Uništen misteriozni spomenik u Georgiji, neki vjeruju da je sotonistički

Foto: WSB-TV, Wired, Fotomontaža: Narod.hr

Spomenik u Georgiji koji se naziva “američkim Stonehengeom” i za koji neki vjeruju da je sotonistički – djelomično je uništen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksplozivna naprava je eksplodirala oko 4 sata ujutro 6. srpnja u blizini Georgia Guidestonesa, mjesta u blizini Elbertona, rekao je istražni ured Georgije. Počinitelj je nepoznat, neki to zovu aktom domaćeg terorizma, a društvenim mrežama su kružile snimke osobe koja postavlja eksploziv, ali joj nije moguće utvrditi identitet.

Fotografije pokazuju da je jedan od četiri kamena panela 42 godine starog spomenika uništen, piše New York Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjedi su navodno čuli eksploziju, javlja WSB-TV.

Foto: WSB-TV

“Bog je sam po sebi Bog. On može učiniti SVE što želi učiniti. To uključuje i obaranje sotonističkog Guidestones-a,” tvitala je američka političarka Kandiss Taylor nekoliko sati nakon uništenja spomenika.

Deset poruka zapisanih na osam svjetskih jezika

Pristaše građevine hvalile su poruke kao poticajan poziv na racionalno razmišljanje. Protivnici tvrde da je riječ o Deset zapovijedi Antikrista.

Zamjenici šerifa okruga Elbert, policija Elbertona i istražni ured Georgije istražuju posljednji napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik sačinjen od ogromnih granitnih tabli sadrži deset poruka zapisanih na osam svjetskih jezika: engleskom, španjolskom, kineskom, ruskom, hindiju, arapskom, hebrejskom i svahiliju.

Ovo su poruke:

1. Održavaj čovječanstvo ispod populacije od 500 milijuna kako bi se održao balans s prirodom,
2. Mudro usmjeravaj reprodukciju poboljšavajući fizičke karakteristike i različitosti,
3. Ujedini čovječanstvo u novom živom jeziku,
4. Vladaj strašću, vjerom, tradicijom i svim stvarima odmjereno i razumno,
5. Zaštiti ljude i narode poštenim zakonima i pravednim sudovima,
6. Dopusti svakom narodu da sam sobom upravlja, a međusobne razmirice neka rješavaju na svjetskom sudu,
7. Izbjegavaj sitničave zakone i nepotrebna pravila,
8. Neka osobna prava budu uravnotežena s društvenim dužnostima,
9. Cijeni istinu, ljepotu i ljubav, tražeći sklad s beskonačnim,
10. Ne budi rak Zemlje, ostavi prostora prirodi.

Foto: Rose Scoggins/The Elberton Star via AP

Na spomeniku stoji zapisano na sanskrtu, egipatskim hijeroglifima, klinastom babilonskom pismu te na klasičnom grčkom: “Neka ovo bude putokaz za eru razuma.”

Kameni vodiči služe i kao astronomski kalendar.

Foto: Steve Sanford

Povijest Guidestonesa

Priča o Georgia Guidestonesu započela je u petak poslijepodne u lipnju 1979., kada se elegantni sjedokosi gospodin pojavio u okrugu Elbert, uputio se u urede tvrtke Elberton Granite Finishinga i predstavio se kao Robert C. Christian. Tvrdio je da predstavlja “malu skupinu lojalnih Amerikanaca” koji su planirali postavljanje neobično velikog i složenog kamenog spomenika. Christian je došao u Elberton — sjedište okruga i svjetsku prijestolnicu granita — jer je vjerovao da se u njegovim kamenolomima proizvodi najbolji kamen na planeti.

Joe Fendley, direktor Elberton Granitea, odsutno je kimao glavom. Christian ne samo da je tražio kamenje veće od bilo kojeg kamena iskopanog u okrugu, već ga je također želio izrezati, doraditi i sastaviti u neku vrstu golemog astronomskog instrumenta.

“Što bi to bilo za ime svijeta?” upita Fendley. Christian je objasnio da bi struktura koju je imao na umu služila kao kompas, kalendar i sat. Također bi trebao biti ugraviran s nizom vodiča napisanih na osam glavnih svjetskih jezika. I morao je biti sposoban izdržati najkatastrofalnije uvjete, tako da bi se razbijeni ostaci mogli koristiti za ponovno uspostavljanje bolje civilizacije od one koja je uništena.

‘Neki luđak želi nekakav ludi spomenik’

Televizijski reporter iz Atlante pitao je Fendleya o čemu je razmišljao kada je prvi put čuo Christianov plan. “Razmišljao sam, ‘Ovo je luđak. Kako ću ga razuvjeriti?'”, rekao je Fendley.

Pokušao je obeshrabriti čovjeka navodeći mu cijenu nekoliko puta višu nego za bilo koji projekt naručen prije. Posao bi zahtijevao posebne alate, tešku opremu i plaćene konzultante, objasnio je Fendley. Ali Christian je samo kimnuo i upitao koliko će to trajati. Fendley nije dobro znao – najmanje šest mjeseci. Ne bi mogao ni razmišljati o takvom pothvatu, dodao je, dok ne bi znao da se može platiti. Kad je Christian upitao postoji li u gradu bankar kojeg smatra pouzdanim, Fendley ga je poslao da potraži Wyatta Martina, direktora banke Granite City, prenosi Wired.

“Fendley me nazvao i rekao – Neki luđak želi nekakav ludi spomenik'”, kaže Martin.

Grupa je projekt potajno planirala 20 godina i željela je zauvijek ostati anonimna

“Ali kad se taj momak pojavio, nosio je vrlo lijepo, skupo odijelo, zbog čega sam ga shvatio malo ozbiljnije. I bio je dobrog govora, očito obrazovana osoba”, objašnjava Martin.

Bio je zatečen kada mu je čovjek izravno rekao da je R. C. Christian pseudonim. Dodao je da je njegova grupa to potajno planirala 20 godina i željela je zauvijek ostati anonimna.

“A kad mi je rekao što on i ova grupa žele učiniti, samo što nisam pao u nesvijest”, kaže Martin. Rekao sam mu da vjerujem da bi bilo bolje da uzme novac i da ga baci na ulicu.

Samo me pogledao i odmahnuo glavom, kao da mu je žao, i rekao: ‘Ne razumiješ’.

Martin je poveo Christiana niz ulicu do gradskog trga, gdje je grad naručio 13 granitnih ploča.

“Rekao sam mu da se radi o najvećem projektu ikad poduzetom ovdje, a to nije bilo ništa u usporedbi s onim što je on želio”, kaže Martin.

Obećavši da će se vratiti u ponedjeljak, čovjek je otišao unajmiti avion i provesti vikend izviđajući lokacije iz zraka.

“Do tada sam mu napola vjerovao”, kaže Martin.

‘Jasno je dao do znanja da je vrlo ozbiljan po pitanju tajnosti’

Kad se Christian vratio u banku u ponedjeljak, Martin je objasnio da ne može nastaviti osim ako ne može provjeriti pravi identitet čovjeka i “dobiti neko osiguranje da možete platiti za ovu stvar”. Naposljetku su njih dvojica dogovorili sporazum: Christian će otkriti svoje pravo ime pod uvjetom da Martin obeća da će služiti kao njegov jedini posrednik – da potpiše ugovor o povjerljivosti kojim se obvezuje da nikada neće otkriti informacije nijednoj živoj duši – te da pristane uništiti sve dokumente i zapise vezano za projekt kada on bude gotov.

“Rekao je da će poslati novac iz različitih banaka diljem zemlje,” kaže Martin, “jer je želio biti siguran da mu se ne može ući u trag. Jasno je dao do znanja da je vrlo ozbiljan po pitanju tajnosti.”

Prije nego što je napustio grad, Christian se ponovno susreo s Fendleyjem i izvođaču radova dao kutiju za cipele koja je sadržavala drveni model spomenika koji je želio, plus 10-tak stranica detaljnih specifikacija. Fendley je prihvatio model i upute, ali je ostao skeptičan sve dok Martin nije nazvao sljedeći petak i rekao da je upravo primio polog od 10.000 dolara. Nakon toga, Fendley je prestao ispitivati ​​i počeo raditi.

“Moj je tata volio izazove,” kaže Fendleyjeva kći, Melissa Fendley Caruso, “i rekao je da je ovo najizazovniji projekt u povijesti okruga Elbert.”

Prodaja parcele i gradnja

Izgradnja Guidestonesa započela je kasnije tog ljeta. Fendleyjeva tvrtka dokumentirala je napredak radova stotinama fotografija. Njegova se ekipa bojala kada je prva ploča od 28 tona podignuta na površinu. Zapitali su se hoće li se njihove dizalice saviti pod tolikom težinom.

Fendley i Martin pomogli su Christianu pronaći prikladno mjesto za Guidestones u okrugu Elbert: brežuljak ravnog vrha koji se uzdiže iznad pašnjaka Double 7 Farms, s vidicima u svim smjerovima. Za 5000 dolara, vlasnik Wayne Mullinex je prodao parcelu. Osim plaćanja, Christian je doživotno dodijelio pravo na ispašu stoke Mullinexu i njegovoj djeci, a Mullinexova građevinska tvrtka trebala je postaviti temelje za Guidestones.

Foto: Wired

Christian se oprostio od Fendleya u uredu njegove tvrtke, dodavši: “Nikad me više nećeš vidjeti.” Zatim se okrenuo i izašao kroz vrata – bez ikakvog stiska ruke.
Od tada nadalje, Christian je komunicirao isključivo preko Martina, nekoliko tjedana kasnije tražio je da se vlasništvo nad zemljom i spomenikom prenese na okrug Elbert, koji ga još uvijek ima.

“Sva korespondencija gospodina Christiana dolazila je iz različitih gradova diljem zemlje”, kaže Martin. – Nikad ništa nije dvaput poslao s istog mjesta.

Glavno obilježje spomenika: 10 diktata uklesanih na obje strane

Astrološke specifikacije za Guidestones bile su toliko složene da je Fendley morao angažirati astronoma sa Sveučilišta Georgia kako bi pomogao u implementaciji dizajna. Četiri vanjska kamena trebala su biti usmjerena na temelju granica sunčeve godišnje migracije. Središnjem stupu bile su potrebne dvije precizne značajke: rupa kroz koju bi se uvijek vidjela Sjevernjača i prorez koji je trebao biti usklađen s položajem izlazećeg sunca tijekom solsticija i ekvinocija. Glavna komponenta završnog kamena bio je otvor od 7\8 inča kroz koji bi svaki dan u podne prolazio snop sunčeve svjetlosti, obasjavajući središnji kamen da bi označio dan u godini.

Glavno je obilježje spomenika 10 diktata uklesanih na obje strane vanjskog kamena, na osam jezika: engleskom, španjolskom, ruskom, kineskom, arapskom, hebrejskom, hindskom i svahiliju. Svojevrsna izjava o misiji (neka to budu kameni vodiči za doba razuma) također je ugravirana na stranama vrha egipatskim hijeroglifima, klasičnim grčkim, sanskrtom i babilonskim klinastim pismom. Ujedinjeni narodi osigurali su neke od prijevoda (uključujući i one za ‘mrtve jezike’), koji su šablonom ucrtani na kamenje i urezani pjeskarom.

‘Jednog će se dana ovdje dogoditi žrtvovanje’

Martinovi prijatelji tijekom izrade građevina upitali su ga zašto radi vražji posao. Lokalni svećenik, James Travenstead, predvidio je da će okultne skupine pohrliti Guidestonesu, upozoravajući da će se “jednog dana ovdje dogoditi žrtvovanje”.

Elberton je odjednom postao turističko odredište, s posjetiteljima iz cijelog svijeta koji su dolazili vidjeti Guidestones.

“Imali smo ljude iz Japana, Kine i Indije, odasvud – htjeli su otići vidjeti spomenik”, kaže Martin.

Foto: WIred

Predviđanja svećenika Travensteada su se i ostvarila. U roku od nekoliko mjeseci, koven vještica iz Atlante usvojila je Guidestones kao svoj dom, hodočastivši vikendom u Elberton kako bi organizirali razne poganske obrede.

“Plesanje i pjevanje i sve te stvari i barem jedna ceremonija vjenčanja vještac-vještica”,  kaže Martin.

Na oltaru od kamenja nisu žrtvovani ljudi, ali postoje glasine da je nekoliko kokoši zaklano.

Christian i Martin postali prijatelji

Posjetitelji su dolazili, ali nakon nekoliko neuspjelih istraga o identitetu R. C. Christiana mediji su izgubili interes. Radoznalost se ponovno nakratko rasplamsala 1993., kada je japanska umjetnica Yoko Ono pjesmom pod nazivom “Georgia Stone”, pjevala deseti i posljednji vodič: “Ne budi rak na Zemlji – ostavi mjesta za prirodu – ostavite mjesta za prirodu.”

Christian je ostao u kontaktu s Martinom, dopisujući se s bankarom toliko redovito da su postali prijatelji. Povremeno bi Christian nazvao iz govornice u zračnoj luci u Atlanti da kaže da je u blizini, a njih bi se dvojica sastali na večeri u blizini Elbertona. U to vrijeme Martin više nije dovodio u pitanje Christianovu tajnovitost. Stariji je čovjek uspješno odvratio Martinovu znatiželju kad su se prvi put sreli.

“Christian mi nikad ne bi rekao išta o skupini kojoj je pripadao”, kaže Martin. Bankar je svoje zadnje pismo Christiana primio točno u vrijeme 11. rujna, rušenja zgrada blizanaca, i pretpostavlja da je čovjek — koji je vjerojatno bio u srednjim osamdesetima — u međuvremenu preminuo.

Duboko sotonsko podrijetlo

Mark Dice, autor knjige Manifest otpora koji je koristio vlastiti pseudonim — “John Conner”, 2005. htio je da se Guidestones “razbije u milijun komada.”

Tvrdi da spomenik ima “duboko sotonsko podrijetlo”. Dice govori da je Christian bio visokorangirani član “luciferijanskog tajnog društva” na čelu Novog svjetskog poretka.

“Elita planira razviti uspješnu tehnologiju produljenja života u sljedećih nekoliko desetljeća koja će gotovo zaustaviti proces starenja,” kaže Dice, “i boje se da će s trenutnom tako velikom populacijom Zemlje, mase koristiti resurse koje elita želi za sebe. Smjernice su Deset zapovijedi Novog svjetskog poretka. One su također način da se elita nasmije na račun neinformiranih masa, budući da je njihov plan jasan kao dan”.

Na kamenju je znalo biti sprejom ispisano: “Isus će te pobijediti sotonistu” i “Nijedna svjetska vlada”.

“Mnogim je ljudima bilo drago što se takvo što dogodilo i smatrali su to suprotstavljanjem Novom svjetskom poretku”, kaže Dice.

Rozenkrojceri i njihov osnivač

Martin se ne slaže s Diceovim tumačenjem da je u pitanju “Luciferijansko tajno društvo”. No, iako se ne slaže, također priznaje da ne zna sa sigurnošću.

“Sve što vam mogu reći jest da mi se gospodin Christian uvijek činio vrlo pristojnim i iskrenim čovjekom”, kaže.

Foto: Wired

Jay Weidner, bivši radijski komentator iz Seattlea tvrdi da su Christian i njegovi suradnici bili rozenkrojceri, tajno društvo mistika koje je nastalo u kasnoj srednjovjekovnoj Njemačkoj i tvrdi da razumije ezoterične istine o prirodi, svemiru i duhovnom svijetu koje su bile skrivene od običnih ljudi. Weidner smatra da je ime R. C. Christian odavanje počasti osnivaču rozenkrojcera iz 14. stoljeća, čovjeku koji je prvi put identificiran kao Frater C.R.C. – kasnije kao Christian Rosenkreuz.

Tajnovitost, primjećuje Weidner, bila je zaštitni znak Rozenkrojcera, grupe koja se svijetu oglasila početkom 17. stoljeća s par anonimnih manifesta koji su izazvali veliku pometnju diljem Europe, unatoč činjenici da nitko nikada nije uspio identificirati niti jednog člana. Dok se vodiči na kamenju iz Georgije suprotstavljaju ortodoksnoj kršćanskoj eshatologiji, oni su sasvim u skladu s načelima rozenkrojcerizma, koji naglašavaju razum i podržavaju skladan odnos s prirodom.

‘Oni žele smanjiti populaciju’

Weidner također govori o svrsi kamena vodiča. Autoritet za hermetičke i alkemijske tradicije koje su utemeljile rozenkrojcere, on vjeruje da je grupa generacijama prenosila znanje o solarnom ciklusu koji ima vrhunac svakih 13.000 godina. Tijekom ove kulminacije  trebalo bi opustošiti Zemlju. U međuvremenu, tajnovita organizacija koja stoji iza Guidestonesa sada dirigira “planetarnim kaosom”, vjeruje Weidner.

“Oni žele smanjiti populaciju, rozenkrojceri”, kaže Weidner, “i to je ono što misle da će uspjeti. Kameni vodiči su tu da upute preživjele.”

Čuvši Weidnerovo razmišljanje, Martin odmahuje glavom i kaže da je to “stvar zbog koje želi ljudima reći što zna.”

“Ne mogu reći sve”, brzo dodaje, “Obećao sam.”

Martin je također obećao da će uništiti sve zapise o svojim poslovima s Christianom. U stražnjem dijelu njegove garaže nalazila se velika plastična kanta (zapravo, čvrsto kućište IBM-ova računala koje je kupio 1983.) natrpana svim dokumentima povezanim s Guidestonesima koji su ikada došli u njegov posjed, uključujući Christianova pisma.

“Cijelo vrijeme je govorio da se mora držati u tajnosti tko je on i odakle je. Rekao je da misteriji funkcioniraju na taj način. Ako želite zadržati interes ljudi, možete im dati do znanja samo toliko”, zaključuje Martin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.