Crna Gora mora isplatiti odštetu više od 200 Hrvata zatvorenih u logoru Morinj: Tukli ih kad su htjeli i čime su htjeli

Foto: snimka zaslona

Vlada Crne Gore u narednih deset dana mora isplatiti odštetu po tužbama više od 200 Hrvata koji su bili zatočeni i mučeni u logoru Morinj u Boki kotorskoj 1991. i 1992., javljaju u srijedu crnogorski mediji.

Nakon što su presude za naknadu štete postale pravomoćne, Crna Gora će žrtvama logora Morinj morati isplatiti oko 1,430.000 eura. Riječ je o vrlo malim odštetama.

Procjenjuje se da je šteta počinjena 90-ih bila velika, prema nekim procjenama šteta počinjena Dubrovniku iznosila je 643 milijuna njemačkih maraka.

Crna Gora je ranije isplatila Hrvatskoj 375 tisuća eura za stočni fond opljačkan u Konavlima te 30 tisuća eura za jedan brod ukraden 1991. godine u Cavtatu. Vraćeno je i 19 slika poznatih hrvatskih umjetnika koje su prije rata ustupljene jednoj podgoričkoj galeriji.

Odvjetnik logoraša iz Morinja, Zdravko Begović je rekao za list Dan da je isplata u velikom broju predmeta već počela. On je najavio i reviziju odluke o iznosu odštete logorašima i to pred sudom u Strasbourgu.

Država je usvojila skoro sve tužbene zahtjeve žrtava, zbog čega je donijeta odluka o isplati.

Vlada ima rok od deset dana da isplati odštetu po presudama koje su u međuvremenu postale pravosnažne.

Početkom srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje u listopadu 1991. osnovana su dva koncentracijska logora za ratne zarobljenike: jedan u Bileći u BiH i jedan u Morinju. Kroz logor u Morinju prošla su 292 zarobljenika, mahom hrvatski civili iz dubrovačkog područja. Dvije su osobe umrle od nanošenja teških tjelesnih ozljeda. U logoru koji je prije vjerojatno služio kao vojno skladište zapovjednici i ostali čuvari zarobljenike su tukli kad su htjeli i čime su htjeli. Logor je zatvoren sredinom prosinca 1991. nakon razmjena, a dvojica zarobljenika prebačena su u bilećki.

Nakon što je prizivni sud odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva i branitelja Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzelina i Bora Glizića osuđenih za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima nekadašnji logoraši iz Morinja podnijeli su tužbe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr