Dr. sc. Tadić: Ruske nuklearne prijetnje i rat u Ukrajini koja ima 16 nuklearnih reaktora

Foto: Fah, iStock by GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Nuklearni fizičar Tonči Tadić u posljednjem broju kršćanske revije Kana bavi se aktualnim pitanjem ruske agresije na Ukrajinu i ruske nuklearne prijetnje. Dio članka, uz odobrenje izdavača, prenosimo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ruski ronioci kreću u istraživanje eksplozije na Krimskom mostu: Desetci stradalih u granatiranju Zaporižja
> Dr. sc. Tadić: Ako bi pala nuklearna bomba na Ukrajinu, Hrvatskoj ne bi bilo ništa

Rat u Ukrajini neviđen je po veličini i žestini sukoba još od Drugoga svjetskog rata. No ključni je presedan činjenica da se sukob vodi u zemlji koja ima 16 aktivnih nuklearnih reaktora, uz onaj zloglasni čerobilski (pogašen, pod betonskim sarkofagom), koji mogu biti mete ruskih napada ili čak ruska topnička uporišta?! Drugi je ključni presedan čitava serija ruskih prijetnji uporabom nuklearnog oružja protiv zemalja članica NATO-a, odnosno protiv same Ukrajine.

(…)

Presedan je u povijesti ratovanja da NE Zaporižje služi kao rusko topničko i raketno uporište, iz kojeg Rusi mahnito danomice razaraju gradove Nikopolj i Marhanec na suprotnoj obali Dnjepra. Ruski su topnički i raketni sustavi među zgradama reaktora, dok su u prostorijama s turbinama smješteni ruski kamioni sa streljivom. Sve to čine u nadi da će isprovocirati uzvratnu paljbu Ukrajinaca po spomenutoj nuklearki. Štoviše, i rusko Mnistarstvo obrane i Putin spominju nekakva ukrajinska „sustavna razaranja“ te nuklearke, optužujući Ukrajinu „za izazivanje nuklearne katastrofe“, što se ne može potvrditi na satelitskim snimkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Eksplozija na Krimskom mostu: Ukrajinci poručuju – Ovo je početak
> Mario Stefanov: Rusija srlja u totalni vojni poraz, a moral vojske je na nuli
> Tadić: Rusi nemaju što raditi u Zaporižji – Sva njihova kuknjava o nuklearnim opasnostima je zbog straha

Ukrajinci vjerojatno gađaju Ruse, ali to čine precizno dronovima, pazeći da ne oštete ni reaktore ni ostalu opremu, a posebno ne bazen s istrošenim nuklearnim gorivom koji je čitav kilometar dalje od ruskih topničkih položaja. Uostalom, samo se idiot skriva iza nuklearnog reaktora! Treba stoga jasno istaknuti da su svi problemi nastali ruskom okupacijom te nuklearke te da je prema svim konvencijama međunarodnoga ratnog prava Rusija kao okupator odgovorna za stanje na okupiranom području, pa i za stanje u NE Zaporižje!

> Ukrajinska nuklearka Zaporožje danima je meta napada; što znamo o ovom strateškom objektu od čije havarije se strepi?

Rusija je pak odbila sve pozive glavnog tajnika UN-a za demilitarizaciju te nuklearke, a odbili su tvrdnje IAEA-a i UN-a da je postupcima ruske vojske narušeno svih sedam stupova nuklearne sigurnosti. Pa ipak, jedno je sigurno: obje strane znaju koliki je rizik u pitanju. Naime, dođe li do jakog curenja radioaktivnosti iz spomenute nuklearke, probleme će, naravno, imati Ukrajina zbog kretanja zračnih struja u ovo doba godine. No i Rusi će imati nekoliko desetaka tisuća vojnika oboljelih od radijacijske bolesti, što si u ovakvom sukobu ne mogu priuštiti. Zato možemo biti sigurni da se u NE Zaporižje, a ni u drugim ukrajinskim nuklearkama neće dogoditi ništa što bi nas trebalo zabrinjavati. Uostalom, dvomjesečna ruska okupacija pogašene černobilske nuklearke završila je ruskom pljačkom stotina ukrajinskih laptopa i senzora radioaktivnosti (uzetih kao suveniri?), te sa sedam autobusa ozračenih ruskih vojnika prebačenih na liječenje zbog kopanja rovova i života u radioaktivnoj Crvenoj šumi?!

Druga ruska nuklearna prijetnja – ona o „ograničenom“ nuklearnom ratu – jednako je besmislena. Naime, jedna jedina nuklearna bomba bačena na NATO-uvu članicu uzrokovala bi nuklearni sukob Rusije i NATO-a, što svatko u Kremlju dobro zna. No zato se još u ožujku u našim medijima pojavila putinofilska maštarija kako Putin može „za opomenu“ Ukrajini i NATO-u upotrijebiti jednu „manju nuklearnu bombu“ da bi Ukrajinu prislio na kapitulaciju, a NATO na prestanak vojne pomoći Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Tonči Tadić: ‘Brine me faza rata kad postane očito da Rusija gubi’

Pri tome se, naravno, pretpostavlja da će druga strana, tj. Ukrajina i NATO stoički podnositi žrtve, bez ikakve reakcije. No ta je pretpostavka jednako idiotska kao i sve slične ruske pretpostavke na početku ove invazije: da se Ukrajinci u strahu neće uopće braniti, niti će im NATO u strahu od Rusa uopće priteći upomoć i poslati oružje, niti će Rusiji biti uvedene sankcije itd. Ta ruska nuklearna prijetnja posebno je besmislena kad se sagleda u kontekstu ruskih ratnih ciljeva (koji se mijenjaju svaki mjesec).

To očito više nije okupacija čitave Ukrajine. Možda je novi ruski ratni cilj okupacija istočne Ukrajine do Dnjepra, uključujući Donbas i Krim. No nikakva ruska nuklearna bomba nad Ukrajinom neće dovesti do postizanja tog cilja. Najprije, nuklearne bombe ni pri prvoj uporabi u povijesti 1945. nisu dovele do kapitulacije Japana. Naime, Japan nije kapitulirao zbog nuklearnih bombi, nego zbog ulaska SSSR-a u rat, shvativši da su ostali međunarodno posve izolirani, te da im prijeti podjela na sovjetsku i američku okupacijsku zonu. Unatoč mogućim spektakularnim eksplozijama, nuklearne bombe ne bi dovele ni do kapitulacije Vijetnama, ni Sjeverne Koreje, dok bi istodobno narušile međunarodni ugled SAD-a, pa zato nisu nikad upotrijebljene u dotičnim ratovima. Zato ni u ovom ratu moguća ruska nuklearna bomba ne bi dovela do kapitulacije Ukrajine, nego bi otvorila Pandorinu kutiju užasa.

> Dr. sc. Tadić: Koliko treba biti glup netko u ruskim vojnim vrhovima da naredi granatiranje nuklearke?

Ruska nuklearna bomba nad Kijevom pretvorila bi Zelenskog i svu ukrajinsku vladu u mučenike. Rat ne bi stao, nego bi Ukrajina ubuduće odbijala bilo kakve pregovore s Rusima kao divljacima. Od Rusije bi se odmaknule sve dosad neutralne zemlje, kao od pomahnitale države koja se koristi nuklearnim oružjem u ograničenom sukobu i agresiji protiv nenuklearne zemlje. Rusija bi međunarodno bila izolirana unutar UN-a kao Sjeverna Koreja. U samoj bi Rusiji pak bilo jako teško objasniti čemu je silnoj ruskoj vojsci bila potrebna nuklearna bomba u ograničenoj „Specijalnoj operaciji“ koja i nije pravi rat?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Ukrajincima bi tim činom postalo bjelodano jasno da Rusija ne preže ni od oružja za masovno uništavanje, te da je Rusiji cilj potpun genocid nad ukrajinskim narodom. Drugim riječima, sva su sredstva dopuštena o obrani od takve pogibelji! Kako nuklearni rat ne obuhvaća uporabu samo „pravih“ nuklearnih bombi nego i „prljavih“ bombi, tj. običnih bombi „obogaćenih“ nuklearnim otpadom, ovaj bi sukob vrlo brzo doveo do jake uzajamne radioaktivne kontaminacije dijelova Ukrajine i Rusije, u trajnosti više stotina godina. Koji vojni cilj Rusija tim činom može postići, osim silne štete za sebe? Sve to dobro znaju u Kremlju!

Preostali dio članka potražite u tiskanom ili eIzdanju Kane.

O autoru

* Dr. Sc. Tonči Tadić viši je znanstveni suradnik u Institutu Ruđer Bošković. Završio je preddiplomski studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorat iz fizike zaslužio je 1995. na Institutu Ruđer Bošković i Sveučilištu u Zagrebu. U razdoblju od 1997. do 1998. godine bio je gostujući znanstveni istraživač na Osaka National Research Institute (ONRI-AIST) kao stipendist Japanske agencije za znanost i tehnologiju. Od 2000. do 2008. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Tadić je od 2013. godine član Znanstveno tehničkog odbora (STC) EURATOM-a, koordinator je Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU), član skupštine H2020 projekta EUROfusion, te predstavnik Republike Hrvatske u Upravnom odboru europske agencije Fusion for Energy. Za zasluge u znanstvenom povezivanju EU i Japana ga je 2014. japanski car Akihito odlikovao Redom Izlazećeg Sunca, najvišim japanskim odličjem. Ubraja se u red prvoboraca za proglašenje isključivoga hrvatskoga gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Foto: Kršćanska sadašnjost

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.