Trumpov kandidat za Vrhovni sud komentirao presudu o legalizaciji abortusa, ljevičarski prosvjednici prekidali saslušanje

Foto: fah

Brett Kavanaugh, kandidat predsjednika Donalda Trumpa za suca Vrhovnog suda, u srijedu je istaknuo važnost neovisnosti pravosuđa te je kazao kako je sudska presuda iz 1973. Roe v. Wade o legalizaciji abortusa važnim zakonski presedan koji je kasnije više puta potvrđen. Međutim, dodao je kako je također važan faktor činjenica da je sudska presuda Planned Parenthood v. Casey reafirmirala Roe v. Wade, stoga je dokazano kako se može imati presedan na presedan.

“Mislim da je prva kvaliteta dobrog suca u našem ustavnom poretku neovisnost”, rekao je konzervativni sudac saveznog žalbenog suda, drugog dana saslušanja u Senatu.

“Nitko nije iznad zakona”, dodao je Kavanaugh odgovarajući na pitanja senatora nakon što je u utorak iznio uvodnu riječ.

Presedanom na presedan

Dao je naslutiti da bi bio spreman donijeti presudu protiv predsjednika koji ga je imenovao, spominjući presudu u slučaju zatvorenika u Guantanamu protiv bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W. Busha, koji ga je imenovao na sadašnju dužnost.

Kavanaugh je kazao kako je sudska presuda iz 1973. Roe v. Wade o legalizaciji abortusa važan zakonski presedan koji je kasnije više puta potvrđen. Međutim, dodao je kako je također važan faktor činjenica da je sudska presuda Planned Parenthood v. Casey reafirmirala Roe v. Wade, stoga je dokazano kako se može imati presedan na presedan.

Liberali strahuju da bi Kavanaugh mogao biti peti, odlučujući glas od devet potreban da bi se ukinula ta presuda.

Kao i dan ranije, ljevičarski prosvjednici su i u srijedu prekidali saslušanje protiveći se Kavanaughovoj nominaciji, prije nego su ih iz dvorane izbacili zaštitari. Ovaj puta čak 26 ljevičarskih prosvjednika prekinulo je saslušanje u prvih 30 minuta.

Jučer, tijekom prvog dana saslušanja, preko 22 ljudi izbačeno iz Senata, a saslušanje prekinuto preko 60 puta.

Tijekom ceremonije u kojoj ga je Trump nominirao naglasio privrženosti obitelji i katoličanstvu

“Moja pravosudna filozofija je jednostavna: sudac mora biti neovisan i mora interpretirati zakon, ne ga donositi. On ga mora interpretirati kako je napisan. I sudac mora interpretirati ustav onako kako je napisan, upućen u povijest, tradiciju i prethodnike”, poručio je Kavanaugh u srpnju, tijekom ceremonije u kojoj je naglasio svoju privrženosti obitelji i katoličanstvu.

Njegovo imenovanje moglo bi promijeniti ideološko usmjerenje Suda u kojem pet konzervativaca već ima većinu nad četiri liberalna suca. Anthony Kennedy koji odlazi u mirovnu, iako konzervativac, nekad je stajao na stranu liberalnih sudaca po pitanju pobačaja i homoseksualaca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina