Premijerka Srbije Brnabić u Luksemburgu: “Ovo nije sukob Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma!”

Jahorina, 9.7.2019 - Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabiæ izjavila je u utorak na Jahorini kako ne kani iæi u Srebrenicu 11. srpnja gdje æe biti obilježena obljetnica genocida nad Bošnjacima što su ga poèinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba a istodobno je kazala kako "stalno vraæanje u prošlost" ne doprinosi miru i stabilnosti u regiji. "Nisam pozvana (na komemoraciju) pa neæu ni iæi", kazala je Brnabiæ novinarima koji su je pratili tijekom sudjelovanja na summitu Procesa suradnje u jugoistoènoj Europi (SEECP). foto HINA/ FENA/ Almir Raziæ/ ua

“Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma”, rekla je prilikom posjeta Luksemburgu premijerka Srbije Ana Brnabić.

Govor je to, uz mnoštvo laži, koji su Hrvati navikli slušati 80-ih i 90-ih godina iz službenog Beograda.

 

“Ako je jednom režimu prihvatljivo da ploča na kojoj piše ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ stoji u nekadašnem ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega, onda im nijedna protestna diplomatska nota ne može promjeniti mišljenje”, izjavila je danas premijerka Vlade Srbije, prenose srbijanski mediji.

Ona je tako u izjavi srpskim novinarima u Luksemburgu prokomentirala posljednji diplomatski sukob između Srbije i Hrvatske, ističući da se “ne bi više uplitala u note” jer one, kako kaže, “uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasno što se dogodilo”.

Više je nego jasno da na početku izjave premijerka Brnabić otvoreno zaobilazi istinu: diplomatski sukob Srbije i Hrvatske nije izbio zbog nikakve ploče s natpisom ‘Za dom spremni’, već zbog ilegalnog i neprijavljenog pokušaja da vojnici Republike Srbije s uniformama Vojske Srbije uđu u Repubiku Hrvatsku.

Potom Brnabić proširuje kontekst događanja:

“Dogodilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla odati počast žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svjetskog rata u Europi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma”, rekla je Brnabić.

Ona je u Luksemburgu ustvrdila da prijeti opasnost od povijesnog revizionizma.

“Kakva opasnost prijeti kada netko u Europi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima pozdrav uz koji je klao djecu i palio nedužne ljude i obitelji zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je ‘Zieg Heil’, simbol nacističke Njemačke: tako je pozdrav ‘Za dom spremni’ simbol ustaške NDH. Ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu ploču i da ne pusti nekog da oda poštovanje žrtvama na nekom stratištu, nikakva protestna nota ne može im skrenuti pažnju”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da više o tome neće raspravljati s Hrvatima jer je, dodaje, njena pozicija jasna, iskrena i na nju je ponosna.

“Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sjećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Europe, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi”, rekla je Ana Brnabić.

Zanimljivo je primjetiti da premijerka Brnabić ne govori kako navedena ploča nosi imena poginulih i masakriranih hrvatskih vojnika u obrani Jasenovca 1991. godine i da taj događaj nema baš nikakve veze s događajima u Jasenovcu iz 1941. godine. Osim toga, na ploči je bio grb regularne postrojbe Hrvatske vojske HOS (dragovoljci Domovinnskog rata 1991. godine), u čijem donjem dijelu službenog znakovlja slavne ratne postrojbe stoji natpis ‘Za dom spremni’, pod kojim su i poginuli u obrani Jasenovca.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tanjug