Ukinuta presuda Enveru Buzi za stravičan masakr nad Hrvatima u Uzdolu

Foto: kupreskiradio.com

Žalbeno vijeće Odjela I za ratne zločine, odlučujući o žalbi Tužiteljstva BiH i žalbi braniteljice optuženog zapovjednika Armije RBiH Envera Buze, ukinulo je presudu Suda BiH na 12 godina zatvora za zločin počinjen u rujnu 1993. godine u Uzdolu kod Prozora.

Buza je presudom proglašen krivim jer je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila, prenosi Klix.ba.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

>Pripadnik bugojanskog HVO-a koji je preživio logor Armije BiH za Narod.hr: ‘Otkopana tijela dokazuju krivnju novoizabranog ministra’

Prvostupanjskom presudom od 30. rujna 2019. godine optuženi Enver Buza proglašen je krivim što je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u vezi s članom 30. istog Zakona.

Sud mu je bio izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

uzdol
Foto: snimka zaslona

Najmlađe žrtve pokolja Armije BiH u Uzdolu bili su djeca: Stjepan Zelić (10) i njegova sestra Marija Zelić (13) koji su ubijeni s majkom Ružom na kućnom pragu. Ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12). Najstarija ubijena osoba je baka Luca Zelenika koja je imala je 87 godina. Između 29 ubijenih civila je čak 21 osoba bila ženskog spola, od kojih dvoje djevojčica.

U svom krvavom piru, pripadnici “Prozorskog bataljuna” ubili su 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr