Zoran Mamić: ‘Vjerujem da će pravosuđe donijeti pravednu odluku’

Zagreb, 12.7.2020 - Utakmica 34. kola Prve HNL Dinamo - Hajduk. Na slici trener Dinama Zoran Mamić. Foto Hina Dario GRZELJ/ dag

Zoran Mamić je novi-stari trener Dinama, a usput će obavljati i funkciju sportskog direktora. Gostovao je u studiju Hrvatske nogometne televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi se nismo planirali rastati s Nenadom Bjelicom. Bjelica je imao podršku kluba i svih ostalih kao niti jedan trener do sada. nakon godinu dana je dobio dupli ugovor. Napravio je i reultate. On i momčad su najzaslužniji, ali klub je omogućio platformu, sjajne uvjete i kadar igrače, ekonomske uvjete. Ne može biti da se kod uspjeha govori samo o Bjelici i igračima, a kad je neuspjeh, onda su krivci Zdravko Mamić i nesposobna Uprava”, rekao je Mamić, pišu Sportske novosti.

Pandemija korone bila je prijelomni trenutak, Je li klub pogriješio u tajmingu i načinu objave o smanjenju plaća?
– Mi smo usmeno obavijestili Bjelicu, žao mi je što mu to nismo mogli kazati u lice, ali nije bio u Hrvatskoj u vrijeme pandemije, što također nije bilo normalno, uz sve razumijevanje da mu je obitelj bila u Austriji. Kad nekome nešto smanjuješ, teško je kazati koji je pravi način za saopćiti odluku. Nije stvar u tajmingu, nego da li netko ima ili nema razumijevanja. U ovom slučaju nije bilo razumijevanja s druge strane.

Što se dogodilo s Dinamom nakon stanke, zašto je došlo do potonuća momčadi za koju ste rekli da je u najgoroj formi nakon 2005. godine?
– Mislio sam na postkorona razdoblje. Ovo je defintivno uspješna sezona za Dinamo, rano smo osvojili naslov, odlično smo igrali u Ligi prvaka, nažalost smo ispali iz Kupa. Naravno, moramo analizirati i ovaj postkorona razdoblje. Jasno nije bilo dobro, ali događa se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Bjelice za trenera je promoviran Igor Jovićević. Zašto je trajao tako kratko. Je li bilo dogovoreno s klubom da u momčad stavlja mlade igrače?
– Izabrali smo ga jer poznaje sustav, bio je pripreman za to. Da, bilo je dogovoreno, da se promoviraju mladiu igrači, ali momčad Igor nisu kliknuli na pravi način, zbog straha jer je brzo dolazila Europa, odlučili smo da se raziđemo. Možda je mogao raditi na tome da nadogradi ono što je radio Bjelica, ali on je imao svoju viziju. O Jovićeviću imam jako dobro mišljenje, siguran sam da će napraviti lijepu karijeru.

Nakon Jovićevića dogodile su se dvije stvari. Priča o Matjažu Keku kao treneru Dinama i prosjed BBB-a, razgovor s kapetanom Ademijem i vama u kojem je izričito traženo da vi ne budete trener. Je li Matjaž Kek bio zagrijan za Dinamovu klupu?
– Kad je Matjaž Kek kontaktiran izrazio zadovoljstvo i sreću da preuzme Dinamo. Nakon tog prvog razgovora bio je kod mene doma, razgovarali smo. Ali bio je aktualni izbornik Slovenije i smatrao da neće biti problem razići se s Savezom, ali je isto tako kazao da se ne želi svađati i zatvoriti vrata svog Saveza na nekorektan način. Nakon utakmice s Hajdukom otšao sam u Sukošan gdje ljetuje, razgovarali smo o gotovom poslu. Nažalost, sve je izašlo u medijima, došlo je raznih pritisaka, tako da ga na koncu nismo uspjeli dovesti. Kad su BBB u pitanju, ne želim se s time previše opterečivati. BBB mene ne trebaju voljeti, ali trebaju pokazati ljubav prema klubu i momčadi, bodriti momčad. Ne mogu prihvatiti da ti dečki ne navijaju za Dinamo. Kad čujete repertoar njihovih pjesama, onda oni uglavnom pjevaju o sebi, oni ne reagiraju kad Dinamo postigne pogodak, oni ne tuguju kad Dinamo primi pogodak, kod njih ne vidite reakciju kad je momčadi teško kao što je bilo protiv Hajduka kad smo imali igrača manje. To sam im rekao na sastanku, na to su se jako uvrijedili. Siguran sam da većina te grupe ne poznaje igrače. Pitao sam ih zašto ne skandiraju igračima, u deset godina možda se na prste jedne ruke može nabrojiti igrače kojima su skandirali. Kad sam ih pitao zašto je to tako, kazali su da igrači to nisu zaslužili. Rekli su mi da će ukoliko ja ostanem trener, urinirati po momčadi i po klubu. To budi želju da im se pokaže da napravimo pravi rezultat. Kad počnu navijati za momčad ja ću ih zvati navijačima, ovako su za mene samo aktivisti. Jednom se bore protiv Tuđmana, Canjuge, Šoića, Mamića… Uvijek nađu nekoga. Navijaj za momčad, dečki su to zaslužili.

Čekaju vas dvije bitke, pravosudna i sportska? Koliko ćete moći biti koncentrirani na momčad?
– Što se tiče pravosudne bitke, ona je bila teža u mom prvom mandatu, jer sam bio u pritvoru 11 dana. Nažalost, već smo bili osuđeni kad je krenula istraga. Ali pokazao sam da se od toga mogu odmaknuti. Statistički sam najbolji trener, osvojio sam najviše trofeja s Dinamom, vani sam osvajao trofeje igrao sam finale klupskog Svjetskog prvenstva. Ne bojim se da neću napraviti rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Što ako vam se nepravomoćna presuda pretvoru u pravomoćnu?
– Zakon propisuje što će se dogoditi. Vjerujem da se neće pretvoriti u pravomoćnu, jer činjenice su jasne. Govore suprotno od onoga što je bilo u procesu. Vjerujem da će pravosuđe donijeti pravednu odluku.

Zašto u ozbiljnu konkurenciju za trenera nisu ušli recimo Goran Tomić ili Samir Toplak?
– Nakon Bjelice, bila je logika da to bude Joivćević koji je proizašao iz sustava. Kad se odigralo tako kako se odigralo, tražili smo trenera za kojeg postoji mogućnost da napravi rezultat. Tomiću i Toplaku čestitam na sjajnim rezulatima, ne samo sad nego i prije, odlični su stručnjaci, ali nemaju europskog iskustva. Što ne znači da ne bi uspjeli…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad ste i sportski direktor i trener? Znači li to da ćete imati dupli plaću?
– U mom trenesrkom mandatu bio sam sigurno jedan od najjefitnijih trenera. I ovaj novi angažman neće biti nešto što bi jako opterečivalo Dinamovu blagajnu.

Obavili ste razgovor s igračima. Navodno je bio buran. Pojavila se priča da svlačionica nije bila za vas kao trenera?
– Da, nakon utakmice s Hajdukom je održan sastanak. Ne bih pričao o detaljima, svlačionica mora biti sef. Ja sam postavio neke zahtijeve, kao i svaki drugi trener. Igrači nisu ti koji će određivati tko će biti trener, oni imaju svoje obveze iz ugovora koje moraju poštivati. Nije bilo povišenih tonova, nisam dobio dojam da me svlačionica nije prihvatila. Prije tri godine svlačionica je bila spremna sve učiniti za mene, vjerujem da će tako biti i sada.

Kako će izgledati svlačionica na prvoj prozivci za slijedeću sezonu? Dojam je da Dinamo u ovom trenutku ima previše igrača. Kuda s svim tim igračima?
– Postoji baza s kojom smo sretni i zadovoljni i koju ćemo zadržati. Prodaje kapitalnih igrača neće biti prije nego što završe europske kvalifikacije. Da imamo veliki broj igrača, nekima ćemo kazatti da na njih ne računamo iduće sezone, neki će se vratiti s posudbe, biti će nekih dolazaka. Napraviti ćemo dobru momčad.

Je li povratak Marija Gavranovića znak za prodaju Brune Petkovića? Ako ostanu Petković a tu je i Gavranović, što će biti s Kulenovićem i Andrićem kojem je istekla posudba? Sva četvorica ne mogu imati adekvatnu minutažu?
– Bruno je svakako je među nekoliko najatraktvnijih igrača naše momćadi, možda i on ima viziju transfera, ali prije završetka kvalifikacija, ne planiramo prodati Petka. Ali još nemamo niti ponuda za njega. Naravno da sva četiri naša napadača ne mogu imati minutažu. Vidjeti ćemo u kojem smijeru ćemo ići. Dosta igrača će ići na posudbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigali? Pivarić? Dilaver? Moubandje?
– On silno želi doći u Dinamo i nakon karijere želi raditi u Dinamu. Njegov klub Racing malo taktizira, žele što više novaca od nas. Ali sve u procesu realizacije, vjerujem da će za nekoliko dana biti naš igrač. Ako Sigali dođe imati ćemo puno stopera, odabrati ćemo najbolje. Moubandje nije pokazao ono zašto je doveden. On je jedan od igrača, s obzirom na plaću koja nije mala, razgovarati ćemo o tome hoće li ostati. Postoji želja Lokomotive da Karačić igra Europu, ali prvo ću s njim razgovarati. Pivarić je dijete Dinama, ali sve trebamo analizirati s obzirom na njegove godine i ozljede treba promislti. Kastrati dolazi, Menalo se vraća, imati ćemo dobru momčad.

Hoće li ostati Ademi do kraja karijere u Dinamu, što je s Gojakom, Morom, Majerom?
– Čvrsto vjerujem da će Ademi ostati s nama do kraja karijere! A silno želim i nakon karijere. Kad je Kruno Jurčić želio Ademija u Al Nasru, Bjelica je želio da se Ademi proda! Ja sam s Zdravkom bio protiv, inzistirao sam da ga ostavimo. Dinamova momčad je za njega obitelj. Za ostale spomenute nemamo ponuda, ali što se tiče Majera, nažalost u Dinamu nije pokazao svoj talent. Oko njega treba vidjeti, treba prelomiti u sebi, hoće li se boriti za svaku minutu ili će otići negdje na posudbu pa se vratiti, vidjet ćemo.

Gdje će Dinamo igrati europske utakmice?
– Za nas je isključiva opcija Maksimir! Makar istočna tribina nije u funkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.