Snažne reakcije na Izetbegovićevu prijetnju da će opet nametnuti Komšića: ‘Zagovara državni udar i agresiju na Hrvate’

Foto: snimka zaslona

Nižu se reakcije na Izetbegovićevo gostovanje u programu televizije N1.

Upitan o razgovorima s HDZ-om BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je, gostujući u programu N1 televizije, rekao kako će kao partnera birati Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, umjesto Dragana Čovića, čelnika HDZ BiH, unatoč potpori koju uživa među Hrvatima u BiH. Izetbegović je dodao kako će bošnjački birači na sljedećim izborima Hrvatima nametnuti političke predstavnike ukoliko se nastave ucjene vodeće hrvatske stranke, HDZ BiH, ne pojašnjavajući pri tome na što konkrtetno misli.

“Ako Čović nastavi s prijetnjama, suradnjama s Dodikom, pritiscima, onda će se slučaj Komšić spustiti na druge razine. Učinit ćemo sve da se razbiju mehanizmi i napravimo normalnu državu”, rekao je nedavno Izetbegović gostujući na televiziji N1.

Klub Hrvata u Domu naroda BiH: ‘O sudbini hrvatskog naroda u BiH odlučivat će Hrvati’

Na ove izjave Klub Hrvata u domu naroda Parlamenta BiH.

Iako je pandemija koronavirusa Covid-19 još uvijek u punom jeku, i posljednje maske na bošnjačkoj političkoj sceni su pale. Izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, kako će ukoliko bude morao birati između Komšića, kao simbola gaženja prava hrvatskog naroda, i ravnopravnosti Hrvata, izabrati Komšića, potpuno je demaskirala namjere najjače bošnjačke stranke u BiH, stoji u priopćenju za javnost Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Ističu kako je sada već svima jasno da SDA i Bakir Izetbegović otvoreno iskazuju opredijeljenost ka politici raspada BiH kao zajednice tri jednakopravna naroda.

-Mi izaslanici HDZ BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH želimo jasno poručiti da svaki pokušaj ukidanja mehanizama legitimnog predstavljanja bilo kojeg naroda u BiH je agresija na BiH. Birati između prava jednog naroda i nelegitimnog predstavnika u vlasti Željka Komšića je nedopustivo i vodi ka potpunom urušavanju jednog od ustavnih temelja BiH, načela legitimnog predstavljanja, priopćeno je.

Izaslanici hrvatskog naroda u DN PFBiH jasno su poručili Bakiru Izetbegoviću da ni on ni Željko Komšić neće odlučivati o sudbini hrvatskog naroda u BiH.

-O njoj će odlučiti sami Hrvati, priopćeno je, prenosi Poskok.info.

Izaslanici napominju da Izetbegovićeva Izjava neodoljivo podsjeća na Miloševićeve izjave s početka 90-ih godina.

>Češki mediji o izborima u BiH: Ili će BiH postati stvarna federacija što je malo vjerojatno, ili će se podijeliti

-Njegove izjave da će gazeći načela legitimnog predstavljanja i spuštanja slučaja Komšić na sve razine, izgraditi „normalnu državu”, identične su namjerama koje je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća pokušao realizirati Slobodan Milošević u svojoj poznatoj “antibirokratskoj jogurt revoluciji”. Pitanje lažne “političke identifikacije” i lažni “patriotizam” Izetbegovića je ovakvim izjavama napokon doživio svoj kraj. Ne bori se on za Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnu slobodnu i bogatu državu, već nekakvu “Bosnu” ugnjetavanih, poniženih i siromašnih, priopćeno je.

Međunarodnu zajednicu pozvali su na zaustavljanje “otvorene političke agresije na BiH”.

-Pozivamo međunarodne predstavnike u BiH, prije svih predstavnike institucija Europske unije, da se javno očituju i zaustave otvorenu političku agresiju na BiH koju provodi Bakir Izetbegović, te tako pomognu u izgradnji BiH kao države jednakopravnih naroda i građana koji će uživati sva prava, slobode i živjeti životom dostojnim slobodnih i sretnih ljudi, stoji u priopćenju Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik Federacije BiH: “Izetbegović najavljuje rušenje Ustava”

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara oglasio se priopćenjem za javnost u kojem navodi kako predsjednik SDA Bakir Izetbegović otvoreno i javno najavljuje rušenje Ustava BiH i ustavnog poretka ove države novim ‘slučajevima Komšić’ na svim razinama te da HDZ BiH nikada neće biti partner takvim politikama.

“Izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića su kontroverzne i njima se želi obmanuti javnost, pogotovo poruke koje upućuje hrvatskom narodu i njihovim legitimnim političkim predstavnicima. S ovakvim porukama jasno je kako SDA planira budućnost ove države i dobro je što takvo što čitava javnost ima priliku čuti, ne samo stanovnici Bosne i Hercegovine, nego i prijatelji BiH iz međunarodne zajednice”, istaknuo je Čavara.

Naglasio je kako Izetbegović otvoreno najavljuje rušenje ustavnog poretka najavljujući ‘slučaj Komšić’ na nižim razinama vlasti, odnosno, da najavljuje izbacivanje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, tko god to bio, iz struktura upravljanja Federacijom BiH.

“Sada je valjda jasno na što upozoravamo kada govorimo o nelegalnom Središnjem izbornom povjerenstvu BiH koje treba poslužiti kao institucionalni poligon za takve namjere, kako bi se ovladalo federalnim Domom naroda”, navodi Čavara te dodaje kako HDZ BiH jedini ulaže napore da se spasi Daytonski mirovni sporazum i Aneks 4.

“Jasno je da je Komšić izbor Bakira Izetbegovića i svih onih koji ne poštuju volju hrvatskog naroda, a koji je izabrao Dragana Čovića. Nije pred gospodinom Bakirom izbor između dvije osobe nego opredjeljenje je li za BiH poštujući volju hrvatskog naroda ili nije za BiH, rušeći temelje BiH i ravnopravnost i prava konstitutivnih naroda”, navodi se u priopćenju predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare kojeg prenose Vijesti.ba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr