Zatvoren je zimski prijelazni rok

Foto: fah

Donosimo vam desetak najvećih europskih transfera ovog zimskog prijelaznog roka. Tržište nikad nije bilo aktivno zimi, a najbolji treneri poput Sir Alexa Fergusona znali su reći kako se “pravi posao obavlja ljeti”, što je i činjenica, jer tada su cijene vrtoglave, a daleko više igrača pronalazi nove klubove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako god bilo, mi smo i ove zime svjedočili nekim uistinu zanimljivim transferima na europskoj nogometnoj sceni. Nama je svakako najzanimljiviji bio transfer Andreja Kramarića iz Rijeke u premijerligaša Leicester City. No krenimo redom:

1. Wilfried Bony – Swansea City => Manchester City (£28m)
Manuel Pellegrini dodao je još jedno jako napadačko oružje u arsenal Manchester Cityja. Ovaj reprezentativac Obale Bjelokosti došao je iz Swansea, a trenutno je s reprezentacijom na Afričkom kupu nacija. Pellegrini ga hvali zbog njegove inteligencije, vještine i snage koju posjeduje.

ITALY SOCCER CUP
2. Juan Cuadrado – Fiorentina => Chelsea (£26.1m)
Možemo slobodno reći kako je Chelsea odradio sjajan posao ove zime. Kloumbijski krilni napadač definitivno je pojačanje za londonski klub, a o njegovim kvalitetama izrazio se i Thierry Henry rekavši: “Može predriblati bilo koga i bilo kada, a uz to je i sjajno krilo – to je nešto što ne viđate danas često, igrače koji probijaju po boku gore-dolje i centriraju. To je ono što priželjkuješ ako si napadač, zato i mislim kako će biti u istinu specijalan igrač.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Andre Schurrle – Chelsea => Wolfsburg (£22m)
Ako je Chelsea napravio sjajan potez kod dovođenja Cuadrada, onda to možemo reći i za zahuktali Wolfsburg koji je doveo sjajnog Schurrlea u svoje redove. Istina, Chelsea je morao nešto i prodati kako bi ispoštovao Financijski Fair-Play, no Wolfsburg je u tome vidio sjajnu priliku. Osvajač Svjetskog prvenstva svakako je veliko pojačanje Vukova.

BRAZIL SOCCER FIFA WORLD CUP 2014
4. Enzo Perez – Benfica => Valencia (oko £20m)
Argentinski veznjak bio je prošlog ljeta na pragu Manchester Uniteda, no tada transfer nije realiziran i sad je Perez igrač Valencije. Sudionik finala Svjetskog prvenstva već je zabilježio četiri nastupa za Šišmiše, a u posljednjoj utakmici protiv Seville (3:1 za Valenciju), upisao je i prvu asistenciju. Koristan igrač, zahvalan u oba pravca, definitivno pojačanje za Valenciju.

5. Gabriel Paulista – Villarreal => Arsenal (£14m)
Arsene Wenger je i ovaj puta “otvorio čekovnu knjižicu” te je iskrcao poveću svotu funti za novo pojačanje Topnika. Povremeni pratitelji nogometa vjerojatno nisu ni čuli za ovog igrača, no Gabriel Paulista izgradio je “nogometno ime” u Villarealu, iako je odigrao samo 45 utakmica za Žutu podmornicu. Statistički podatci skautske službe Arsenala, natjerali su Wengera da bez razmišljanja potpiše ovog braniča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Bernardo Silva – Benfica => Monaco (oko £12m)
Ovaj igrač “zaradio” je svoj transfer u Monaco tako što je impresionirao novog/starog poslodavca na posudbi. Da, Monaco ga je otkupio od Benfice jer je u talentiranom veznjaku prepoznao veliki potencijal. Do sad je postigao tri pogotka u La Ligue, no njegov doprinos u sredini terena skupa s Joao Moutinhon je od iznimne važnosti za klub iz Kneževine.

7. Lucas Silva – Cruzeiro => Real Madrid (oko £11.5m)
Mnogi su dolazak Lucasa Silve u Real povezali s odlascima Khedire ili čak Luke Modrića. Ovaj momak proglađen je za najboljeg “volante” (zadnji vezni) u Brazilu gdje je s Cruzeirom osvojio dva uzastopna naslova prvaka. Carlo Ancelotti ističe: “On ima obrambene karakteristike, jako dobar udarac i izvrstan repertoar dodavanja”. Kome će ovaj 21-godišnjak biti konkurent vidjet ćemo kad se naš Luka vrati na teren.

lucas_silva
8. Seydou Doumbia – CSKA Moscow => AS Roma (£10.85m)
Napadač Obale Bjelokosti godinama je bio “tražena roba” diljem Europe, no tek se ove zime odselio iz Moskve. AS Roma je uzela vrlo snalažljivog, hitrog i ubojitog napadača. Doumbia je pokazao koliko je opasan ove sezone, kad je na Etihadu potopio Manchester City s dva pogotka, a jedan im je zabio i u Moskvi. Izvrsno pojačanje za rimsku Vučicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Ryan Bertrand – Chelsea => Southampton (£10m)
Još jedan igrač kojeg se Chelsea riješio kako bi stvorio financijske uvjete za dolazak spomenutog Cuadrada. Branič Bertrand nametnuo se kod Koemana u Southamptonu, brojnim asistencijama i nekolicinom pogodaka, kao vrlo ofenzivan bek. Sjajne partije u prvom dijelu sezone presudile su da ovaj branič postane stalni član Svetaca.

10. Manolo Gabbiadini – Sampdoria => Napoli (£9.75m)
Rafa Benitez nije dugo razmišljao kad je dovodio ovog sjajnog mladog napadača talijanske reprezentacije. Da, riječ je o igraču koji je zasad upisao dva nastupa za nacionalnu vrstu, a to je zaslužio igrama u dresu Sampdorije, gdje je u 14 utakmica postigao osam pogodaka, i u dresu U-21 vrste, gdje je u prosjeku postizao pogodak po utakmici.

Kvalifikacije za EP 2016, Hrvatska - Azerbajdžan
11. Andrej Kramarić – HNK Rijeka => Leicester City (£7.5m uz bonuse i £9m)
Naš reprezentativac ostvario je sjajan transfer u okvirima HNL-a, Rijeke i u osobno ime. Istina, stigao je u klub koji se bori za ostanak u Premier ligi, ali zasad vidimo kako nije marginaliziran nego dobiva priliku od početka utakmice. Nadamo se da će vrijeme prilagodbe brzo proći te da će Andrej početi postizati pogotke.

12. Marcelo Brozović – GNK Dinamo => Inter Milan (€3m uz mogućnost otkupa nakon posudbe)
Veznjak Dinama i Hrvatske reprezentacije otišao je na posudbu u milanski Inter, koji je u međuvremenu pokušao dovesti i Sušića iz Hajduka, no premalo su nudili Splićanima, koji su ih odbili. Brozović će kod Mancinija imati ulogu nešto defanzivniju, a trebao bi čuvati leđa suigraču iz reprezentacije Mateu Kovačiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brozoviæ u Interu na dvogodišnjoj posudbi
Ostali transferi i posudbe:
Mohamed Salah, Chelsea => Fiorentina, 18 mjeseci posudbeWilfried Zaha, Manchester United => Crystal Palace
Darren Fletcher, Manchester United => West Brom, free transfer
Aaron Lennon, Tottenham => Eveton, posudba do kraja sezone
Davide Santon, Newcastle => Inter Milan, posudba s otkupom
Filip Djuricic, Benfic => Southampton, posudba
Sebastian Giovinco, Juventus => Toronto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.