Zubčić o formi, savjetima Ivice Kostelića i sukobu s Kristoffersenom

Foto: snimka zaslona

Hrvatski skijaški reprezentativac Filip Zubčić proživljava najbolje trenutke sportske karijere. Nalazi se u odličnoj formi, što je potvrdio četvrtim mjestom u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Odradili smo još jedan odličan veleslalom, stvarno sam bio sretan, malo je falilo da budem na postolju, ali nemamo za čim žaliti jer je još jedan vrhunski rezultat iza nas. Opet smo uzeli hrpu bodova i to je stvarno super. Došli smo u Zagreb malo se odmoriti, odraditi koji dan kondiciju te se nadam da ćemo jedan dan na Sljemenu uspjeti trenirati, a u četvrtak idemo u Chamonix, rekao je Zubčić u razgovoru za HRT i nastavio:

– U vrhunskoj sam formi, ali nadam se čak da to još nije forma života. Nadam se da će forma života biti kada ću se boriti za Globus, da budem u vrhu u slalomu i veleslalomu, no forma je stvarno na jednom top nivou. Četvrti sam veleslalomaš svijeta ove godine. Nemam za čime žaliti, jako sam sretan. I uspjeli smo i slalom dogurati do jako dobre pozicije. Sada sam 34. na listi, ali četvorica fale tako da ću startati u 30 sljedeći slalom. I to je isto jedan od onih kratkoročnih ciljeva koje sam si postavio – da oko Schladminga i Chamonixa startam među 30 i u tome sam uspio. Idemo jako svaku utrku do kraja i probati što više bodova uzeti, dodao je.

Hrvatski 27-godišnji skijaš smatra da se nekoliko stvari treba poklopiti za vrhunski rezultat u Skijaškom kupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Za ostvariti vrhunski rezultat najbitniji je rad, trud i odricanje, ali uvijek tu i onaj faktor sreće koji utječe na kraju. Treba se sve poklopiti taj dan. U Garmischu sam imao najbolje vrijeme druge vožnje pa nisam bio na postolju, a u Adelbodenu nisam imao ni blizu najbrže vrijeme. Bio sam na postolju s četvrtim vremenom u drugoj vožnji. Tako da, uvijek se trebaju te sitnice poklopiti. U Garmischu sam se skijao tako da sam išao na pobjedu. Nisam taktizirao ni u prvoj, ni u drugoj vožnji, ili oduzimao tempo. Išao od vrha do dna koliko god sam mogao i zato sam presretan što je tako završio, rekao je Zubčić.

Dotaknuo se i uloge Ivice Kostelića te kako pomaže mlađim kolegama sa savjetima.

– Ivica dosta pomaže sa svojim savjetima, on je jako iskusan, sve je to prošao. Bio je šampion, puno nam pomaže u brzim disciplinama gdje treba netko iskusan da se ne ubiješ. Njegov savjet nam uvijek pomaže, kaže Zubčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova sezona Skijaškog kupa puno je otvorenija nego prošle jer se umirovio Austrijanac Marcel Hirscher. Najbolji skijaš današnjice odlučio je prestati s profesionalnim skijanjem što je otvorilo mjesta za nova imena.

– Odlaskom Marcela Hirschera je postalo zanimljivije, gledajući ovu sezonu – ja mislim da bi najlakše osvojio Globus ove sezone. Jako puno ljudi se izmijenilo u slalomu i veleslalomu koji su pobijedili, mislim da je u obje discipline bilo četiri različitih pobjednika. Prije uvijek Hirscher dominirao, zanimljivije je svima i gledateljima i skijašima. Čini mi se da se drugi skijaši lakše probijaju sada, smatra Zubčić.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Norvežanin Henrik Kristoffersen s 877 bodova. Slijede ga Francuz Alexis Pinturault s 822, te Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde s 820 bodova, dok je Zubčić na 21. mjestu s 257 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kristoffersen je vodeći, ali ja se nadam se da neće osvojiti Globus, nek’ radije uzme Pinturault. Njega nitko previše tamo ne voli, mislim da ga ni Norvežani previše ne vole, koliko mi se čini. On je dosta bahat i arogantan. Čini mi se da se namjerno voli svađati s ljudima, voli kad je nervozan. Posvađao sam se s njime u Wengenu i zato ga sad namjerno ignoriram. Dan utrke nije vrijeme za svađanje jer samog sebe bacim iz fokusa, a njemu možda te stvari i pomažu. Voli tenzije možda dečko, ja mu to sigurno neću tolerirati da bude bahat i bezobrazan prema meni ili drugim našim reprezentativcima. Bio je bezobrazan i prema Istoku (op.a. Rodešu) u kombiju kad smo išli na proglašenje. Dobro mu je Istok odbrusio i rekao jer je…Mora se dečko malo spustiti na zemlju, nije on tamo Bog i batina. Pokupit’ će šamarčinu od nekoga na kraju krajeva, kaže Zubčić koji je komentirao i formu ostalih skijaša u hrvatskoj reprezentaciji.

– Ne bi rekao da su dečki u silaznoj putanji, već da su u maloj krizi. Te stvari se događaju i meni su se događale nakon dobre sezone. Oni su se tek prošle godine probili u Svjetskom kupu pa su možda i više očekivali od ove sezone što ih je onda rastreslo od prvog mjeseca. Imali smo pet-šest slaloma, najveći dio slalomske sezone je tu bio, možda su tu puno očekivali i nisu od početka uspjeli napraviti kako spada pa ih je tu malo spustilo. Imamo još tri slaloma i finale, mislim da tu mogu pokazati što znaju. Dobro je što smo velika ekipa, tako da je netko uvijek tu. Kad nekad Ivici nije išlo, nije bilo nikoga iza njega. Meni nije išlo prošle godine pa su oni mene vukli, tako se nadam da onda ja vučem njih i da će trgnuti te da će im se poklopiti na utrci, smatra Zubčić.

Za kraj, otkrio je i svoje ciljeve.

– Kao klincu, uvijek mi je cilj bio postati svjetski prvak. To mi je oduvijek bilo najveće sportsko priznanje. Borim se za vrh, 100 i nešto bodova zaostajem za prvim u poretku veleslalomaša. Uvijek sam želio Mali kristalni globus u veleslalomu, neću posustati. Uvijek te ambiciju trebaju naprijed, zaključio je 27-godišnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.