Nove proruske vlasti Krima preuzimaju kontrolu, tvrde da se stanje normalizira

Nove proruske vlasti Krima počele su preuzimati kontrolu na poluotoku uz jedva prikrivenu pomoć Rusije i stotina zamaskiranih vojnika, a tvrde da je pravni sustav zbrkan, da postoji legalno izabrani predsjednik Viktor Janukovič i da se stanje normalizira.

“Cijeli pravni sustav u zemlji je zbrkan. Danas postoji legitiman predsjednik Ukrajine za kojeg je glasala velika većina stanovnika Krima”, objasnio je u nedjelju predsjednik parlamenta te autonomne republike Vladimir Konstantinov na konferenciji za novinare.

To je bio vrlo jasno odbijanje priznanja nove vlasti u Kijevu, gdje je 22. veljače parlament svrgnuo predsjednika Viktora Janukoviča, imenovao vršitelja dužnosti predsjednika i predvidio organiziranje prijevremenih izbora 25. svibnja.

Jasan korak je napravljen u subotu kada su stotine neidentificiranih vojnika, za koje se smatra da pripadaju ruskoj Crnomorskoj floti, počele blokadu ukrajinskih vojnika u njihovim vojarnama.

U nedjelju je novi zapovjednik ukrajinske mornarice admiral Denis Berezovski, nakon što je u subotu imenovan zapovjednikom, promijenio stranu i prisegnuo na lojalnost proruskoj upravi Krima.

Dok Kijev govori o ruskoj objavi rata i najavljuje opću mobilizaciju kao odgovor na odobrenje koje je ruski parlament dao za intervenciju ruskih vojnika u Ukrajini, lokalne vlasti Krima jamče da se stanje normalizira.

“Stanje na Krimu se stabiliziralo”, tvrdi Vladimir Konstantinov koji je rekao da se sve snage sigurnosti pod kontrolom mjesnih vlasti.

Izvor: h/afp
Photo: rts