Vlaho Orepić o napadu na Janicu, ali i o skandiranju ‘Za dom spremni’: ‘To je definitivno ustaški pozdrav iz sramnog dijela naše povijesti’

Foto: fah

Napad na Janicu Kostelić u Supetru na Braču, kada je skupina huligana brutalno izvrijeđala najbolju hrvatsku sportašicu, nakon čega je sedmorici aktera tog incidenta izrečen pritvor kao kazna, komentirao je za N1 televiziju i bivši ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, inače član MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tužan sam i zabrinut, zbog stanja u kojem se nalazi društvo. Mislim da je pogrešno promišljati da je ovdje napadnuta žena, sportašica, ikona svjetskog sporta. Ovdje je izraženo političko nezadovoljstvo i s tim se kad-tad moramo suočiti”, rekao je donedavni ministar, koji tvrdi da je Janica trebala ostati na Braču, ali i isto tako da bi Davor Šuker trebao otići s mjesta šefa Hrvatskog nogometnog saveza.

Orepić je komentirao i tvrdnje nekih koji smatraju kako u Hrvatskoj nemaju svi isti tretman, to tvrde i neki SDP-ovci, koji zaboravljaju da je policija za vrijeme vladavine HNS-a i SDP-a privodila građane zbog zviždanja bivšem premijeru Zoranu Milanoviću.

“Bitno je razdvojiti djelovanje policije i pravosuđa. Policija je postupila po prijavi Janice Kostelić i tu ne možemo ništa reći. No promptnost u presudi je nešto novo u sudskoj praksi u Hrvatskoj. Ako će to biti primijenjeno prema svima koji narušavaju javni red i mir… Ovo treba staviti u politički ambijent”, smatra saborski zastupnik MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlaho Orepić komentirao je za N1 televiziju i pozdrav Za dom spremni koji se može čuti na tribinama nogometnih utakmica, pa i utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. Na pitanje novinarke N1 Anke Bilić-Keserović Orepić je između ostaloga govorio i zašto policija ne prekida utakmica kad krene skandiranje ”Ubij Srbina” i ”Za dom spremni.”

Bivši ministar tvrdi da političar, pa i ministar, kao i policija, mora misliti o posljedicama koje bi se dogodile nakon prekida takve utakmice. Na neki način Orepić zapravo želi reći kako je problem u edukaciji te da bi Hrvatska morala napokon napraviti iskorak kad je spomenuti pozdrav u pitanju.

“Za dom spremni ustaški je pozdrav, iz sramnog dijela naše povijesti, to je jasno, iako se u povijesti javljao i kao stari hrvatski pozdrav on danas se pojavljuje isključivo kao podsjetnik na NDH, Hrvatska se mora jasno odrediti prema tome i napraviti civilizacijski iskorak…”, poručio je Vlaho Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.