Nazor: Problem je što ostaje Mladićev projekt – Republika Srpska; iz presude nije vidljivo što je činio u Hrvatskoj

Foto: snimka zaslona

Haški sud prvostupanjskom je presudom osudio ratnog zločinca, zapovjednika JNA, Ratka Mladića na doživotni zatvor. Optužen je za genocid u Srebrenici, ubojstva, silovanja i druge zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 92. do potkraj 95. O tome je li pravda time zadovoljena razgovarali su gosti HRT-ove emisije „Otvoreno“.

Odvjetnik Goran Mikuličić kaže kako je presuda bila očekivana, obzirom da je Srebrenica eklatantan primjer genocida. S time se slaže i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt koja dodaje kako presuda, s obzirom na cijelu situaciju u BiH, dolazi prekasno.

„Ni četiri doživotne presude ne bi mogle zamijeniti tu strahotu koju je napravio“, kaže Ožbolt te ističe kako ne samo da Mladić nije pokazao žaljenje već ni političari u Republici Srpskoj. Milorad Dodig nakon presude negirao je zvjerstva, ubojstva i genocid, što bi moglo dovesti do radikaliziranja i produbljivanja tenzija koje mogu otići u opasnim smjerovima, kaže Vesna Škare Ožbolt.

Povjesničar Ante Nazor kaže kako ga muči je li iz presude vidljivo za koga je Mladić radio i je li upozoreno na vezu Srbije i Mladića i što je Mladić činio u Hrvatskoj. Spomenuo je kako je Mladić bio načelnik štaba 9. korpus JNA, tj. kninskog korpusa.

Govoreći o izjavama političara poput Dodiga koji negiraju zločine, Nazor kaže: „Ta besprizorna, bezorazna bešćutnost prema činjenicama, to je nešto na što s mo navikli i što ne trebamo posebno komentirati“.

Nazor dodaje kako je cilj bio istrebljenje nesrpskog stanovništva na području Hrvatske. Problem je što ostaje Mladićev projekt, a to je Republika Srpska. Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH, smatra Nazor. Pročitao je i transkripte Mladića sa zapovjednicima koji su rušili BiH i Hrvatsku.

Povjesničar Tvrtko Jakovina kaže da je presuda donekle satisfakcija onima iz Srebrenice koji su najviše izgubili, ali politički nismo dobili ništa jer ona nije uspjela uzdrmati Dodiga u Banja Luci. Ova presuda je izuzela Srbiju od prave odgovornosti i to je najveći propust, smatra Jakovina. Iako je srpska premijerka nakon presude rekla da gledaju u budućnost, Jakovina smatra da prvo moraju pogledati što je bilo prije.

Predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak kaže da je čudna slučajnost da se presuda hercegovačkoj šestorki očekuje 29.studenog, na nekadašnji Dan Republike. Najviše ga muči što iz presude Mladiću i ostalima ispada da je Hrvatska bila jedini agresor u ovome ratu. Za to krivi nedovoljnu pristutnost i zalaganje Hrvatske u Haagu da se nešto progura.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT