Primjer za Hrvatsku: Brazil se obračunava s korupcijom i vezama tajkuna i političara na radikalan način

Foto: Thinkstock

Brazil je država koja ima probleme slične Hrvatskoj: tajkunizacija praćen korupcijom, posebice političara. Ta pojava već desetljećima razara Hrvatsku koja, čini se, nije se po tom pitanju pomaknula s mjesta.

Za razliku od Brazila.

Brazilski naftni i rudarski magnat Eike Batista, ne tako davno sedmi najbogatijih čovjek na svijetu, osuđen je u utorak na 30 godina zatvora zbog korupcije, piše novac.jutarnji.hr

Batistino bogatstvo se prije šest godina procjenjivalo na više od 35 milijardi dolara, ali je ono u međuvremenu gotovo do kraja okopnjelo.

U probleme s pravosuđem ovaj tajkun došao je zbog potkupljivanja bivšeg guvernera Rio de Janeira Sergia Carbala na čije je inozemne račune uplatio više od 21 milijun dolara. Zauzvrat su Batistine tvrtke dobile niz unosnih ugovora s državom Rio.

Kako piše BBC, ova presuda je konačni pečat na karijeru čovjeka koji je svojedobno bio simbol ekonomskog uspona Brazila. Svoje carstvo koje se protezalo od poslova s naftom do građevine, Batista je sam stekao, a jednom kad se obogatio to nije oklijevao pokazati.

 

Najveći problem ipak se krio u tome da je većina njegovog carstva bila izgrađena na temelju bliskih veza s osobama u vrhu vlasti. Čitaj – korupciji. Jednom kad su krenule istrage, vrlo brzo je izgubio gotovo sve, a posebno je bolan bio trenutak kad su mu vlasti zaplijenile sedam luksuznih automobila, među njima i Lamborghini Aventador.

Danas, nakon što je njegovo bogatstvo okopnjelo, a tvrtke i poslovni projekti se uglavnom raspali, Batista je postao simbol jednog drugog Brazila. Onog ogrezlog u korupciju i ekonomske probleme koji su se godinama gurali pod tepih.

Izvor: narod.hr/novac.jutarnji.hr