Zašto Hrvatska šuti? Koliko god huliganizam bio opasan po sport četničko divljanje na tribinama i van njih puno je pogubnije!

Foto: Snimka zaslona

I dok u Srbiji uglavnom već danima pišu o incidentu u Splitu kada su se trojica vaterpolista Crvene zvezde pred nekolicinom huligana spašavala bijegom ili skokom u more zaboravljaju sve ono što se već godinama događa u njihovoj zemlji.  I to, nažalost, uz odobrenje, prešutno i javno, tamošnjih institucija te klubova, kao što je uostalom i Sportsko društvo Crvena zvezda, koje godinama tolerira, pa i sponzorira, četničko divljanje na tribinama, veličanje ratnih zločinaca i pozive na ubijanje Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema naznaka da će četničkom divljanju na tribinama doći kraj…

Nema naznaka da će tom divljanju tako skoro doći kraj. S obzirom na izjave nekih srpskih sportskih legendi, poput legende srpskog nogometa, Dušana Savića, nema puno razloga za optimizam, naprotiv. Kad jedna sportska legenda kaže za jedan narod da je ”činio zločine još u srednjem vijeku” i da se treba ‘‘čuvati gladi, kuge i tog naroda” posve je jasno kakva je država u kojoj je takva osoba, bez obzira na sportske domete u prošlosti, sportska ikona.

Kako smo već u nekoliko navrata pisali Crvena zvezda, posebno to može vidjeti na nogometnim i košarkaškim utakmicama, tolerira četničke ispade svojih navijača. Koliko god huliganizam bio opasan po sport četnički ispadi puno su pogubniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjerili smo se u to ne samo na sportskim borilištima posljednjih tridesetak godina nego i na bojištima, pravim ratištima na kojima su ljudi ginuli, diljem Hrvatske te Bosne i Hercegovine kada su četnici, zajedno s boljševičkim režimom Slobodana Miloševića, počinili čitav niz nevjerojatnih zločina, od genocida u Vukovaru, pokolja u Škrabrnji, do genocida u Srebrenici.

Četnici, košarka i prijetnje Vukovaru…

No, vratimo se mi na sportske terene, kamo se, nažalost, nakon rata preselila i četnička ideologija. Naime, košarkaši Crvene zvezde u više su navrata posljednjih godina oduševili Europu svojim nastupima u Euroligi, na sjajnim rezultatima bez sumnje treba im čestitati, no, ono što ne zaslužuje čestitke jest nebriga o ponašanju vlastitih navijača.  Tako smo na tribinama na kojima se redovito nalaze najvatreniji navijači Crvene zvezde, u Hrvatskoj i BiH s pravom ozloglašene Delije, iz kojih je kao njihov vođa ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan na početku agresije na Hrvatsku novačio ljude i slao ih rat, redovito viđali, a viđamo i dalje, transparente u bojama srpske zastave na kojem crnim slovima piše ”ČETNICI”, a kao poseban ”dekor” pojavljuje se iznad njega i natpis Vukovar na ćirilici, uz, obvezni tenk kao prijetnju herojskom gradu koji je tijekom velikosrpske agresije bio poznat kao groblje tenkova Jugoslavenske narodne armije, koja je s četnicima i zauzela grad te počinila najstravičnije zločine od Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ovo se sve događa u dvoranama kada igraju košarkaši Crvene zvezde, no, ništa bolja situacija, naprotiv, nije ni na tribinama stadiona Rajko Mitić, popularnoj Marakani, najvećem nogometnom stadionu u Srbiji. Na spomenutom se stadionu također mogu vidjeti četnička obilježja, uz poruku podno sjeverne tribine ”Četnici sjever.” Poruka je, dakle, savršeno jasno i posve je jasno da ona ne bi mogla biti poslana bez znanja i odobrenja kluba – Crvena zvezda.

Ne može se očekivati od države koja rehabilitira četništvo osudu četništva, no, zašto Hrvatska šuti?

Skandalozno je da takvo ponašanje ”navijača” Crvene zvezde ne nailazi na osude. Ne u Srbiji, ne možete očekivati od države koja je četnički pokret Draže Mihailovića rehabilitirala, ne možete očekivati od države u kojoj je bivši četnik na vlasti, osudu četništva, već u Hrvatskoj, Zašto Hrvatska šuti i zašto ignorira zlokobnu prijetnju koja dolazi s istoka u trenucima dok se ispad nekolicine huligana u Splitu tretirao gotovo kao ratni zločin?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su u Hrvatskoj, uključujući i predsjednicu države, osudili incident u Splitu, i neka su, no, nitko nije vidio trenutak kada je na Markani prije nekoliko godina gorjela hrvatska zastava, pa ni ministar u Vladi tadašnjeg premijera, Zorana Milanovića, Željko Jovanović.  Kad jednom zažmirite poruke zločinačkih ideologija one će dobiti krila i na kraju ćete morati žmiriti na oba oka jer će biti prekasno i nit ćete nemoćni. Nažalost, ne žmiri naša vladajuća ”elita”, koja god ona bila, na ono što nam se servira iz Srbije već se zapravo pravi slijepa kod zdravih očiju.

Ni Europa se nije proslavila…

Nažalost, uz očekivanu šutnju Srbije, sramotnu šutnju hrvatskih vlasti, šuti Europa, točnije UEFA i ULEB, košarkaška organizacija koja organizira najjače europsko klupsko natjecanje. Šutnjom svi oni potiču mržnju, daju krila mržnji, i na neki je način odobravaju.

Makar, iskreno rečeno, UEFA ipak za razliku od ULEB-a ima drugačije kriterije, iako nedostatno stroge kad je četništvo u pitanju. Naime, UEFA zbog fašističkih izgreda prazni stadione, oduzima bodove, izbacuje klubove i prijete reprezentacijama izbacivanjem… No, ponekad znaju i oni zažmiriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, FK Partizan izbačen je iz Europe jer su njegovi navijači veličali ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića. No, Delije, za razliku od Grobara, navijača Partizana, imaju, dojam je, i ne samo dojam, drugačiji status, povlašten. Za četništvo nikakvih povlastica ne smije biti. A ima ih, pa i u Hrvatskoj, i to ne samo u sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.