Pravnica i članica hrvatske zajednice Karen Longarić nova bolivijska ministrica vanjskih poslova

Foto: Twitter, https://twitter.com/karenlongaric?lang=hr

Nova ministrica vanjskih poslova Bolivije je dr. Karen Longarić Rodríguez, unuka Ivana Longarića Brozovića rođenoga u Selcu 7. travnja 1880. godine. Ugledna je pravnica i članica hrvatske zajednice u La Pazu.

Dosadašnja potpredsjednica bolivijskoga Senata Jeanine Añez Chávez postala je privremenom predsjednicom države, nakon što su predsjednik Evo Morales i potpredsjednik Álvaro Garcia podnijeli ostavke suočeni s prosvjedom diljem zemlje zbog prijevare na predsjedničkim i parlamentarnim izborima održanima u nedjelju 20. listopada. Bivši predsjednik i potpredsjednik zatražili su politički azil u Meksiku i napustili Boliviju.

U skladu sa zakonom, privremena predsjednica treba raspisati nove predsjedničke izbore u roku od 90 dana nakon ostavke predsjednika države.

Privremena predsjednica Bolivije Jeanine Áñez imenovala je ministricom vanjskih poslova dr. Karen Longarić, sveučilišnu profesoricu hrvatskoga podrijetla, rođenu u Sucreu, glavnome gradu Bolivije. Zahvalivši predsjednici u ime svih novih ministara, dr. Longarić je kazala da nova vlada mora premostiti krizu u kojoj se zemlja nalazi.

Dr. Karen Longarić po zanimanju je odvjetnica, stručnjakinja za vanjsku politiku i vanjskopolitičke odnose. Studirala je pravo na Sveučilištu Mayor de San Andrés u La Pazu. Na Sveučilištu u Havani doktorirala je međunarodno pravo. Bila je akademska direktorica Sveučilišta Andina Simón Bolívar u La Pazu, izvršna direktorica međunarodnoga instituta za integraciju sporazuma Andrés Bello i glavna direktorica međunarodnih organizacija, pravnih poslova i međunarodnih ugovora u Ministarstvu vanjskih poslova Bolivije. Redovita je profesorica međunarodnoga javnog prava i međunarodne arbitraže na Sveučilištu San Andrés u La Pazu o čemu je izdala više knjiga, piše Glas Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/glashrvatsk.hrt.hr