Willy Sagnol, bivši francuski reprezentativac: Niko Kovač ima moje poštovanje, a Hrvatska je u Rusiji igrala bolji nogomet od Francuske…

Foto: fah

Willy Sagnol, bivši tehnički direktor francuske reprezentacije, bivši izbornik U-21, bivši trener Bordeauxa, iznio je između ostaloga i zanimljivu ocjenu Svjetskog nogometnog prvenstva, na kojem je Hrvatska prije dvije godine osvojila povijesno srebro. U finalu su Vatreni poraženi od Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je jednom prođe pandemija koronavirusa, kad se sve vrati koliko toliko u normalu, kakav će biti nogomet? Hoće li se zaista sve poslije svega vratiti na staro?

”Nogometni svijet se mora promijeniti. To je poželjno. Sve skupa postalo je previše špekulativno. TV prava, transferi i plaće, ništa od toga više nije normalno. Nadam se da će nogomet opet postati ‘normalan’.”

S obzirom da u Hrvatskoj, kao uostalom i u ostatku svijeta, osim u Bjelorusiji, nema nogometa, sport je praktički zamro, HTV reprizira najveće pobjede hrvatskog sporta, između ostaloga i utakmice Vatrenih sa SP-a u Rusiji.  Naravno, hrvatski navijači s velikim guštom gledaju te utakmice, put Vatrenih do finala, osim možda samog finala, u kojem je Hrvatska poražena, iako je odigrala briljantno prvo poluvrijeme. Ljude još uvijek boli poraz od Francuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Sagnol vidio Hrvatsku na SP-u, je li realno da je Francuska najbolja, a Hrvatska druga? Možda je neka treća reprezentacija zaslužila više?

”Kao bivši nogometaš, mislim da prošlo Svjetsko prvenstvo nije bilo vrhunsko Svjetsko prvenstvo. Tehnička razina bila je vrlo niska. Ali to je istina i inače za aktualan moderan nogomet: brzina i intenzitet su odlični, međutim niska je tehnička razina. Francuska u Rusiji definitivno nije bila najatraktivnija momčad, ali igrala je vrlo učinkovito. Hrvatska i Belgija igrale su bolji nogomet.”

Je li Sagnol uspio prežaliti poraz od Italije u finalu SP-a u Njemačkoj 2006., Francuska je bila bolja, a opet izgubila?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Moram priznati, još ni danas ga nisam “prihvatio”. Ali to je ‘samo’ nogomet i život ide dalje.”

Kako uopće tumačite da mala Hrvatska s vremena na vrijeme dolazi daleko na Svjetskom prvenstvu? Do trećeg mjesta 1998. godine, pa finala 2018. godine…

”To se događa zato što je Hrvatska uvijek imala vrhunsku tehničku razinu. To je pitanje kulture. A u nogometu tehnička razina vrlo često odlučuje”, smatra Sagnol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nikad nije uspjela pobijediti Francusku, kao što, primjerice, Italija nikad nije uspjela pobijediti Hrvatsku.  Hrvatska je od Francuske poražena i u polufinalu SP-a 1998. 2:1, iako je povela pogotkom Davora Šukera. Što bi Hrvatska trebala učiniti da napokon pobijedi Francusku i je li Francuska prejaka za Hrvatsku? Ovo je pitanje zapravo besmisleno, naime, ako Nijemci nisu prejaki za Hrvatsku zašto bi bili Francuzi? Uostalom, Hrvatska je na EP 2004. protiv Francuske odigrala 2:2 i bila u drugom dijelu bliže pobjedi.

‘Morate igrati protiv Francuske s puno agresivnosti. Mi u Francuskoj to ne volimo. Također morate prihvatiti da pustite loptu Francuzima, taktički se povučete i igrate na kontranapade”, poručio je Sagnol u razgovoru za Sportske novosti.

Ako će se Liga nacija igrati prema planu, u što je teško povjerovati, Vatreni bi mogli iskušati Sagnolovu preporuku već 5. rujna…

Sagnol je rano završio karijeru zbog ozljede Ahilove tetive, sa nepune 32 godine. Luka Modrić će u rujnu napuniti 35 godina, može li on biti nositelj igre Hrvatske i na Euru 2021. godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kad se uzme u obzir intenzitet modernog nogometa, bit će to teško za Modrića. Ali on je apsolutno vrhunski igrač i još uvijek može igrati odlučujuću ulogu sa svojom fantastičnom tehnikom.”

Je li Hrvatska svoj vrhunac dosegnula u Rusiji, može li biti uspješna i na Euru sljedeće godine?

”Hrvatskoj će biti teško jer se zemlje poput Njemačke, Italije, Španjolske i Nizozemske vraćaju. Francuska i Belgija također će imati što za reći. Ovaj put je puno kandidata za vrh!”

Igrali ste s više hrvatskih igrača, s kime imate najbolja iskustva? Možete li reći nešto o svakome? Dado Pršo bio vam je suigrač u Monacu, Robert Kovač i Niko Kovač u Bayernu…

”Dado je bio bik na terenu, ali jako divna osoba izvan terena. S Nikom sam igrao dvije godine. Niko je bio vrlo dobar vezni igrač, ali konkurencija u Bayernu uvijek je velika. Međutim, bio je vrhunski profesionalac sa sjajnim mentalitetom. Robert i ja igrali smo zajedno četiri godine u obrani Bayerna. Stvorili smo iznimno prijateljski odnos. Robi je bio jako dobar šef obrane!”

Na pitanje je li Niko Kovač zaslužio otkaz u Bayernu Sagnol je rekao:

”Nažalost, trener uvijek mora prvi otići. Niko je jako dobro radio u teškoj fazi Bayerna i ima moje osobno poštovanje kao trener.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.