliko ima i Manchester United na drugoj poziciji, dok je u vodstvu Manchester City sa 31 bodom. Arsenal je šesti sa 19 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ROMA – LAZIO (subota 18.00)

U ‘vječnom gradu’ snage će odmjeriti Roma i Lazio. Prvi rimski derbi, koji je poznat i pod imenom “Derby della Capitale”, odigran je 18. prosinca 1929. godine na stadionu Rondinelli, a Roma je slavila 1-0. Od 1953. gradski derbi se igra na kultnom stadionu Olimpico, a prvi je završio rezultatom 1-1.

Za Romu i Lazio i njihov nogometni svijet ne vrijedi Fifina krilatica kako politici nema mjesta na stadionima. Politički stavovi navijača Lazija su takvi da često koriste fašističke simbole, svastike i slične ‘ukrase’ na transparentima, dok se Romanisti deklariraju kao ljevičari koji dolaze iz siromašnijeg radničkog staleža. Ogledi ova dva kluba uvijek su visko rizični i gotovo da i nema rimskog derbija nakon kojeg nema ozlijeđenih, a najtragičniji je bio onaj iz 1979. godine, kad je poginuo navijač Lazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno su Roma i Lazio i susjedi na ljestvici. Lazio je četvrti sa 28 bodova, dok je Roma peta s bodom manje. Lazio dočekuje derbi s devet uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima, a u zadnjih 20 utakmica upisao je tek jedan poraz. Roma je također u pozitivnoj seriji. Nanizala je pet pobjeda, a u zadnjih 14 susreta doživjela je jedan poraz.

“Još uvijek smo svi u šoku nakon što smo ostali bez plasmana na svjetsko prvenstvo. Međutim, moramo se vratiti u stvarnost i okrenuti klupskim natjecanjima. Nakon šokantnog ispadanja nam slijedi veliki derbi,” kazao je Romin napadač Stephan El Shaarawy.

Bit će to prvi gradski derbi bez legendarnog Francesca Tottija koji je rekorder po broju odigranih gradskih derbija (44) i postignutih golova (11).

NAPOLI – MILAN (subota 20.45)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subota donosi još jedan talijanski derbi, barem na papiru. Na stadionu San Paolo vodeći Napoli će dočekati Milan. Napoli igra sjajno i nakon 12 kola drži prvo mjesto sa 10 pobjeda i dva remija i razlikom pogodaka 32-8, dok je Milan na skromnom sedmom mjestu sa 19 bodova. ‘Rossoneri’ već dva mjeseca nisu povezali dvije pobjede, a u zadnjih osam susreta pobijedili su tek Chievo i Sassuolo.

U posljednjih šest međusobnih susreta Milan je upisao samo jednu pobjedu. Talijanski mediji navode kako bi Nikola Kalinić trebao biti u početnom sastavu Milana, dok će Marko Rog svoju priliku čekati na klupi Napolija.

“Možda nam je posljednjih sezona nešto nedostajalo, ali ove sezone imamo veliku želju osvojiti scudeto. Da bi postao prvak potrebno je da se poklope male stvari, kako mentalno tako i fizički. Otkako je trener Sarri u klubu naša forma je u usponu. Napredujemo kako individulano, tako i momčadski,” kazao je Marek Hamšik.

Slovaku nedostaje samo jedan gol kako bi dostigao Diega Maradonu na vrhu klupske ljestvice strijelaca. Slavni Argentinac je zabio 115, a Hamšik 114 golova.

“Mislim da drugi više razmišljaju o tome neko ja. Smiren sam i nemam problema oko toga,” kazao je Hamšik.

S mnogo optimizma derbi očekuju i u redovima Milana usprkos posljednjim lošim rezultatima.

“Igrat ćemo protiv odličnog sastava, ali vjerujem kako možemo do bodova,” kazao je Milanov branič Ricardo Rodriguez. Talijanski mediji nagađaju kako bi novi poraz Milana mogao značiti i odlazak Vincenza Montelle s klupe, no Rodriguez je pružio podršku treneru.

“Montelli treba vrijeme kako bi sve posložio, međutim radimo odlično i njegove ideje su moderne,” dodao je branič švicarske reprezentacije.

ATLETICO MADRID – REAL MADRID (subota 20.45)

Veliki derbi igrat će se i u Madridu, na Wanda Metropolitanu snage će odmjeriti Atletico i Real Madrid. Bit će to njihov prvi međusobni susret u novom domu ‘Los Rojiblancosa’. Oba sastava u prvenstvu ne stoje najbolje i nemaju više prostora za nove pogreške. Real je trenutačno treći, a Atletico četvrti. Oba kluba imaju po 23 boda, osam manje od vodeće Barcelone.

“Nismo u krizi i nisam zabrinut za svoju poziciju,” poručio je Zinedine Zidane dodavši: “Optimist sam uoči derbija.”

Realovi problemi traju otkako je i Cristiano Ronaldo u krizi. Portugalski majstor je u zadnjih sedam ligaških nastupa zabio samo jedan pogodak premda je prema suparničkim vratima uputio 48 udaraca.

“Nije moja krivnja što lopta ne želi ući u gol. Ljudi misle da sam ja gol-mašina i da svaki moja udarac mora završiti u mreži,” kazao je Portugalac.

U istim problemima je i Antoine Griezmann. Najbolji Atleticov igrač je ove sezone zabio samo tri gola.

“Sasvim sigurno je drugačije nego prijašnjih sezona. Na novom smo stadionu, teško zabijamo golove i teško dolazimo do pobjeda. Igramo dobro, ali trebamo malo sreće,” dodao je francuski napadač.

Atletico je dobio četiri od 11 ligaških derbija otkako ga vodi Simeone. Luka Modrić i Šime Vrsaljko trebali bi biti u početnim sastavima Reala i Atletica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.