Turska otkazala gostoprimstvo izraelskom konzulu u Istanbulu zbog nasilja u Gazi

epa06718720 A handout photo made available by Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks at his party group meeting at Turkish Parliament in Ankara, Turkey, 08 May 2018. Turkish President Recep Tayyip Erdogan announced on 18 April 2018 that Turkey will hold snap elections on 24 June 2018. The presidential and parliamentary elections were scheduled to be held in November 2019, but government has decided the change the date following the recommendation of the Nationalist Movement Party (MHP) leader Devlet Bahceli. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Tursko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je izraelskom konzulu u Istanbulu da se vrati u Izrael “na neko vrijeme”, objavila je u srijedu turska novinska agencija Anadolija, nakon što su izraelske snage ubile više od 60 Palestinaca tijekom prosvjeda na granici između Pojasa Gaze i Izraela.

Turska je jedna od najglasnijih kritičara izraelske upotrebe smrtonosne sile protiv prosvjednika na granici Gaze i američke odluke da otvori veleposlanstvo u Jeruzalemu u prisutnosti kćerke američkog predsjednika Ivanke Trump i njegova zeta Jareda Kuschnera.

Predsjednik Tayyip Recep Erdogan okarakterizirao je krvoproliće u ponedjeljak, u kojemu je ubijeno preko 60 Palestinaca, što je najveći broj ubijenih od početka sukoba u Gazi 2014., kao genocid i nazvao Izrael terorističkom državom. Vlada je nakon toga objavila trodnevnu žalost.

Turska je u utorak otkazala gostoprimstvo izraelskom veleposlaniku u Ankari te je opozvala svoje veleposlanike u Washingtonu i Tel Avivu. za petak je sazvala hitan summit islamskih zemalja.

Izrael je pak sa svoje strane protjerao turskog generalnog konzula u Jeruzalemu, a Erdogan je u međuvremenu razmijenio teške riječi na Twitteru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je generalni konzul u Jeruzalemu zamoljen da se vrati i Tursku “na neko vrijeme”.

Ovi posljednji potezi između dviju zemalja obilježavaju najveću diplomatsku krizu u odnosima ove dvije regionalne sile otkako je izraelska mornarica 2010. napala turski brod koji je krenuo u pomoć blokiranoj Gazi i kada je ubijeno 10 turskih aktivista te je došlo do pada u diplomatskim odnosima koji je trajao do 2016.

Izvor: hina/mt