Željko Jovanović povjerenik za sport Zorana Milanovića: Čovjek koji se ‘proslavio’ po ‘isušivanju močvare’

Varaždin, 6.6.2015. - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović prisustvovao je druženju članica i članova SDP-a 3. izborne jedinice koje se održalo u Varaždinu. Na fotografiji Željko Jovanović, predsjednik varaždinske Županijske organizacije SDP-a Mario Habek, premijer Milanović i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. foto HINA / Siniša KALAJDŽIJA / mm

Željko Jovanović imenovan je povjernikom za sport predsjednika države Zorana Milanovića. Radi se o političaru koji je svojedobno bio ministar u SDP-ovoj Vladi, kojoj je Milanović bio predsjednik. Jovanović je bio ministar i u vrijeme kontroverznih zbivanja na Poljudu kada je uoči utakmice protiv Italije na travnjaku Poljuda osvanula svastika, slučaj do danas nije riješen iako je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić obećavao da će krivci za sabotažu biti pronađeni. Radilo se o sabotaži kojom se nastojalo diskreditirati hrvatsku nogometnu reprezentaciju, koja je kasnije postala svjetski doprvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Jovanović nije zaposlen u Uredu, odnosno riječ je o volonterskoj funkciji za koju neće primati naknadu, a zadatak mu je da predsjedniku Milanoviću dade svoju savjetničku pomoć oko svih aktivnosti vezanih uz sport, s naglaskom, kažu u Uredu, na promociju i razvoj sporta i tjelesnih aktivnosti u školskim i sveučilišnim programima, kao i poticanje stvaranja preduvjeta za uključivanje što većeg broja građana u rekreativne aktivnosti u cilju promicanja zdravlja i prevencije bolesti”, piše Večernji list.

”Željko Jovanović kao političar u svojoj karijeri zalagao se kontinuirano ne samo za razvoj tjelesne kulture i sporta već i za uvođenje reda u sport u cilju zaštite sportaša te za unapređenje statusa vrhunskih sportaša. Njegovim zalaganjem uvedena je i trajna naknada za vrhunske sportaše”,  kazali su u Uredu predsjednika države.

Ipak izbor povjerenika za sport zanimljiv je i zato što je Jovanović visoko rangiran u SDP-u, štoviše član je Predsjedništva, a nije tajna da je Milanović do sada izbjegavao kod kadroviranja predlagati ljude iz svoje bivše stranke. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na novu funkciju člana svog vodstva kaže kako se radi o volonterskoj dužnosti, kako je jako zadovoljan tim imenovanjem i kako ga je o njemu Jovanović obavijestio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Uvjeren sam da se prilikom odluke o imenovanju vodilo računa o dosadašnjem radu kolege Jovanovića pogotovo kao ministra zaduženog za sport, ali i osobe koja je otvoreno govorila o ilegalnim aktivnostima u sportu”, rekao je Grbin.

Zanimljivo kada dolazi to ”volontersko” imenovanje Željka Jovanovića, čovjeka koji je svojedobno kazao kako bi trebalo ”isušiti močvaru”, misleći pritom i HNS, umjesto ”močvare” na izborima građani su ”isušili” SDP, a Vatreni su 2018. postali svjetski doprvaci na SP-u u Rusiji. Dakle, imenovanje Jovanovića dolazi u trenutku kada bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić javno na društvenim mrežama, kako sam tvrdi, ”bori za reformu pravosuđa”, odnosno, iznosi neke nevjerojatne podatke, o nekim hrvatskim sucima. Mamić i Jovanović zapravo nikad nisu bili u idiličnim odnosima, naprotiv.

Večernji list u tom kontekstu piše…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Prvo je predsjednik za Mamića kazao, između ostaloga, kako je učinio mnogo za hrvatski nogomet, a potom je Mamić za predsjednika rekao da ga temperamentom i karakterom podsjeća na njegove najslavnije dane, da će biti predsjednik sto godina ili opet premijer. Odnosno da će biti što god želi ako „ostane ovakav kao sad“.

Ima li Jovanovićevo imenovanje ikakve veze s time, legitimno je pitanje. U Uredu predsjednika kažu kako je imenovanje povjerenika za sport bilo otprije u planu i, kako je sada objavljeno, u sklopu kompletiranja savjetničkog tima. Istog dana i bivši veleposlanik RH u Vatikanu Neven Pelicarić imenovan je savjetnikom predsjednika RH za vanjsku i europsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.