Vrijeme ‘revolucionarnih promjena’ u sportu?

Foto: Snimka zaslona

Izgleda kako je ovo vrijeme “revolucionarnih promjena” u sportu, nogomet nakon gol tehnologije uvodi video tehnologiju, pitanje je dana kada će ona biti široko rasprostranjena. Košarka se odavno promijenila, rukomet mijenja neka pravila, zbog jednog takvog hrvatska rukometna reprezentacija na Olimpijskim igrama pobijedila je Argentinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tenis na način na koji ga danas pamtimo će se promijeniti, ubrzati. Naime, na US Openu, posljednjem grand slam turniru sezone koji je u tijeku, trebala bi se dogoditi navodno revolucionarna promjena. Ako se striktna primjena pravila može nazvati revolucionarnom promjenom? Radi se o pravilu koje postoji odavno.

U mečevima juniorske konkurencije trebalo bi se testirati mjerenje vremena između dva poena, muškarci, podsjetimo, imaju pravo na 25 sekundi vremena između svakog poena, žene pet sekundi manje. Dosad su suci, a posebno velikim zvijezdama, suci tolerirali činjenicu da su neki tenisači imali “predah” između poena i preko 30 sekundi, prije svih Rafael Nadal te Novak Đoković, dakle, dvojica ponajboljih tenisača svijeta zadnjeg desetljeća. Mediji revolucijom u tenisu nazivaju činjenicu da će se pravila koja već postoje napokon i primjenjivati.

Podsjetimo, prema pravilima koji trenutno vrijede tenisač koji servira duže od propisanog vremena, dakle ne odsvira unutar 25 sekundi, najprije dobije opomenu suca, ako opet odugovlači slijedi gubitak prvog servisa, što ozbiljno može uzdrmati vrhunske servere čija se igra temelji na prvom udarcu. Treba li uopće spominjati koliko igračima poput Isnera, Karlovića i Murraya znači servis?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom po igrače oni će moći pratiti na semaforu jesu li prešli rok od 25 sekundi, dakle, moći će kontrolirati sami sebe prateći na neki način “odbrojavanje.” Ovo se mjerenje uvodi ponajprije zbog sudaca koji se dosad nisu pridržavali pravila, a što je nekim tenisačima, poput Rogera Federera, išlo na živce. Federer i tenisači koji se striktno drže pravila zatražili su da se suci napokon počnu pridržavati pravila.

“Suci prvi ne poštuju to pravilo. Znam igrati s Nadalom po četiri sata, a da nijednom ne dobije opomenu”,  rekao je Roger Federer. S obzirom da je Federer odavno prešao tridesetu godinu striktno poštivanje ovog pravila većim dijelom će osjetiti generacije koje dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.