Erdogan prijeti Europi: ‘Zatvaranje džamija moglo bi dovesti do rata križa i polumjeseca!’

Foto: Fah

“Mjere koje je povukao austrijski kancelar, bojim se, vode svijet prema ratu između križa i polumjeseca. Kažu kako će religiozne ljude izbaciti iz Austrije. Zar mislite da mi nećemo reagirati ako se to dogodi? Nešto ćemo morati učiniti”, poručio je nimalo diplomatski Erdogan za vrijeme govora u Istanbulu, prenosi novinska agencija AFP. 

Predsjednik republike  Turske Erdogan oštro  je osudio Austriju koja je donijela odluku o zatvaranju sedam džamija i protjerivanju vjerskih službenika koje je okvalificirala kao poticatelje terora i nasilja koje muslimanski ekstremisti vrše nad civilima i građanima zemalja Europske Unije već niz godina.

Kurz u borbi protiv političkog islama: ‘Protjerat ćemo 60 imama i zatvoriti 7 džamija u Austriji’

Predsjednik Erdogan sudjelovao je na programu povodom svete noći u mjestu Esenler u Istanbulu. Obratio se austrijskom premijeru Sebastianu Kurzu riječima: „Mjere koje je povukao austrijski kancelar, bojim se, vode svijet prema ratu između križa i polumjeseca.”

Erdogan je prijeteći poručio da njegova poruka nije samo Austriji nego cijelom Zapadu i dodao:

„Kada govorim o ovoj temi ne govorim samo o ovoj zemlji. Obraćam se cijelom Zapadu. Sve zemlje na zapadu na čelu sa Njemačkom moraju djelovati ispravnije. Ukoliko ne budete ispravili ove greške ovo će ići ka križarskom ratu. Jer i mi ćemo poduzeti potrebne mjere. Nećemo dopustiti da vršite torturu nad 250 tisuća moje braće koja žive u vašoj zemlji. Učinit ćemo sve što je potrebno“.

“Nema nikakve razlike između ideja o zatvaranja džamija muslimanima u srcu Europe i protjerivanja Muslimana iz Arakana”, rekao je između ostalog Erdogan.

Na drugoj strani, ovakve izjave “sultana” Erdogana izazivaju strah i zabrinutost u Europi, koja je bila vrlo benevolentna glede prijema milijuna ilegalnih useljenika muslimana u Europu. Već prvi potez koji je povukao hrabri austrijski kancelar naišao je na više nego prijeteću poruku iz Turske, zemlje koja je u položaju ucjenjivati Europu migrantskim valovima.

Ovu izjavu, te činjenicu manipulacije Turske puštanjem i zadržavanjem izbjeglica, važno je uzeti u obzir jer je Erdogan veliki pristalica ideologije neoosmanizma: plana da Turska pokušava povratiti politički, gospodarski, kulturni i dr. utjecaj u područjima koja su u prošlosti bila sastavni dio Otomanskog imperija.

Važno je napomenuti da i Hrvatska spada u utjecajnu sferu neoosmanizma kao “vanjski krug” pod točkom C, u koju s Hrvatskom spadaju još Mađarska i Rumunjska – nekadašnje zemlje koje su bile bedem velike Vojne Krajine od Senja do Crnog mora prema Osmanlijama koji su stoljećima nadirali i razarali katoličku Europu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr