Pročitajte kako je Hrvatska glasovala u UN-u i kako je objasnila svoj glas!

Foto: Fah

Hrvatska je glasala protiv amadmana afričke grupe, koja je zatražila zaustavljanje daljnjih koraka u izboru Neovisnog stručnjaka za “seksualnu orijentaciju i rodni identitet” (SORI), prije nego se omogući više vremena za raspravu o rasponu njegovih ovlasti. Po pitanju amandmana 84 države su glasovale protiv, a 77 za. Nezavisni stručnjak izglasan je većinom glasova, a za je glasala i Republika Hrvatska.

Hoće li Hrvatska danas u UN-u glasovati protiv redefinicije braka i kulturnog imperijalizma, sukladno svojem Ustavu?

Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, Vladimir Drobnjak, podnio je ovakvo objašnjenje za glasovanje Hrvatske za uspostavljanje “Nezavisnog stručnjaka” za “seksualnu orijentaciju i rodni identitet” (SORI):

“U skladu sa zajedničkim stajalištem Europske unije, Hrvatska naglašava važnost očuvanja autonomije Vijeća za ljudska prava te stoga naš glas treba prije svega promatrati kao stvar principa u pogledu institucionalnog odnosa između Opće skupštine UN-a i Vijeća za ljudska prava, nevezano uz argumente koje iznosi Afrička skupina.

Kao zemlja koja će za manje od dva tjedna početi vršiti svoj mandat kao članica Vijeća za ljudska prava, Hrvatska će posvetiti dužnu pažnju svim problemima u okviru mandata Vijeća, uključujući rad neovisnog stručnjaka.

U tom smislu, Hrvatska je čvrsto uvjerena da seksualna orijentacija ne smije biti predmetom kaznenog progona. U isto vrijeme, Hrvatska odlučno brani pravo svake zemlje članice UN-a da definira brak kao zajednicu žene i muškarca. Kao članica Vijeća za ljudska prava, Hrvatska će inzistirati da opseg djelovanja nezavisnog stručnjaka bude utemeljen na međunarodnom pravu i na međunarodno priznatim ljudskim pravima.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr