Četrnaest zemalja Limske skupine vrši pritisak na Madura: zahtjeva se istraga Međunarodnog kaznenog suda

Foto: fah

Limska skupina u kojoj su zemlje koje ne podupiru predsjednika Nicolasa Madura, pozvala je na demokratsku tranziciju u Venezueli upozorivši na teško humanitarno stanje, ali je odbila primjenu sile o kojoj razmišlja Washington, saveznik oporbenog čelnika Juana Guaidoa koji se želi vratiti u domovinu.

Četrnaest zemalja te skupine ponovile su svoje uvjerenje da prijelaz u demokraciju moraju osigurati sami Venezuelci mirnim putem, u okviru ustava i međunarodnog prava, političkim i diplomatskim putem, bez primjene sile, piše u završnoj izjavi objavljenoj nakon njihova sastanka u ponedjeljak u Bogoti.

Limska skupina na čijem su sastanku prvi put nazočili Juan Guaido i američki potpredsjednik Mike Pence, pozvala je usto Međunarodni kazneni sud (ICC) da istraži teško humanitarno stanje u nekadašnjoj naftnoj sili koja je zapala u krizu.

Članovi skupine su ocijenili da su Madurovo zločinačko nasilje nad civilnim stanovništvom i njegovo odbijanje da propusti humanitarnu pomoć koju najvećim dijelom šalju Sjedinjene Države zločin protiv čovječnosti, dodaje se u tekstu.

Mike Pence je nešto ranije rekao Guaidou kojeg je pedesetak zemalja priznalo privremenim predsjednikom, da ima stopostotnu potporu SAD-a, dodajući da Bijela kuća ne isključuje mogućnost djelovanja protiv Madura, kojega politički protivnici optužuju da je na zadnjim izborima pobijedio prijevarom.

Oporbeni čelnik Juan Guaido koji je unatoč sudskoj zabrani otputovao u Kolumbiju na sastanak Limske skupine, izjavio je u ponedjeljak da će se ovog tjedna vratiti u domovinu a njegovi suradnici upozoravaju da je primio ozbiljne i vjerodostojne prijetnje.

Nicolas Maduro je sastanak Limske skupine nazvao inicijativom koja je “dio politike koja pokušava stvoriti paralelnu vlast u Venezueli”.

Washington je istodobno zatražio da se u utorak održi nova sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti o Venezueli, rekli su diplomati ne otkrivajući hoće li se u toj prigodi glasovati o rezoluciji.

Od 2015. najmanje se 2,7 milijuna ljudi iselilo iz Venezuele u susjedne zemlje, među njima više od milijuna u Kolumbiju, pokazuju UN-ovi podatci.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina