News Medical: Kontracepcijske pilule smanju hipotalamus

Foto: GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Nova znanstvena studija otkrila je da su žene koje uzimaju oralnu kontracepciju imaju znatno manji volumen hipotalamusa u usporedbi sa ženama koje ne uzimaju pilule. Manji volumen hipotalamusa posljedično je povezan s povećanim negativnim emocijama i rizikom depresije.

News Medical, specijalizirani portal za praćenje vijesti iz medicine sa više od 370 000 članova, objavio je najnovije istraživanje koje je otkrilo da kontracepcijske pilule smanjuju hipotalamus, dio mozga koji je povezan s kontroliranjem spolnog nagona. Rezultati istraživanja predstavljeni su kao preliminarni na godišnjoj konferenciji Sjevernoameričkog radiološkog društva (RSNA).

Tim znanstvenika otkrio je da žene koje redovito uzimaju kontracepcijske pilule imaju manji hipotalamus u usporedbi s drugim ženama koje ih ne uzimaju, pokazalo je novo istraživanje.

Što kontrolira hipotalamus?

Oralni kontraceptivi su među najpopularnijim oblicima kontrole začeća, a koriste se i za liječenje niza stanja, uključujući neredovitu menstruaciju, grčeve, akne, endometriozu i sindrom policističnih jajnika.

Smješten u dnu mozga iznad hipofize, hipotalamus proizvodi hormone i pomaže u regulaciji osnovnih tjelesnih funkcija, uključujući tjelesnu temperaturu, raspoloženje, apetit, spolni nagon, ciklus spavanja i otkucaje srca.

Istraživači do sada nisu bilježili učinke spolnih hormona, uključujući oralne kontracepcijske pilule, na ljudski hipotalamus, stoga je ovo otkriće iznimno važno.

Znanstvenici su za potrebe ovog istraživanja promatrali 50 žena od kojih je 21 koristila kontracepcijske pilule. Sve su žene bile podvrgnute snimanju mozga magnetnom rezonancijom te im je izmjerena veličina hipotalamusa. Rezultati su otkrili da su žene koje su uzimale pilule imale manji hipotalamus u usporedbi sa ženama koje ih nisu uzimale.

“Otkrili smo dramatičnu razliku u veličini moždanih struktura između žena koje su uzimale oralne kontraceptive i onih koje nisu”, rekao je Michael L. Lipton, dr. med.,  profesor radiologije koji je sudjelovao u istraživanju i ravnatel  MRI usluga pri Medicinskom centru Montefiore u New Yorku.

“Ovo početno istraživanje pokazuje snažnu povezanost i treba potaknuti daljnje istraživanje učinaka oralnih kontracepcijskih sredstava na strukturu mozga te njihov potencijalni učinak na funkciju mozga“. Dodao je da su te žene također imale više depresivnih simptoma i probleme s kontroliranjem bijesa.

> Hrvatska ljekarnička komora odlučila – ljekarnica koja je odbila izdati kontracepcijske pilule nije prekršila Kodeks!

> Ministar Kujundžić tvrdi da ljekarnici nemaju pravo na priziv savjesti – je li u pravu?

Prema izvješću Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku Centra za kontrolu i prevenciju bolesti za 2018. godinu, od 2015. do 2017. godine otprilike 47 milijuna žena u dobi od 15 do 49 godina izvijestilo je o trenutnoj upotrebi kontraceptiva. Od toga je 12,6% pilule redovno koristilo.

Drugi dio studije pokazuje da je manji volumen hipotalamusa povezan s većom ljutnjom i depresijom.

Znanstvenici su dodali da je ovo prvo istraživanje koje je otkrilo povezanost između kontracepcijskih pilula i veličine hipotalamusa. Objasnili su da su hormoni koji se nalaze u kontracepcijskim pilulama zapravo sintetičke verzije estrogena i progesterona koji se nalaze u tijelu.

Ti hormoni ometaju normalni menstruacijski ciklus i time sprečavaju trudnoću. Dr. Lipton je istaknuo da nisu još provedena istraživanja koja bi proučavala vezu između tih kontracepcijskih sredstava i sposobnosti hipotalamusa da izlučuje hormone. Tim objašnjava da ovo istraživanje može samo otkriti povezanost između pilula i smanjenja hipotalamusa, no ne može dokazati njihovu uzročno-posljedičnu vezu.

Stručnjaci upozoravaju da ovu hipotezu treba potvrditi većim randomiziranim ispitivanjima u budućnosti. Također dodaju da je ovo istraživanje preliminarno otkriće te nije još objavljeno u znanstvenom časopisu.

Podsjetimo, djelatnica jedne zagrebačke ljekarne 2018. godine pozvala se na priziv savjesti i odbila izdati kontracepcijske pilule, što je izazvalo medijsku hajku.

Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore odlučilo je da ljekarnica iz zagrebačke ljekarne nije prekršila Kodeks ljekarničke etike kada je zbog priziva savjesti odbila djevojci izdati kontracepcijske pilule.

“Povjerenstvo za ljekarničku etiku i deontologiju je na sjednici održanoj 23. studenog 2018., razmotrilo pristigli prigovor pacijentice po pitanju priziva savjesti magistre zaposlene u ljekarni. Prilikom razmatranja, na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja te budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, a pacijentici je lijek u istoj ljekarni izdan sutradan, Povjerenstvo je zaključilo kako je prozvana magistra postupila u skladu s Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, članak 12, stavak 3. u kojem stoji da “Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika”, stoji u obavijesti o zaključku Povjerenstva.

“Nastavno na odluku Povjerenstva, Hrvatska ljekarnička komora, uvažavajući pravo pacijenta na uslugu izdavanja lijeka i pravo magistra farmacije na priziv savjesti, još jednom podsjeća članstvo na važnost organizacije posla u ljekarnama na način da svim pacijentima bude pružena kvalitetna ljekarnička usluga izdavanja i savjetovanja o primjeni lijekova. Iako je u ljekarničkoj mreži koja broji 1 187 ljekarničkih jedinica, prigovor na priziv savjesti kao razlog neizdavanja lijeka istaknut svega dva puta u proteklih pet godina, potrebno je poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da pacijenti ni u takvim, dosad uistinu rijetkim i izoliranim slučajevima, ne budu uskraćeni za uslugu izdavanja lijeka”, stoji u obavijesti o zaključku Povjerenstva

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/News Medical

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.