Žetva medalja: Povijesne Olimpijske igre za Hrvatsku, a daleko je kraj!

Foto. fah

Hrvatska je u Riju srušila rekord po broju osvojenih medalja na Ljetnim olimpijskim igrama, hrvatski sportaši zasad imaju sedam medalja, iako se, naravno, ne zna kojeg će, izuzev nekih, sjaja biti te medalje, izvjesno je tek da se radi o tri zlata i dva srebra. Dosad, do Rio de Janeira, najuspješnije Olimpijske igre za Hrvatsku bile su one u Londonu prije četiri godine kada su hrvatski olimpijci osvojili tri zlata, točnije, ukupno šest olimpijskih odličja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se u Rio, naime, dosad, kako smo rekli, hrvatski sportaši imaju pet medalja te osigurane još najmanje dvije bronce, naravno, realno je očekivati da barem jedna od dvije osigurane bronce bude jačeg sjaja, no, i bronca je medalja i ona, na Olimpijadi, svijetli katkad kao zlato. Podsjetimo za trenutak zlato su u Riju osvojili Sandra Perković (disk), Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), Josip Glasnović (trap), srebrne medalje Tonči Stipanović (Laser) i Damir Martin (samac). Hrvatska ima osiguranu medalju boksača Filipa Hrgovića te Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470. Ne zna se, naravno, kojeg će sjaja biti, no, Fantela i Marenić bi mogli dojedriti do zlata, kad već to nije uspjelo Tončiju Stipanoviću, koji je na startu dobio kaznu zbog čega se morao pomiriti sa srebrom, što je, također sjajno, što je ujedno i prva povijesna medalja za hrvatsko jedrenje na Olimpijskim igrama. Hrvatski sport ruši sve rekorde.

Jučer je, ne bez razloga, bio najluđi i najuzbudljiviji dan u povijesti sporta još uvijek relativno mlade hrvatske države, koji je otvorila dramom u polufinalu, pa onda i zlatom u samom finalu, sjajna atletičarka Sandra Perković. To je ujedno i njeno drugo olimpijsko zlato, što je, naravno, uspjeh koji Sandru svrstava odmah do neponovljive Janice Kostelić, hrvatske i svjetske sportske kraljice.

Vrlo je brzo, kao je dan odmicao, u ring morao Filip Hrgović, koji je pobjedom protiv Kubanca Leiniera Pera osigurao najmanje broncu, te tako osvojio prvu boksačku olimpijsku medalju za Hrvatsku od samostalnosti. S obzirom kako ga čeka polufinale svašta se može dogoditi, pa i medalja jačeg sjaja. Podsjetimo, najbolji hrvatski uspjeh na OI dosad je imao Stipe Drviš četvrtfinale iz Atlante 1996. također u poluteškoj kategoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajan hrvatski olimpijski dan nastavio je Tonči Stipanović koji je potvrdio olimpijsko srebro u finalnom plovu u kojem je mogao uzeti i zlato, no, ovo je srebro zlatnog sjaja za Stipanovića i Hrvatsku. Sve se odlučilo u završnom plovu koji se odvio na najgori mogući način. Tončiju je zlato izmaknulo tek za dva boda, za malo više nego što je ono izmaknulo Damiru Martinu u veslanju. Broncu je mogao osvojiti Ivan Kljaković Gašpić koji je nakon žestoke borbe izgubio plov za broncu. No, Kljaković ipak ima razloga za zadovoljstvo. Sasvim sigurno je pokazao da pripada samom svjetskom vrhu.

Prekrasni dan upotpunili su Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470, koji su u završnici uspjeli osigurati sedmu hrvatsku medalju u Riju, najmanje broncu, u dobroj su poziciji da se bore za zlato. Podsjetimo, Fantela i Marenić u vodstvu su sa 27 bodova, na drugom mjestu su Grci Panagiotis Mantis i Pavlos Kagialis sa 38 bodova, a Australci Mathew Belcher i Will Ryan na trećem mjestu imaju 40 bodova. Dakle, gusto je u borbi za najsjajnije odličje, no, naši su jedriličari su pokazali da mogu, valjda će napokon biti malo sreće.

Podsjetimo također da bi Hrvatska, uz već osiguranih pet medalja, mogla osvojiti  još poneko odličje, u igri su branitelji naslova vaterpolisti, atletičarka Blanka Vlašić, kao i rukometna i košarkaška reprezentacija, Ana Šimić u skoku u vis, taekwondaši Ana i Lucija Zaninović i Filip Grgić. S nestrpljenjem se očekuje i nastup Sare Kolak u bacanju koplja, te Filipa Mihaljevića i Stipe Žunića u kugli. Naravno, mnogi smatraju da zapravo košarkaši imaju najmanje izgleda, imaju li doista? Danas igraju protiv Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hrvatska je u Riju, na OI, došla s osvojene 23 olimpijske medalje, otići će iz Rija naši sportaši s preko 30 medalja u bogatoj blagajni trofeja hrvatskoga sporta sve je više bogatstva.

Redom, popis osvajača hrvatskih medalja s Ljetnih olimpijskih igara:

2016 RIO DE JANEIRO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlato – Sandra Perković – disk

Zlato – Martin i Valent Sinković – dvojac na pariće

Zlato – Josip Glasnović – trap

Srebro – Tonči Stipanović – klasa laser

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebro – Damir Martin – samac

* Filip Hrgović – najmanje bronca

* Šime Fantela i Igor Marenić – najmanje bronca

2012 LONDON

Zlato – vaterpolo reprezentacija

Zlato – Sandra Perković – disk

Zlato – Giovanni Cernogoraz – trap

Srebro – četverac na pariće (Damir Martin, Martin Sinković, Valent Sinković, David Šain)

Bronca – rukometna reprezentacija

Bronca – Lucija Zaninović – taekwondo, do 49 kg

2008 PEKING

Srebro – Blanka Vlašić – skok u vis

Srebro – Filip Ude – konj s hvataljkama

Bronca – Sandra Šarić – taekwondo do 67 kg

Bronca – Martia Zubčić, taekwondo do 57 kg

Bronca – Snježana Pejčić, zračna puška 10 m

2004 ATENA

Zlato – rukometna reprezentacija

Srebro – Duje Draganja – plivanje, 50 m slobodno

Srebro – Dvojac bez kormilara (Nikša i Siniša Skelin)

Bronca – Nikolaj Pešalov, dizanje utega do 69 kg

Bronca – Mario Ančić i Ivan Ljubičić, teniski parovi

2000 SYDNEY

Zlato – Nikolaj Pešalov – dizanje utega do 62 kg

Bronca – Osmerac (Igor Francetić, Tihomir Franković, Tomislav Smoljanović, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Krešimir Čuljak, Igor Boraska, Branimir Vujević, Silvijo Petriško)

1996 ATLANTA

Zlato – rukometna reprezentacija

Srebro – vaterpolska reprezentacija

1992 BARCELONA

Srebro – košarkaška reprezentacija

Bronca – Goran Ivanišević – tenis

Bronca – Goran Ivanišević i Goran Prpić – teniski parovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.