UN: Vatikan prekršio Konvenciju o pravima djeteta

Vatikan je prekršio Konvenciju o pravima djeteta u slučajevim seksualnog zlostavljanja djece, izjavila je novinarima u srijedu predsjednica Odbora za prava djeteta UN-a Kristen Sandberg.

“Da, moj jednostavan odgovor je da”, rekla je Sandberg odgovarajući na pitanje je li Vatikan prekršio navedenu konvenciju. “Ta se konvencija krši do danas jer oni nisu napravili sve ono što su trebali”, naglasila je.

Sandberg je prije konferencije predstavila izvješće UN-ova odbora o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece.

Odbor za prava djeteta zatražio je od Vatikana da izruči pravdi sve pedofile unutar Crkve, kritizirajući ponašanje Svete Stolice u prošlosti.

Traži se da Vatikan “smjesta smjeni s dužnosti svaku osobu koju se sumnjiči za seksualno zlostavljanje te da preda njezin slučaj nadležnim sudskim vlastima zbog istrage i kaznenog gonjenja”.

Odbor ističe “duboku zabrinutost zbog seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi, sa svećenicima umiješanima u zlostavljanje više desetaka tisuća djece u svijetu”.

“Odbor je duboko zabrinut što Sveta Stolica nije prepoznala širinu počinjenih zločina i nije poduzela potrebne mjere u svezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja djece te zaštitila tu djecu”, piše u izvješću.

Osuđuju se i selidbe iz jedne u drugu župu u istoj ili drugoj zemlji kako bi se prikrili ti zločini i kako bi ih se sakrilo od sudskih vlasti. “Praksa seljenja počinitelja zlodjela omogućila je brojnim svećenicima da ostanu u kontaktu s djecom i nastave ih zlostavljati”, tvrdi se u izvješću.

Vatikan je uspostavio vlastito povjerenstvo za borbu protiv zlostavljanja djece i UN-ov odbor poziva papu Franju da se istraže svi slučajevi zlostavljanja, kao i “ponašanje katoličke hijerarhije u njihovu rješavanju”.

Izvješće je objavljeno nekoliko tjedana pošto su predstavnici Svete Stolice u Ženevi odgovarali na pitanja članova UN-ova odbora i pritom zanijekali službeno zataškavanje slučajeva zlostavljanja djece.

Izvješće nije obvezujuće i ne postoje mehanizmi za njegovu provedbu. Agencije javljaju da se odgovor Vatikana na ovaj dokument očekuje tijekom popodneva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina
Photo: narod.hr