Zajedništvo kakvo u Hrvatskoj nije viđeno od vremena Oluje: Svojom bahatošću i uvredama Englezi pokušavaju sakriti vlastite slabosti!

Foto: Snimka zaslona

Pred vratima je novi, još jedan, povijesni izazov za hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Puno je tih povijesnih događaja posljednja tri tjedna, euforija u Hrvatskoj nije bila veća već dvadeset godina, a neki idu toliko daleko te tvrde kako se ovakvo zajedništvo posljednji puta osjetilo u godini Oluje, neposredno nakon oslobađanje zemlje od velikosrpskog okupatora. Da, doista, bili su to nezaboravni trenuci, dani ponosa i slave u cijeloj zemlji. Tih se dana mislilo kako nas ništa ne može zaustaviti na putu do potpune neovisnosti i gospodarskog blagostanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polufinale najveće nogometne smotre na svijetu ne igra se svaki dan, Hrvati u polufinalu nisu bili 20, a Englezi, koji su navodno izmislili nogomet, čak 28 godina. I to nešto govori o Englezima i njihovoj već poslovičnoj bahatosti bez pokrića.  Zemlja koja je navodno izmislila nogomet tek je treći puta u svojoj povijesti dogurala do polufinala SP-a? Hrvatska u 27 godina neovisnosti već dva puta.

Ako gledamo iz tog kuta Hrvatska je favorit, ako ćemo realno u prednosti su Englezi, i ne toliko zbog impresivne, fizički moćne, mlade momčadi, koliko zbog činjenice da su Vatreni uglavnom odigrali više utakmica ove sezone od igrača Gordog Albiona, pa i na Svjetskom prvenstvu. No, koliko to zapravo znači u jednoj utakmici u kojoj je ulog veći od Mont Blanca, a motiv sam po sebe razumljiv? Nerijetko na velikim sportskim manifestacijama presuđuje srce, trenutna inspiracija pojedinca, cijele momčadi kao i splet raznih okolnosti na koje čak ni sami akteri na terenu ne mogu utjecati. Primjerice, što bi bilo s Vatrenima da je izbornik Zlatko Dalić samo tridesetak sekundi ranije zamijenio ”načetog” Danijela Subašića protiv Rusije, kako je htio, a da je u igri ostao ozbiljno ozlijeđeni Šime Vrsaljko?

Naravno, engleski mediji provociraju kada tvrde da su Hrvati protiv Rusije u četvrtfinalu jedva stajali na nogama, dok istovremeno, u istom mediji, hvale nemogući trk Luke Modrića prema korner zastavici u 107 minuti utakmice. Kontradiktornosti u njihovim se medijima se ponavljaju, ako su Vatreni umorni, i ako su jedva stajali na nogama  kako su mogli skoro ravnopravno trčati s Dancima i Rusima, koji su na ovom turniru najviše pretrčali? Svoje zaključke engleski mediji crpe iz dvije posljednje utakmice Vatrenih, nakon natjecanja po skupinama Hrvatsku su proglasili najboljom reprezentacijom Mundijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno kako hrvatska reprezentacija svoju snagu ne crpi iz fizičke superiornost, već u tehnici te u nogometnoj inteligenciji, no, ne treba podcjenjivati igrače s fanatičnom željom za uspjehom kao što to više puta na SP-u pokazali Modrić, Rakitić i ostali hrvatski reprezentativci.

Englezi su, s obzirom na prosjek godina, na početku, većini hrvatskih reprezentativaca ovo je vjerojatno posljednja prilika za povijesni uspjeh na Svjetskom prvenstvu. Naravno, polufinale SP-a, koje je u džepu, vrhunski je rezultat sam po sebi i gotovo je sigurno da će se pamtiti dok god se nogometna lopta bude kotrljala Hrvatskom. Drugim riječima, Hrvatska neće s velikim pritiskom ući u utakmicu polufinala, kao što je to bilo u osmini finala te u četvrtfinalu, kada su Vatreni ipak bili favoriti.

“Pola mojih suigrača već se priprema za novu sezonu, a mi još igramo ovu staru. Nismo još ni završili. Niti ne znam koliko sam utakmica odigrao ove sezone, valjda preko 60. Nije lako. Ali, nema ništa ljepše od polufinala Svjetskog prvenstva u dresu voljene reprezentacije. Kad je tako, onda skupite snagu, izvadite je od nekuda iako je nemate… Svi smo umorni, ali želimo da ovaj trenutak što duže traje…”, kazao je jedan od junaka Vatrenih poslije pobjede protiv Rusije u četvrtfinalu, Ivan Rakitić. I bio je, naravno, u pravu. Minute provedene u igri tijekom duge i naporne sezone puno toga govore. Primjerice, Rakitić je ove sezone na terenu proveo 4995 minuta, dakle sigurno će prijeći 5000. Luku je Real ipak malo štedio pa je na 4116 minuta, piše portal goal.com/hr te donosi usporedbu s generacijom Vatrenih iz 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u sezoni uoči SP-a u Francuskoj Davor Šuker je za Real igrao 2493 minute, Zvone Boban za Milan 2164, a Aljoša Asanović za Derby i Napoli svega 1019 minuta! Naravno, to puno govori i o standardnosti igrača Vatrenih od prije 20 godina i ovih danas. Davor Šuker najbolji je hrvatski napadač svih vremena i nitko mu to ne može oduzeti, no, ni blizu za igru Reala nije bio presudan koliko je to jedan Luka Modrić, tako je i većinom i s ostalim hrvatskim igračima danas. Od Rakitića u Barceloni do jednog Andreja Kramarića u Hoffenheimu.

Dok se Englezi bahate Vatrenima šanse rastu. Njihov bahati pristup zapravo je strah od vlastitih slabosti, koje pokušavaju prikriti, a koje su na najbolji način razotkrili Tunis i Kolumbija, pa i Belgija koja ih je lakoćom pobijedila u jednoj ”prijateljskoj utakmici” u prvoj fazi turnira.

No, istina je također da brojke nešto govore. Naime, primjerice, Englezi su bolji u duelima od Hrvata, dok Subašić ima prednost pred Pickfordom na golu… Englezi su puno opasniji od Hrvatske u prekidima, gdje su skoro pa ”kraljevi neba.” Pola golova zabili su glavom, a od 19 udaraca glavom, čak ih je deset išlo u okvir gola. Od 14 hrvatskih u okvir su išla svega dva… Naravno, nitko pri zdravoj pameti ne misli da bi Hrvatska Englesku trebala tući njihovim oružjem.  Glavno englesko oružje ipak je skupocjeni nogometaš Tottenhama, Harry Kane, koji se protiv Švedske nije ni vidio, a koji je prvi strijelac SP-a sa šest golova, svih šest njegovih udaraca koje je uputio u mrežu bili su pogoci! Dakle, ni jedan golman na SP-u još nije obranio ni jedan Kaneov udarac!? No, može li se Totteham usporediti s mašinerijom Real Madrida?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Luka Modrić i Ivan Rakitić sjajni su dribleri, kakve Engleska nema, ne samo Engleska, no, nažalost, još uvijek, uz povremenu bljeskove, nismo na ovom Svjetskom prvenstvu vidjeli pravo lice Ivana Perišića, koji je u stanju razbiti svaku obranu, kad, je, naravno, u formi. I tu je naša prilika. Vrijeme je za Ivana. Uostalom, nije li kultni engleski Manchester United zainteresiran za Perišića baš zato što u Engleskoj igrača sličnih karakteristika nemaju?

Navodno će Hrvatska u sastavu s tri veznjaka krenuti protiv Engleza.

Subašić, Vrsaljko (ako bude spreman), Strinić, Lovren, Vida, Badelj, Rakitić, Modrić, Rebić, Perišić i Mandžukić. U kombinaciji je, dakao, i Marcelo Brozović na mjestu Badelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.